Meslek Liselerinde Bilişim Teknolojileri Alanında Okutulacak Ders Saatleri

Meslek Liseleri ile ilgili hemen hemen her öğretim yılında yeni düzenlemeler, uygulamalar ve projeler gerçekleştiriliyor. 2017-2018 Öğretim yılından itibaren de meslek liselerinde bilişim teknolojileri alanında kademeli olarak yeni öğretim programı uygulanmaya başlandı. Bu uygulama kademeli olarak uygulanacağından dolayı tam anlamı ile uygulanması 2020-2021 Öğretim yılında gerçekleşecektir. Meslek Liselerinde Bilişim Teknolojileri Alanında Okutulacak Ders Saatleri başlıklı bu yazımda sizlere ders saatlerini derledim.

Öğretim Programları Neden Değişiyor?

Mesleki ve Teknik eğitim ülkemizin kalkınması için gerekli olan hamleleri gerçekleştirebilmek için önemli olan bir süreç. Bu sürecin gerçekleştirilmesinde ülkemizin ihtiyacı olan ara elemanların yetiştirilmesinde meslek liselerinin önemi büyük.

Bir mesleki alanın günümüzün ihtiyaçlarına cevap verebilmesi için öğretim programlarının güncel ve uygulanabilir olması gerekiyor. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyon ve kurullar vasıtası ile alanların ihtiyaçları belirleniyor ve öğretim programlarının güncellenmesi ve ihtiyaç duyulan öğretim materyallerinin hazırlanması gerçekleştiriliyor. Bu konuda hazırlanan öğretim programlarının ve eğitim materyallerinin güncel verilerle uyuşması önemlilik arz ediyor.

2018-2019 Öğretim yılında Bilişim Teknolojileri Alanında  Okutulacak Ders Saatleri Neler?

2018-2019 Öğretim Yılında 10. Sınıflarda Temel Elektronik ve Ölçme Dersi artık ders listesinde yer almıyor. Onun yerine Bilişim Teknolojisinin Temelleri Dersi 5 saat, Programlama Temelleri Dersi 5 saat, Bilişim Teknik Resmi dersi 2 saat ve Ofis Programları Dersi (eski adı ile Paket Programlar) 2 saat olmak üzere 14 saat toplam ortak alan dersi okutulacak.

  1. sınıflarda ve 12. Sınıflarda eski öğretim programına göre 18 ve 26 saat ders seçimi yapılacak.

 

Nitelikli Alanlarda (Teknik Alanlarda) Ders Saatleri Nasıl olacak?

Bilişim Teknolojileri Alanı Anadolu Teknik programında 10. Sınıflarda ortak dersler Anadolu Meslek Programı ile Aynı. Yine Anadolu Teknik Programında seçilecek derslerin saatleri de kademeli olarak değişeceğinden dolayı ders saatleri 11 lerde 15 saat ve 12 lerde 19 saat olarak devam edecek.

 

Peki İlerleyen Yıllarda Bilişim Teknolojileri Alanında Okutulacak Ders Saatleri Nasıl Olacak?

 

Aşağıdaki tabloda kademeli geçiş ile yıllara göre ders saatleri verilmiştir. Alanlara göre ders saatleri değişiklik gösterse de Bilişim Teknolojileri Alanı Öğretim Programına Göre hazırlanmıştır.

 

Program Türü Yıllara Göre Ders Saatleri
Anadolu Meslek Lisesi 2017-2018 2018-2019 2019-2020 2020-2021
10.sınıf 14 10.sınıf 14 10.sınıf 14 10.sınıf 14
11.sınıf 18 11.sınıf 18 11.sınıf 22 11.sınıf 22
12.sınıf 26 12.sınıf 26 12.sınıf 26 12.sınıf 28
Anadolu Teknik Lisesi 2017-2018 2018-2019 2019-2020 2020-2021
10.sınıf 13 10.sınıf 14 10.sınıf 14 10.sınıf 14
11.sınıf 15 11.sınıf 15 11.sınıf 12 11.sınıf 12
12.sınıf 19 12.sınıf 19 12.sınıf 19 12.sınıf 16

 

Anadolu Meslek Lisesi programında kademeli olarak ders saatleri artmakta, Anadolu Teknik Lisesi programında ise kademeli olarak azalmakta. Yukarıdaki tabloda seçmeli dersler ve kültür dersleri belirtilmedi.

Milli Eğitim Bakanlığımızın yayınladığı haftalık ders çizelgelerine göre hazırlanan bu tabloya kaynaklık eden belgeleri BURADAN inceleyebilirsiniz. Mesleki ve Teknik Eğitimin bütün alanlarında kademeli olarak yapılan yenilenme ile ilgili bilgi ve belgeler yine aynı adreste bulunmaktadır.

Ders seçeneklerine eklenen Mobil Uygulamalar Dersinin ve diğer derslerin yardımcı ders materyallerini de MEGEP adresinden indirebilirsiniz.

Mesleki ve teknik eğitimin bu denli önemli olduğu bir dönemde bütün meslek liselerinde kaliteli ve güncel eğitimler verilmesi ve ülkemizin müreffeh ülkeler seviyesine gelmesi hatta geçmesi dileği ile Keyifle kalın.

“Meslek Liselerinde Bilişim Teknolojileri Alanında Okutulacak Ders Saatleri” üzerine 11 yorum

  1. Okullardaki ders programları, içerik ve materyallerin, gelişen teknoloji ve ihtiyaçlara göre güncellenmesi, revizyonlar yapılması gerçekten önemli. Dilerim çağın gerekleri ve bilgi teknolojilerini yakalamak için daha çok çaba sarf edilir, ancak bu saydıklarımın dışında, eğitim sistemine, okul seçimi ve sınav kriterlerine, bilimsel amaçlar dışındaki müdahaleler son derece sakıncalı.

