Meslek liselerinde, öğretim programlarının çağın gereklerini karşılamaları adına yapılan değişiklikler neticesinde 2017-2018 öğretim yılında n itibaren uygulama başlanan Çerçeve Öğretim programına göre Bilişim Teknolojileri Alanında Sınıflar Bazında Okutulacak Dersler ve ders saatleri belirlendi.
Çerçeve Öğretim Programı Nedir?
Çerçeve öğretim programı ülkenin her bir köşesinde faaliyet gösteren meslek liselerinde standartı yakalamak, nakil yoluyla okul değiştiren öğrencilerin aldıkları derslerin isimleri ve saatleri konusunda mağduriyetleri gidermek adına bütün meslek liselerinde var olan alanlarda okutulacak dersler ve saatlerinin belirlendiği, kazanımlarının tespit edildiği kılavuzlardır.
Meslek öğretmenleri yıllık planlarını yaparken Çerçeve öğretim programına uygun olarak yaparlar. Derslerin seçilmesi ve saatlerinin belirlenmesini yine bu çerçeve öğretim programına göre yaparlar.
Yeni Çerçeve Öğretim Programı Nasıl Uygulanır?
Çerçeve Öğretim Programları uygulanmaya başlandığı yıldan itibaren 9. Sınıflarsan başlayarak kademeli olarak uygulanır. Bu uygulamanın sebebi daha önceki yıllarda eski öğretim programı ile eğitime başlayan öğrencilerin mezuniyet belgelerini verirken karışıklık olmasını engellemektir. Çünkü öğrenci okula girdiği yıl ki öğretim programının gereklerini yerine getirmekle mükelleftir. Herhangi başka bir okula nakilde alanı ve dalının olduğu okula gidebilir. Ve öğretim programının belirlediği derslerden başarılı olmak zorundadır.
Son dönemlerde Bilişim teknolojileri alanında farklı okullarda alanlarda ders havuzundan seçilen meslek derslerinin farklı saatlerde seçilmesinden dolayı mağduriyetler oluşmuş ve bazı öğrenciler nakil gittikleri okulda ders saatleri uymadığı için daha önce başardıkları derslerden başarısız sayıldıkları için okulu uzatmak zorunda kalmışlardır.
Okullardaki öğretmen, öğrenci sayısı ve tercihleri, donatım ve mekân verilerine göre derslerin ve saatlerinin belirlenmesi yukarıda verdiğimiz nakil karmaşası örneği gibi sorunlar doğurduğundan; Talim Terbiye Kurulu tarafından her yıl okutulacak dersler ve saatleri 2017-2018 öğretim yılında yayınlana yeni çerçeve öğretim programı ile tamamen şekillenmiş ve ders saatlerinin farklı olması sorunun önüne de kademeli olarak geçilmiştir.
Yeni, Çerçeve Öğretim Programına Göre Bilişim Teknolojileri Alanında Sınıflar Bazında Okutulacak Dersler ve Saatleri Nelerdir?
Ortak alan Dersleri
- Mesleki Gelişim (9. Sınıf) 2 saat
- Programlama Temelleri (10.sınıf) 5 saat
- Bilişim Teknolojisinin Temelleri (10. Sınıf) 5 saat
- Ofis Programları (10. sınıf) 2 saat
- Bilişim Teknik Resmi (10.sınıf) 2 saat
Veri TabanıProgramcılığı Dalı Dersleri
- Nesne Tabanlı Programlama 12 saat
- Veritabanı 8 saat
- Mobil Uygulamalar 4 saat
- Açık Kaynak İşletim Sistemleri 2 saat
- Mesleki Yabancı dil ( Anadolu Teknik programında seçilecektir ) 2 saat
Web Programcılığı Dalı
- Web Tasarımı ve Programlama 12 saat
- Grafik ve Animasyon 8 saat
- İnternet programcılığı 4saat
- Açık Kaynak İşletim Sistemleri 2 saat
- Mesleki Yabancı dil ( Anadolu Teknik programında seçilecektir ) 2 saat
Teknik Servis Dalı
- Sistem Bakım Onarım Dersi 10 saat
- Elektronik Uygulamalar 8 saat
- Mikrodenetleyici 4 saat
- Bilgisayar Destekli Uygulamalar 2 saat
- Açık Kaynak İşletim Sistemleri 2 saat
- Mesleki Yabancı dil ( Anadolu Teknik programında seçilecektir ) 2 saat
Ağ İşletmenliği Dalı
- Ağ Sistemleri ve Yönlendirme 12 saat
- Sunucu İşletim Sistemi 8 saat
- Ağ sistemleri ve Anahtarlama 4 saat
- Açık Kaynak İşletim Sistemleri 2 saat
- Mesleki Yabancı dil ( Anadolu Teknik programında seçilecektir ) 2 saat
Örneğin Web Programcılığı dalı için hangi dersleri okutacağımıza bakalım. Yeni çerçeve öğretim programında 2019-2020 yılında 11.sınıflariçin 22 saat ders seçmemiz gerekiyor. 2020-2021 Öğretim yılında 12 sınıf olacak bu dal 28 saat ders seçmekzorunda. O zaman 11. Sınıfta 12 saat Web Tasarım ve Programlama, 8 saat GrafikAnimasyon ve 2 saat Açık Kaynak İşletim Sistemleri Dersi seçince bir yıl sonrayani 2020-2021 öğretim yılında 24 saat İşletmelerde Meslek Eğitimi Dersi ve 4 saat İnternet programcılığı kalıyorve böylelikler bütün dersler okutulmuş oluyor.
