Yaşasın Yapay Zekâ!

Mühendisler egolarını tatmin etmek için mi, yoksa içlerinde ki Tanrı olma isteğinden mi bilemiyorum makineleri insanlara benzetmeye çalışmışlardır. Bununla birlikte bazı mühendisler ise diğer canlıların davranışlarını taklit eden makineler yapmaya çalışmışlardır.

Bilişim teknolojileri alanında ise genelde bilgisayarların kendi kendine düşünebilmeleri, duyguları anlayıp, gösterebilmeleri, insanların yerine makineleri kullanabilmeleri üzerine hayaller kurulmuştur. Bu hayallerin büyük bir bölümü gerçekleşmekle birlikte daha da geliştirilmesi gerekmektedir.

Bu yazımı yazma sebebim Microsoft mühendislerinin ses tanıma üzerine geliştirdikleri yapay zekânın insanın zeka seviyesine yaklaşığı ile ilgili yaptıkları bir haberdir. Bu habere göre Microsoft Yapay zeka ve araştırma mühendisleri Microsoft tarafından geliştirilen ses tanıma sisteminin profesyonel not tutan insanların hata oranı olan %5.9 oranına kadar hatalarını düşürebildiğini deklare ettiler. Elbette bu gelişme ile mobil cihazlar başta olmak üzere birçok alanda sesli asistanların kullanımı artabilir. Özellikle görme engelliler olmak üzere sağlık problemi yaşayan birçok insan için de oldukça güzel bir gelişme. Aynı zamanda otomotiv sektöründe de ses tanıma ve sesli yanıt sistemleri daha sağlıklı kullanılabilecektir.

Özellikle Google Asistan, Microsoft Cortana ve Apple Siri yapay zekânın günlük hayatta ki kullanım örnekleri. Her birinin diğerlerine göre artı ve eksileri mevcut. Elbette bir gün bu üç ürünü geliştiren mühendisler bir araya gelerek daha gelişmiş bir tane yapay zekâ geliştirirler mi bilemiyorum.

Yapay zekâ sadece ses ile sınırlı değil. Yüz tanıma üzerine de oldukça fazla çalışmalar mevcut. Özelikle birçok ülkede güvenlik güçleri yüz tanıma sistemlerini kullanmaktalar. Ülkemizde de MOBESE sistemleri ile entegre olan yüz tanıma sistemi ile birçok suç daha işlenmeden önlenebiliyor ve suçlular daha hızlı adalete teslim edilebiliyor.

Yüz tanıma, ses tanıma, renk tanıma ve konuşma motorlarının entegre olduğu bir yapay zeka sisteminin neler yapabileceği ile ilgili düşüncelerim nötr. Hem iyi olabilir hem de kötü olabilir. Kendi kendine düşünen, karar verebilen, makineleri fabrikaları yönetebilen bir yapay zekânın toplum için ne kadar sağlıklı olacağını belki de zaman gösterecek.

Terminator filminin konusunu hatırlamakta fayda var. Yapay zekâ insanların birbirlerini öldürmelerini dünya için tehdit olarak algılayarak insan ırkına savaş açıyor. Elbette bu öngörü ile de gelecekten geçmişe insanların makine egemenliğine son verecek olan insanı öldürmek üzere bir yok edici gönderiyorlar.

Bu kadar zeki bir yapay zekâ sistemi olabilir mi bilemem ama insanların yapay zekâ dünyayı ele geçirmeden birbirlerine oldukça fazla zarar vereceklerinden eminim.

Makinelerin zekâları ile insanların hizmetinde çalışacakları; barış ve sevgi dolu keyifli günler dilerim.

“Yaşasın Yapay Zekâ!” üzerine bir yorum

  1. Yapay zekanın insanlık için faydalı olduğu kadar zararı olacağı da kesin, bu kanıya varmak için genelleme yapmak yeterli. 10 tane faydası 1 tane zararı olan şeylerin bizle zararlı tarafını bulup kullanmak konusunda oldukça iyiyiz. Ayrıca her teknolojik gelişim ardında bir yıkım mutlaka bırakıyor, zaman zaman bariz bir şekilde fark ediliyor, zaman zaman ise bizi de içine çektiği için farkına bile varamadan yaşamaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde yapay zekaya sahip bir bir köpek olan Aibo ile ilgili bir yazı yazmıştım, o bizim hayatımızı kolaylaştırmak üzerine üretilmiş bir ürün yada biz öyle biliyoruz. Ancak Boston Dynamics’in robotları? Onlar da yapay zekaya sahip köpekler yapıyor ama arada dağlar kadar fark var. Bir tekmede parçalanacak ufak sevimli bir köpek değil onların yaptığı, üstüne silah yada 100 kilo bomba yerleştirilebilecek, çekik olduğu için kolay kolay zarar görmeyecek ve her koşulda hareket edebilen robotlar. Şimdilik onlarda masum görünüyor ama bir savaş makinesine dönmeleri an meselesi.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.