Eğitim süreci hayat boyu devam eden bir süreç. Bu süreç ailede başlıyor, okulda devam ediyor ve yine ailede, iş hayatında, sokakta vb. yerlerde süreç tamamlanıyor. Bu sürecin öğretim kısmı okullarda devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2019-2019 eğitim-öğretim yılı tarihleri bir diğer deyişle okulların ne zaman açılacağı açıklandı. Bu yazımda eğitim yılının planlaması ile ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
Milli Eğitim Bakanlığı yayınladığı genelgeye göre 2018-2019 eğitim öğretim yılında okullar, 17 Eylül 2018 Pazartesi açılacak, 14 Haziran 2019 Cuma sona erecek.
Eğitim Yılı Neye Gör Belirleniyor?
Ülkemizde eğitim yılı içerisinde toplam 36 hafta eğitim ve öğretim yapılır. Bu 36 haftanın 18 haftası 1. dönem ve 18 haftası 2. dönemdedir. Öğretmenlerin öğretim yılı içerisinde yapacağı faaliyetleri planlaması, sınav tarihlerini belirlemesi ve yılsonu işlemleri hep bu tarihlere göre yapılmaktadır. Ama Yaz tatilinin öğrenciler için 3 ay olmasının temel sebebi Modern tarıma geçmeden önce çocukların da ailelerine yardım etme gereksinimlerinin olmasındandı. Öğrenciler de az da olsa işgücü olarak sayılır ve tarım işçisi olarak ailelerine yardım ederlerdi. Yaz döneminde sebze ve meyve hasadının yapılması, ambarlara kaldırılması, kışa hazırlık çalışmalarının bitirilmesi işleri Eylül ayına kadar devam ederdi. Bu yüzden yaz tatili süreci eğitim ve öğretim yılının planlanmasında rol oynadı.
Günümüzde Yaz Tatiline İhtiyaç Var mı?
Günümüzde modern tarım ile birlikte birçok iş için makineler kullanılmakta. Bu makineler ile 3 aylık iş 15 günde bitirilebilmektedir. Aslında eğitim ve öğretim sürecinin kesilmesi öğrencilerin bilgilerini unutmasına sebep olmaktadır. Zaten öğrencilik döneminde odaklanma ve kendini derse verme süresi oldukça düşük. Araya giren yaz tatilinden dönüldüğünde öğretmenler öğrencileri eğitim ve öğretime hazır hale getirebilmek için haftalarca uğraşmak zorunda kalıyorlar.
Eğitim ve öğretim sürecinin bölünmemesi, eğitim ve öğretimin sürekliliği, motivasyonun devamı için bence gerekli. Bununla birlikte ebeveynler için de oldukça faydalı. Çünkü her iki ebeveyni çalışan bir çocuk için yaz tatili tüm gün süren kamplar, kurslar veya boşa geçen zaman demek. Yaz tatili çalışan ebeveynlerin korkulu rüyası gibi.
Uzun süren tatillerin öğretmenler için de pekiyi olmadığı aşikâr. Yeni öğretim yılına adaptasyon için zaten öğretmenler Eylül ayının ilk iş günü okula seminer çalışmalarına geliyorlar. Hatta öğrenciler yaz tatiline çıktıktan sonra da Temmuz ayına kadar çalışmaya devam ediyorlar.
Peki, Ne Yapılabilir?
Bu konuda sadece düşünmekle kalmadım ve bazı fikirlere de ürettim.
- Eğitim ve öğretim yılı 3 dönemden oluşabilir. 15’er haftalık 3 dönem ve 2’şer haftalık 2 ara tatil.
- Yaz dönemine gelen kısımda öğrencilerin bilgi anlamında eksiklikleri tamamlanırken, devletin kontrolü altında sosyal sorumluluk projeleri, bilimsel projeler vb. konularla da değerler eğitimine devam edilebilir. Zaten meslek liselerimizde yaz stajı ve işletmelerde beceri eğitimi ile yazın da eğiti öğretim devam ediyor. Bu uygulama bütün zorunlu eğitime uygulanabilir. Hatta yükseköğrenim kurumlarında yaz okulları devam etmekte zaten.
- Okulların türlerine veya bölgelerine göre 2 haftalık yaz tatili zamanı planlanabilir. Böylelikle öğretmenler ve çalışan ebeveynler de rahat bir şekilde tatillerini yapabilirler.