Kademeli olarak uygulandığı için 2019-2020 öğretim yılında 9, 10 ve 11.sınıflar yeni öğretim programına göre 12 sınıflar ise eski öğreti programına göre derslerini seçiyorlar.
Bu konu ile ilgili yeterli bilgiyi Meslek Liselerinde Bilişim Teknolojileri Alanında Okutulacak Ders Saatleri başlıklı yazımdan okuyabilirsiniz.
bu konu ile ilgili tereddütlerinizi ve bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. Meslek Liselerinin eğitim kalitelerinin arttırılması adına yapılan çalışmalara gönülden katılmayı bir vazife biliyorum. Memleketimizin gelişiminde en fazla pay her ne olursa olsun Meslek Liselerinindir. Keyifle kalın.
okulların öğretmen, öğrenci ve fiziksel potansiyelinin değerlendirirlerek sağlıklı bir alan tercihinin yapılması şart. bu konuda derslerin saatlerinin pek de önemi yok. ders saatini ne kadar belirlerseniz belirleyin öğretmenin bilgisi yeterli değilse veya öğrenci almaya niyetli değilse o zaman bütün emekler boşa gidiyor. bir çok ilde kaynaştırma öğrencilerin meslek liselerinde bilişim teknolojileri alanına kaydedildiklerini duyuyorum. bu öğrenciler hem kendilerine hem de alandaki diğer öğrencilerin motivasyonlarına etkili oluyorlar. evet kaynaştıralım ama bu öğrencilerin bilişim alanına zarar verdiğini de unutmayalım. kaynaştırma öğrencilerin iş eğitim merlezlerinde eğitilmeleri ve hayata hazırlanmaları daha sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum.
derslerin belirlenmiş olmasından öte meslek öğretmenlerinin yeterliliklerinin de sınanması hizmetiçi kurslara ile bilgilerinin tazelenmesi gerekiyor. html 1.0 a takılmış css anlamayan ama sözde web tasarımı ve programlama anlatan (modül üzerindekileri uygulatan) o kadar çok öğretmen var ki…
meslek lisesinde okutulan meslek derslerinin yanı sıraa mesleki matematik gibi dersler konulmalıdır. mesela programlama temelleri dersinin ders saati 10 saate çıkartılıp, ekstra derslerde de matematik anlatılmalıdır.
Bilişim sektörüne adım atacak kişiler veya öğrencilerin dikkat etmesin gereken en önemli konu bu sektör gerçekten zor hangi alanda uzmanlaşmak istediğinizi iyi düşünmelisiniz yazılımcı mı olacaksınız örneğin önceliğiniz c# öğrenmek olsun sistemci mi olacaksınız örneğin hedefiniz sql managementı öğrenmek olmalı bu şekilde yaparsanız sektör sizi tutar aksi halde yutar.
bilişim alanında herkesin her konuyu bilmesi imkansız bir şey. bununla birlikte bilişim alanında projeler artık ekip işi. Örneğin Google firmasının bugünkü haline gelmesi bir ekibin sayesindedir. Kurucuları dahi olabilir, zengin olabilir ama ekibin diğer üyeleri olmazsa eğer projelerin sürdürülebilirlikleri kalmaz. Bizim alanımızda bireyler her şeyi öğrenmek yerine sadece bir konuyu çok iyi öğrenmeye çalışırlarsa eğer kendi konularında yetkin ve aranılır bir uzman olurlar.
bölüm derslerine ağırlık verilirken birde üniversite sınavı koyuyorlar ne yapacağımızı şaşırıyoruz kesinlikle gözden geçirilmeli dersler de gayet güzel