Çalışırken Canınız Sıkılıyor mu?

Eğitim ve öğretim hayatının amaçlarından birisi de iyi bir iş bulmak ve geçimini sağlamak. Bu amacın doğrultusunda okuduğumuz lise ve üniversiteyi belirliyoruz. Her ne kadar hayallerimizdeki işi yapıyor olsak da bazen canımız sıkılıyor ve bir değişiklik arıyoruz. Çalışırken Canınız Sıkılıyor mu? Başlıklı yazımda iş hayatında ufak değişiklikler ile yaptığımız işten zevk almanın yollarından bahsedeceğim.

Hayatımızı devam ettirebilmek için çalışmamız gerekiyor. Hayatında hiç çalışmamış birisi için iş hayatının cazip kısmı alınan maaş kısmı. Zaten bilinçsizce yapılan iş başvurularında işin vasfı, işyerinin nitelikleri, çalışma arkadaşları, mesai saatleri vb. şeyleri pek aranmıyor. Maaş ne kadar sorusuna cevap alınması yeterli oluyor.

Bilinçli bir iş görüşmesinde tarafların kendi şartlarını da değerlendirmeleri önemli oluyor.  Yapmak istemediğiniz veya bilmeden kabul ettiğiniz bir işte ne kadar memnun olabilirsiniz? Gerçi isteyerek ve bilerek kabul edilen işlerde de ilerleyen zamanlarda istenmeyen durumlar oluşabiliyor.

Aslında bu yazıda bu konuları eleştirmek veya bu konular hakkında tavsiyelerde bulunmak istemiyorum. Amacım çalışma ortamınızı nasıl keyifli bir hale getirebileceğimizden bahsetmek istiyorum.

Çalışma Ortamlarımızı Nasıl Keyifli Hale Getirebiliriz?

Aslında bu sorunun cevabı biraz da sizin ile ilgili? Nelerden hoşlanırsınız? Mesela müzik dinlemek, kitap okumak, resim yapmak vb. hobileriniz nedir?

Çiçekler

Hobileriniz, zevkleriniz iş yerinizi zevkli bir hale getirebilmeniz için size yardımcı olan ipuçlarını içerir. Mesela çiçeklerden hoşlanıyorsanız çalışma masanızın üzerine bir çiçek koyabilirsiniz. Çevrenizde Çiçeklere alerjisi olanlar varsa eğer minyatür saksılarda kaktüsler sizin işinizi görecektir. Kaktüslerin tozan polenleri yok ve kimseye rahatsızlık vermezler. Hem eğer çevrenizde elektronik aletler fazla ise elektromanyetik alanların etkilerini de azalttığı söyleniyor.

Müzik

Çalışma ortamınızda eğer kasvetli bir hava varsa müzik bu kasvetli havayı dağıtmak için birebirdir. Bununla birlikte müzik bir zevk işi ve çevrenizdekilerin rahatsız olmasını istemezsiniz. Çalışırken iyi bir kulaklık ile hem siz müziğinizi dinlersiniz, hem de çevrenizdekileri rahatsız etmezsiniz.

Geçenlerde hastanede müzik dinlerken ve oynarken videoları çekilen sağlık personelleri ile ilgili haberleri okumuştum.  Ben de sağlık problemleri sebebi ile bir dönem yoğun bakımda kalmak zorunda kaldım. Bilincim yerinde idi ve personelin rutin çalışmalarını gözlemlemek durumunda kaldım.

Çalışırken Canınız Sıkılıyor mu?

İçerde sorumlu personel sürekli bilinci kapalı olan hastalar ile iletişim kuramıyorlar. En az 8 saat mesailerinde kafalarını dağıtacak bireyler olmalı. Ya radyo dinleyecekler veya müzik. Ben haberi okuduğumda orada müzik dinleyen ve oynayan personelin ruh halini çok iyi anladığım için olumsuz bir durum gözlemlemedim.

Olumsuz olan durum işyerinde o personellerin videosunun basına yansıması. Bu sağlıklı bir durum değil. İnsanlar o personellerin her gün orada oynadıklarını düşünebilir.