    Yanıtla
  2. Lise dönemindeyken çokça mücadele edip bilgisayar odasındaki bir bilgisayarı iyileştirmeyi başarmıştım. Benim için çok faydalı olmuştu. İlk kodlama çalışmalarımı o bilgisayarda yaptım ve kendimi geliştirdikçe ne kadar güzel şeyler başarabildiğimi gördüm.

    Şimdi devlet destekli olması çok güzel. Bilişim çağımızda ayakta kalmak için ihtiyaçtır ve geleceğimizin hükümranı olacaktır.

    Bahsedilen ders süreleri yeterli olmasa da gençler değerlendirirse çok faydalı olacaktır. Ben teneffüslerde 5 dakika kullanırdım, okuldan sonra eve gitmez 1 saat kullanırdım.

    Yanıtla
  3. Bende meslek lisesi çıkışlıyım benim zamanımda bu kadar rahat değildi lise okumak yokluk vardı,bir pcde 3 kişi oturuyorduk şimdi devlet her konuda yapıcı. helal olsun

    Yanıtla
  4. 2018-2019 Öğretim Yılı başında öğretim programları ile ilgili Talim Terbiye Kurulu Başkanlığından yapılan açıklamaya göre kademeli geçişe bir değişiklik olmamıştır. Bakanlık ile yapılan telefon göreüşmelerinde değişikliğin Türk Edebiyatı Dersi ile Dil Anlatım dersinin birleştirilmesi ve her sınıf kademesine Tarih dersinin konulması şeklinde revize edilmiştir. MEslek derslerinin uygulanması kademeli olarak gerçekleşecektir.

    Yanıtla
  5. geçmişte meslek liselerinde bilişim teknolojileri alanları hemen hemen her okulda açıldı ve üçer beşer bt sınıfları kuruldu. bilişim teknolojileri alanında atılım yapılmaya çalışılsa da ülkemizin her meslek lisesinde bilişim teknolojileri alanı açılması çok da sağlıklı bir yaklaşım değildi. sanayileşme oranı yavaş ilerlerken ülkemizin genç nesli zaman içerisinde ekonominin ezici çarkları içerisinde iş gücü olarak yer alıyor. yeterince işyeri, yeterince fabrika kısaca yeterince istihdam olmayınca neden meslek lisesi okunsun ki? öğrenciler de doktor, hakim, avukat, memur olmak adına anadolu liseleri ve fen liselerini, din görevlisi olmak için imam hatip liselerini tercih ediyor.
    bilişim teknolojileri alanında ve diğer alanlarda meslek derslerinin sayısının daha fazla olması veya daha az olmasından öte,meslek liselerinin nitelikli eğitim veren kurumlar olmasını ve mezunların kendi işyerlerini açmaları ve istihdam sağlamaları açısından dha fazla desteklenmeleri gerektiğini düşünüyorum.

    Yanıtla
  6. Merhabalar gayet bilgilendirici bir yazı olmuş net bir bilgiye ulaşamadım bu siteden başka. Rica etsem 2019-2020 yılında okutulması gereken dersleri ve saatlerini mail adresime gönderme imkanınız var mı? İyi çalışmalar dilerim.

    Yanıtla
  7. Ne güzel bu ben 2010 yılında meslek lisesi okudum o zamanlar bilgisayar ya yoktu yada çok kötüydü muhasebe programlarını bir türlü göremiyorduk ancak yüzeysel olarak anlatıyordu öğretmenler okul bitince iş hayatına atılınca Malesef çok çok farklıydı alışmam 1 yılı geçti fakat bu seferde başka programlar çıktı onlara geçmek zorunda kaldım meslek liselerinin teknolojiyle içli dışlı olması lazım çok geride takip ediyorduk düzelmiştir umarım

    Yanıtla
  8. Merhabalar. Lise öğrenimini bilgisayar yazılım bölümünde okumuş birisiyim. Okulumuz anadolu teknik lisesiydi ve bilişim teknolojileri üzerine örneğin atölye dersimiz 24 saatti (haftalık). Atölye dersinde bilişim teknolojileri, yazılım ve birçok konuda ders içeriklerimiz vardı. Şimdiki sistemde baktığım zaman dersler ve içerikleri daha farklı gibi geldi. Gerçi 10 yıl olmuş ben liseyi bitireli ama yine de çok anlamadım. Benim sormak istediğim soru; meslek ve teknik lisede okuyan öğrenciler dönem içinde staj yapıyorlar mı? Bizim zamanımızda staj yazın yapılıyordu ama şimdi sitenizdeki okutulacak derslere baktığım zaman haftanın bazı günlerinde staja gittiklerini düşünüyorum. Sorumu yanıtlarsanız sevinirim. Merak ettim ve dönüp cevabınıza bakacağım. Şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Meslek liseleri Anadolu meslek ve Anadolu teknik olarak ikiye ayrılır. Anadolu meslek staj çalışmalarını 12. Sınıfta haftada 3 iş günü işletmeye giderek yapar. Anadolu teknik ise 10 ve 11 sınıf yazlarında 2 kısım yaz stajı yapar. Çalışma bu şekilde oluyor. Anadolu meslek lisesi öğrencileri son sınıfta yaptıkları staja işletmelerde meslek eğitimi uygulaması adı verilir. Anadolu teknik Lisesi öğrencilerinin yaptıklarına ise yaz stajı. Her işi okul öğrencileri de uygulama dosyası doldururlar. Yaz stajı sonunda sınav olmaz. Ama işletmelerde meslek uygulaması bir ders gibi olduğundan yıl sonunda sınavı olur. Bubsnav sonucunda öğrencilerin 4 yılı değerlendirilir. İlginiz için teşekkür ederim.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.