Google, Apple, Nvidia derken firmalar peş peşe yapay zeka projelerini, robotlarını, otonom cihazlarını açıklamaktalar. Peki, sizce teknoloji bu hızla nereye gidiyor?
Google ve Yapay Zeka
Google kendi algoritmalarını sürekli geliştiren bir firma. En öneli algoritması da belki de dünya devi olmasına sebep olan arama motorunun algoritması. Bununla birlikte internet kullanıcılarının ilgi alanlarına göre reklam gösterme algoritmaları, reklam gelirlerinin gösterildiği cihaz tipine göre gösterilmesini sağlayan algoritmalar derken yakında insansız algoritma geliştiren bir Google algoritması görürsek bence şaşırmamalıyız.
Elon Musk ve Tesla Gerçeği.
Elon Musk ve enerjinin sağlıklı kullanılması üzerine projeler gerçekleştiren firmalarını mutlaka duymuşsunuzdur. En fazla duyulanı da Tesla marka otonom otomobilleri. Bu otomobiller belirtilen koordinatlarda otonom sürüş özelliği barındırıyor. Daha basit bir dille anlatmak gerekirse siz gideceğiniz adresi veriyorsunuz, araba sizi götürüyor. Elbette bu teknolojinin altında da yapay zeka, sensörler, motorlar, bilgisayarlar var.
Apple ve Siri
Apple firmasının vermiş olduğu hizmetlerin neler olduğunu tek tek saymaya gerek yok. Bununla birlikte hemen hemen her hizmetinde asistan hizmetini de sunuyor. Son günlerde Siri ile havale yapma gibi hizmetlerin reklamları da televizyon kanallarında yoğun bir şekilde dönmekte. Düşünsenize ellerinizi kullanamayacağınız durumlarda sesli komut ile önceden tanımlanış cihazları çalıştırabilir, görevleri yerine getirmesi için cihazınıza emirler verebilirsiniz.
LG ve Asistan Robotları.
LG firması Kore’nin en büyük havalimanında robotlarını hizmet vermesi için görevlendirdi. Bu robotlardan birisi 4 dil biliyor ve kendisine gösterilen uçak biletlerine göre yolcuları havalimanında gitmeleri gereken yere kadar refakat edebiliyor. Bir diğeri ise temizlik robotu ve bu robot sahip olduğu yapay zekâ ile havalimanında en yoğun yerleri belirleyip en kısa sürede nasıl gidilmesi gerektiği ile ilgili bir rota çizebiliyor. Gittiği yerde fırçalarını çalıştırıp temizlik görevini yerine getiriyor.
Boston Dynamics ve Savaş Robotları
Bostan Dynamics asker amaçlı, yük taşıyan 4 ve 2 ayaklı robotlar üzerine çalışan bir firma. Bu robotlar ile amaç tekerlekli ve paletli araçların giremediği yerlerde faydalı yükleri taşıyabilmek. Bununla birlikte piyade robot çalışmaları da devam etmekte.
Sonuç
Sonuç olarak yapay zeka ve robotların gelişimi beklenenden daha hızlı gelişiyor. Belki de Yıldız Savaşlarının gerçekleşmesine az kaldı. Will Smith’in Ben robot (I Robot) isimli filmini ise daha kısa sürede yaşayacak gibiyiz. Bu sektörde tüketen değil de üreten olmak her zaman avantajlıdır. Ülkemizden de bu konuda ürünler geliştiren ve dünya ülkelerine pazarlayan firmaları görmek dileği ile.
Tesla’ya hayranım ya özellikle arabaların tiplerine adamlar hakkını vermiş arkadaş kim ne derse desin helal olsun adamlara.
Güzel makale hazırlamışsın bu arada teslayı beğeniyorum.
Ben de beğeniyorum.
Google daha öncede yapay zeka olarak otomobil üretti, ancak birçok kazaya sebep olduğu için kaldırıldı diye biliyorum.
Google olsun diğer teknoloji firmaları olsun sadece şu an yaptıkları işler ile dünyanın sonuna kadar para kazanamazlar. Alternatif enerji, ulaşım, otonom sistemler, iletişim sektörlerinde yatırımlarını ve araştırmalarını sürdürmeleri gerekmektedir. Bunun adına ne derseniz diyin ama sonuçta insanlara hizmet etmenin de bir bedeli olduğunu herkesin anlaması gerekiyor.
Yapay zeka var ya ilerde çok gelişecek, robotlar insanlara üstünlük sağlayacak, bunu da buraya yazıyorum göreceksiniz, yapay zeka deyince bilgisayar oyunlarında da yapay zeka var.
yapay zeka bilişim teknolojilerinde son zamanlarda bir çok geliştiricinin ucundan da olsa dokunduğu, büyük firmaların ise arena olarak gördüğü bir alan. bu konuda ülkemizin geç kalmaması dileği ile
Günümüzde kullanılıyor fakat gelecekte daha çok kullanılacak hatta insanların yerine dahi konulacak. fakat izlediğimiz fillerdeki gibi olmayacak. hiç bir zaman makine zekası insan zekasını alt edemez.
belki alt edemez. belki de eder. mesele alt etmesi değil, hızla gelişmesi. bununla birlikte gerçekten yapay zekaya ihtiyaç var mı? Dünyanın sonu yapay zeka ile gelebilir mi?
Yapay zeka kimine göre çok korkunç kimine göre bizi en üstün yere getirecek teknoloji fakat şahsi fikrim yapay zeka bizi kötü bir yere götürecek gibi.