You are currently viewing Türk Sinemasına Eleştirel Bir Bakış

Türk Sinemasına Eleştirel Bir Bakış

Bir çok konuda çok ileri olan Amerika ve Avrupa ülkeleri karşısında Türk Sinemasına Eleştirel Bir Bakış atalım dedim.

Türk sineması ihtilal, polisiye, aşk, ihtiras, yalan dolan, mafya vb konularda bir çok ülkenin oldukça ilerisinde performans gösteren bir sektör. Bu konuda hakkını yememek lazım.

Maddi anlamda belki de para eden, günü kurtaran konular. Popüler olma konusunda halkın da rahat yuttuğu konular. Duygulara hitap eden bir kaç sahne, imkansız aşk sahnesi belki bir tane, ve güçlü şiddet sahneleri olmasa olmazı.

Ben işin bir de diğer tarafına bakmak istiyorum. Amerikan sinemasında olsun diğer sinemalarda olsun şiddet, polisiye, aşk, romantizm filmleri elbette var. O kültürlerin de bitmeyen ihtilal, mafya ve politik hikayeleri var. Bunun yanında gençlerin ufkunu açan, bilimsel, akademik ve teknolojik konularda ufkunu açan filmleri de var.

Hale güçlerini zorlayan, olmayacak projeleri olabilirmiş diye düşündüren, belki de beyinlerde fırtınalar koparan dizileri de var.

Bizim sinema sektöründe hayal güçlerini zorlamaya aday belki Gora var o da komedi ağırlıklı. Bununla birlikte alanda elini taşın altına koyacak bir babayiğit senarist veya yönetmen lazım.

Bilişim alanında öğrencilerin takip edebileceği kısa süreli diziler, bilim kurgu filmleri gibi medya ürünlerinin gençlerimiz için ateşleyici olabileceğini düşünüyorum. En azından Yıldız Savaşları serisinde olduğu gibi politik konuları bile bilim kurgu ile birleştirebilir ve  mesajları devreleri yakarak verebiliriz diye düşünüyorum.

Bu konuda büyük elektronik firmaları olsun, teknoloji üreten firmalar olsun  sponsor olacaklardır diye düşünüyorum.

James Bond serisinde bile casusluk, aşk ve aksiyon konularını teknoloji ile birleştiren ve bütün dünyaya çok iyi satan bir sektör olan sinema sektörü ülkemizde de bu konuda üzerindeki ölü toprağını atacaktır diye umut ediyorumm.

Keyifle kalın…

ishana

2014 yılından beri keyifle.net sitesinin hem yazarı, hem yöneticisi olan ishana, bilişim teknolojileri alanında 1995 yılından beri eğitimler vermektedir.

This Post Has 5 Comments

  1. JetPara

    Oldukça güzel bir yere değinerek güzel ifadelerde bulunmuşsunuz.
    Ülkemizde dizi sektörü diğer birçok ülkeye göre oldukça ileri düzeyde. Fakat film konusunda aynı şeyleri ne söyleyebilir ne de duyabiliyoruz. Bilim kurgu alanında özellikle kurgudan ileriye gidemiyoruz.

  2. Türk sineması hakkında hakkında oldukça düzeyli bir bakış açısıyla yorumlamışınız. Elinize sağlık

  3. sezondizi

    Yani hiçbir versiyonunun hiçbir bölümünü izlemedim. Ama bu kadar ün yapmışsa demekki taktir edilecek bir emek var. Yazı için teşekkürler.

  4. barisct

    Türk sineması mı varmış diyerek devam ettirmek isterim. Türk filmlerinde günümüzde bile daha adam akıllı cgi teknolojisi bile yok. Senaryolar desen genelde buhram ve melankoli içeren uff puff ettiriyor. Yönetmen dediğin filmin her aşamasında kontrol eder, bizimkiler iş adamı gibi. Tabiki insan daha kaliteli yapımlar isteyince hollywood yapımlarını izliyor ister istemez.

  5. diziler_filmler

    dizilerin ve fimlerin içeriklerini incelediğimizde göreceğimiz şey şu ki bizim vatandaşımız dram seviyor ve dram ile hayatını sürdürüyor. Maddi, psikolojik, ailevi, artık her ne yönden derseniz acılar içinde yaşıyan bir toplumumuz var ve her diziyi kendisi ile sentezliyor. bu konuda vizyoner bir toplum olabilmek için ilk önce diğer tarzları da anlayacak kadar sanatsal kapasiteye sahip olmak gerekiyor.

Bir yanıt yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.