Sanal Makine Nedir?

Bilişim Teknolojileri alanında çalışanların farklı işletim sistemleri senaryolarını merak etmeleri oldukça normal. Bununla birlikte sistem güvenliği, performansı, yazılım testleri, ağ işletmenliği gibi dallarda da yorun olarak kullanılan sanal makine yazılımları hem ücretli hem de ücretsiz versiyonları ile hizmet veriyorlar.

Sanal Makine Nedir?

Sanal Makine aslında bir işletim sistemi simülasyonudur. Kendi işletim sisteminiz içerisine kurduğunuz sanal makine yazılımı sistem donanımlarını kullanarak bir dosya oluşturur ve bu dosya sizin sisteminiz içerisinde sizin izin verdiğiniz donanımları, izin verdiğiniz kaynaklar ile, izin verdiğiniz sürede kullanır. Bir sistem içerisinde istediğiniz ve sistem kaynaklarınızın yettiği kadar bir çok farklı sanal sistem barındırabilirsiniz.

Hangi amaçlarla kullanılır?

  • Sisteminizde çalışmayan bir yazılımı sanal makine üzerinde çalıştırıp test edebilirsiniz.
  • Yeni çıkan işletim sistemlerini sanal makine üzerine kurup deneyebilir, kendi sisteminizi bozmadan veri iletişimi sağlayabilirsiniz.
  • Windows içine Linux, Linux içine Windows kurabilir farklı işletim sistemlerinin birbirinden üstün özelliklerini bir sistem içerisinde kullanabilirsiniz.
  • Sunucu sanallaştırma yaparak sistem kaynaklarının el verdiği miktarda farklı sistem kurmak kaydıyla her makineye farklı bir iş vererek elektik, yer, zaman ve insan gücünden tasarruf edebilirsiniz.
  • İnternet kafelerde sabit disksiz aptal makineler ile sanal makine üzerinden iş ve işlemlerinizi yürütebilir, daha düşük maliyetli sistemler kurabilirsiniz.

 

Hangi Sanal Makine Yazılımları Kullanılmakta?

Windows İşletim sistemi için Microsoft Firmasının tamamen ücretsiz olan Virtual PC uygulaması, Oracle Firmasının VirtualBox uygulaması vmWare firmasının vmware uygulaması kullanılmakta. Son zamanlarda Dell firması tarafından satın alınan vmWare ayrıca ücretli ve profesyonel çözümler de sunmakta.

Linux işletim sistemi için de VirtualBox ve wmWare desteği mevcut. Linux işletim sisteminin açık kaynak ve sistem kaynaklarının kullanımında daha esnek olmasından dolayı profesyoneller tarafından daha çok tercih ediliyor.

Bilişim Teknolojilerinde temel felsefe “Kime Ne Faydası Var” demeden denemeye devam etmek olmalı. Aslına hayatta temel felsefe bu olmalı. Bir başka bilişim ile ilgili yazıda buluşmak üzere Keyifle kalın.

“Sanal Makine Nedir?” üzerine 2 yorum

  1. windows işletim sistemim üzerinde pardus işletim sistemini sanal makine üzerinde kullanabiliyorum. pardus işletim sistemini kurmak için ayrı bir donanıma ihtiyaç duymuyorum. sistem kaynaklarının verimli kullanılabilmesi için güzel bir imkan.

    Yanıtla
  2. merhaba;

    ben virtual pc kullanmayı tercih ediyorum. Kullanım açısından pratik ve işlevsel. Sanal pc sayesinde linux kullanabiliyorum. Windows olmazsa olmuyor ama ben gibi linux kullanmayı sevenler mutlaka sanal pc denemeli.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.