Resim ve Renkler

Mesai alanımızın sıkıcı ortamını renklendirmek, çalışırken canımızın sıkılmasını engelleyebilir. Sevdiğiniz bir sanatçının resimlerini asabilir, duvarların renklerini daha iç açıcı renkler ile değiştirebilirsiniz.   Elbette sizinle aynı zevkleri taşıyan mesai arkadaşlarınız varsa. Bu konuda anlayışsız çalışma arkadaşlarınız varsa kendi masanızın üzerine bu resimleri koyabilir. Çalışma masanızın üzerine kaplama yapabilirsiniz. Masanız bir duvara yapışık çalışıyorsanız eğer görebileceğiniz yerlere renkli çıkartmalar ile süsleyebilirsiniz.

Çalışırken Canınız Sıkılıyor mu?

Kahve Molası

İşyerinizde mesai arkadaşlarınız ile birlikte kahve –çay molasını daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Mesela bir dart, tenis masası vb. küçük eğlenceli ve kısa süreli oynanabilen oyunlar çay molanızın daha zevkli geçmesini sağlayabilir. Sürekli oturarak çalışanların en büyük sıkıntılarından birisi de hareketsiz yaşamdan kaynaklanan kilo,  dolaşım bozukluğu ve eklem-kas problemleri en azından kahve aranızda kimse size uymasa bile 10 dakikalık bir yürüyüş sizi rahatlatacaktır.

İşvereniniz bu tür imkânları size karşılamak zorunda değil. Ama siz kendiniz basit oyunlar üretebilir ve küçük eğlenceler ile mesainizi daha zevkli hale getirebilirsiniz.

Çalışırken Canınız Sıkılıyor mu?

Kıyafetler

Evet, aslında belki de iş yerinde insanları sıkıntıya sokan faktörlerden birisi de iş kıyafetleri. Çalıştığınız iş yerinde kıyafet zorunluluğu yoksa -ki büyük bir motivasyon sebebidir- istediğiniz kıyafetle gidebilirsiniz.  Olsa da alacağınız kıyafetleri daha rahat olarak belirleyebilirsiniz.  Sürekli oturarak çalışıyorsanız, sizi sıkmayacak kıyafetler giyebilir, spor ayakkabılar tercih edebilirsiniz.  Mesela bir demir ocağında çalışıyorsanız veya itfaiyeci iseniz kıyafetlerinizin nitelikleri belirli ise, tercih etme şansınız yoksa buna elbette yapacak bir şey yok.

Ortam Değiştirme

İşyerinizde imkânınız varsa eğer masanızın yerini değiştirin.  Yapamıyorsanız sandalyenizi değiştirin. Eğer mesai saatleri ile ilgili sıkıntınız yoksa her gün işe farklı saatle gelebilirsiniz. Hatta bilgisayarınızı ve telefonunuzu alıp bir kafede, evde veya rahat edebileceğiniz bir yerde işinize devam edebilirsiniz. Eğer bu motivasyonunuzu artırıyorsa ve yaptığınız işten zevk alabiliyorsanız neden emekli olana kadar sürmesin ki…

 

Çalışırken Canınız Sıkılıyor mu? Başlıklı bu yazımda sizlere mesai saatlerinizi nasıl zevkli hale getirebileceğinizin tüyolarını vermeye çalıştım. Hayatını Keyifle yaşamanız dileği ile

“Çalışırken Canınız Sıkılıyor mu?” üzerine 14 yorum

  1. bir işin kaliteli olabilmesi için çalışanların yaptıkları işten zevk alması gerekiyor. kamu kurumlarının bu konuda çok yol katetmesi gerekiyor.

    Yanıtla
  2. ben bu konuda kurumsal firmaları takdir ediyorum. özellikle Yahoo, Google, Microsoft gibi firmaların personelinden maksimum performans alabilmek için yaptıkları uygulamalar (serbest kıyafet, kaliteli yemek, serbest zaman aktiviteleri, renkli ve eğlenceli çalışma mekanları. ülkemizdeki ofisler bile renkli. bu uygulamaların benzerlerini yapan ülkemizdeki firmaların da başarılı oldukları malum.

    Yanıtla
  3. içsel motivasyon insanların başarılarını olumlu olarak etkiliyor. içsel motivasyon bazen ufak bir hediye, bazen maaşa zam bazen de bir teşekkür ile sağlanabiliyor.
    burada verdiğiniz örneklerin hepsine katılıyorum. yazı için teşekkürler.

    Yanıtla
  4. merhaba ;

    çalışırken canınız sıkılıyorsa mutlaka ortam ile alakalı bir durum vardır bence ferah bir ortamda çalışmalı ve renkler çok önemli canlı olmalı insanı boğmamalı.