- Yaz döneminde de çalışacak olan öğretmenlerin bütçelerine ek ders ile katkıda bulunulmuş olur.
- Okulların bakım onarım ve tadilatları ile ilgili çalışmalar hafta sonu ve ara tatillerde sürdürülebilir.
- Zaten devletimizin son dönemlerde eğitim-öğretim yılı içerisinde öğrencilerin okulda olmaları için uygulamış olduğu bazı önlemler mevcut. Doğu ve Güneydoğuda özellikle köylerde çocukların okula gelmelerini sağlamak için maddi teşvikler ve göndermeyenleri caydırmak için de cezalar uygulanmakta. Bu ceza ve teşviklerin de kapsamı değiştirilebilir.
- Öğrencilerin yaz tatillerinde sportif becerileri geliştirmelerini sağlamak için faaliyetlerde bulunan Gençlik ve Spor Bakanlığının uygulamış olduğu kurslar okulların yaz döneminde zorunlu hale getirilebilir.
- Öğrenci yaz döneminde başka bir okulda farklı bir mesleki eğitimi tamamlayabilir. Böylelikle hem Anadolu Lisesi hem de meslek lisesi eğitimi almış olabilir. Bu süreçte 2 dönem kendi okulunda 1 dönem de seçtiği bir meslek lisesinde eğitimine devam edebilir.
- Yaz dönemlerinde yabancı dil eğitimi zorunlu olabilir. Öğrencilerin herhangi bir yabancı dili konuşma zorunluluğu olmazsa öğrenmeleri de güçleşiyor. Her ne kadar kabul etmesek te İngilizce bilim dili olma yolunda diğer dillere açık ara fark atmış durumda.
- Resmi, dini bayram tatilleri ülkemizde fazlaca uygulanıyor. Bu yüzden eğitim ve öğretimin bir kısmı tatillerde sabote oluyor. Eğitim ve öğretimin sürdürülebilmesi için yaz dönemlerinde de öğrencilerin okullara devam etmesi en sağlıklısı diye düşünüyorum.
SONUÇ
Bir eğitimci olarak eğitim ve öğretim yılında öğrencilerin 3 ay boyunca okuldan kopmalarının onların zararına olduğunu düşünmekteyim. Özellikle yaz tatillerinin gelmesini hiç istemiyorum. Bir ebeveyn olarak yaz dönemlerinde uzun tatillerde evde mutsuz, TV ve internet bağımlısı bir oğlum olmasını da istemiyorum. Büyüdükçe farkındalıkları da değişen genç neslin ihtiyaçları da değişiyor.
Yaz tatilinin öğrenciler için 3 ay olmasına kesinlikle karşıyım. Siz değerli okuyucularımın da yorumları benim için çok önemli. “Okulların Ne Zaman Açılacağı Açıklandı. Neden Kapanıyor ki?” başlıklı bu yazımda yaz tatilinin uzunluğunun gereksiz olduğunu anlatmaya çalıştım.
Yorumlarınızı bildirirseniz sevinirim. Keyifle kalın.
Son derece şaşırtıcı ve yerinde tespitler içeren bir yazı olmuş. Gerçekten de 3 ay tatil çocukların okulla ilgili motivasyonunu ve uyumunu bitirecek derece de uzun bir süre. Yaz dönemi aşırı sıcaklarda okulda ders görmek, o derslikleri havadar ve serin tutmak ayrı bir problem ama kışın ortasında karda soğuk da okula gitmek ve derslikleri ısıtmak da problem oluyor.
Benim fikrim ise yazın tam ortası ve kışın tam ortası birer aylık 2 tatil dönemi ve her birinde 15 günlük spor ve sanat kursları.
Okullardaki egitim sisteminin degismesi lazim. Cocuklar aabah erken saatler kalkip uykusuz bir sekildr okul yollarinda geziyorlar. Okulun acilma suresi degismeli
Okullar hiç kapanmasın dersek, önde çocuklar, arkada öğretmenler sopayla kovalar bizi 🙂
Şaka bir yana, daha kısa bir tatil, öncesi ve sonrası, sanatsal, sportif etkinlikler, bilgisayar kursları, robotik kursları gibi eğitim programları yapılabilse çocuklar için çok faydalı olur.