    Yanıtla
    • bu konuda size katılıyorum. bazen mekanı değiştirmek, bazen de mekanın şeklini değiştirmek çalışma performansımızı olumlu etkileyebilir.

      Yanıtla
  5. Özellikle çalışma temposu ağır işlerde, çalışma alanınızda konforsuz ise, mola veremiyorsanız, gürültü vs olumsuz şartlar çoğaldıkça iş daha sıkıcı ve katlanılmaz bir hale geliyor. yazıda bahsedillen detaylar gerçekten çok önemli,. Ofisinizde bir kaç saksı çiçeği, ofis duvarında güzel tablolar, gün içinde ortalama 2 saatte bir verilecek çay kahve molası işe olan motivasyonunuzu arttıracaktır.

    Yanıtla
  6. Yazıyı okuyunca aklıma hemen google ofisleri geldi. Heralde pek çok kişide aynı çağrışımı yapmıştır. Eğlenceli, renkli, canlı bir ofis ortamı daha pozitif hissetmenizi, moral motivasyonunuzun yüksek kalmasını sağlıyor. Diğer yandan Disneyland’de bile çalışsanız, sevmediğiniz bir iş yapıyorsanız yine canınız sıkılabilir, mutsuz olabilirsiniz.

    Yanıtla
    • Japonya’da iş saatinde maksimum verim prensibi uygulanıyor. bazı işletmeler çalışanların hareketlerini gözlemliyor ve eğer hareketsizlik artmış ise ortama soğuk hava vererek uyku halinden çıkarmaya çalışıyor. işinizi sevmeniz japonyada pek önenmli değil anlaşılan

      Yanıtla
  7. çalıştığın işe severek gideceksinki keyif alabilesein. tabi bunları etkileyen bazı etkenler vardır sizinde değindirğiniz konular eşyalar bunları etkileyebilir.

    Yanıtla
  8. Çok resmi bir işyerinde bunlaırn çoğunu yapmak zor. Takım elbise giymek gerekiyorsa, ofis mobilyaları ve düzenine müdahale edilemiyorsa öğle arası haricinde yerinden kalkmanın çok zor olduğu örneğin bir bankada çalışıyorsanız gerçekten çok sıkıcı. İnsanın saatlerce aralıksız çalışması verimli değil, ortalama 2 saatte bir birazx hava almalı 10 dakika farklı bir şeyle meşgul olmalı

    Yanıtla
  9. çalışma ortamı motivasyonu artıran faktörlerden. bir de kıyafet serbestisi. ben kurumumda serbest kıyafet uygulaması başladığından beri o kadar mutluyum ki. Evde ütüden dolayı çıkan tartışmalar sona erdi. eşim de rahatladı. keşke en baştan beri insanlar serbest kıyafet ile işi gidebilselermiş.

    Yanıtla
  10. Çalışırken sürekli müzik dinlerim ve bol bol sıvı tüketirim. Bu yaz aylarında soğuk içecekler, kış aylarında ise başta kahve olmak üzere çay, salep, ıhlamur..vs diye devam eder. Ne yazık ki resim alacak bir alan yok ancak renkler konusunda oldukça canlı bir bilgisayara sahibim. Yeni bir RGB fanıyım, Corsair Crystal 570x kasayı kullanıyorum ve tüm sistemim Corsair’in iCUE yazılımı ve dahili RGB aydınlatma ile ışıl ışıl. Klavye, Mausepad, Mause, Kasa, Kasanın önündeki 16 noktalı LL120 fanlar, üstündeki ver arkasındaki fanlar ile 4 taraflı RGB şerit aydınlatma kullanıyorum. Ayrıca Ekran kartımda sese duyarlı bir RGB ile Ses kartımda Led mevcut. Hal böyle olunca ortam rengarenk oluyor.

    Yanıtla
    • çalışırken motive olmak için ufak tefek değişiklikler her zaman iyidir. Masaüstü duvar kağıdını değiştirmek bile insanı motive ediyor. hele bir de uzun süren kodlama saatleri ile gününüz geçiyorsa tekrar o masanın başına oturmak için motivasyon şart.

      Yanıtla
  11. Gerçekten zaman zaman iş başında sıkıntıdan bazen dalıp gidiyorum arkadaşlarım dürtüyor uyandırmak için. Tavsiyelerinize dikkat ederek bazı konularda değişiklikler yapacağım umarım işe yarar. Çok güzel bir yazı hazırlamışsınız teşekkürler.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.