Bitkilerle Amfizem Tedavisi

Amfizem hastalığının ne olduğundan bahsetmeden önce geçenlerde aldığım bir mesajdan bahsetmek istiyorum.  Bacakların Damar Tıkanıklığı Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Başlıklı okuyan bir okuyucum kendisinde de benzer belirtiler olduğunu ve kendisini muayene etmemi istediğini belirtmiş. Ben bir doktor değilim. Sadece o yazıda da belirttiğim gibi babamın rahatsızlığına nasıl çözüm bulunduğunu anlattım. Bu yazıda da sizlere eskiden boksör olan Osman Amca’nın Bitkilerle Amfizem Tedavisi için neler kullandığından bahsedeceğim.

Amfizem Nedir?

Amfizemin ne olduğuna geçmeden önce solunum sistemimizden bahsetmek istiyorum. Ağzımızdan aldığımız hava soluk borusundan geçerek bronşlar yoluyla akciğerlerin en uç kesimindeki keseciklere ulaşır. Burada havadaki oksijen alveol olarak da adlandırılan keseciklerin etrafını saran kılcal damarlar tarafından Karbon Dioksit ile takas edilir ve kirli hava tam tersi istikamette solunum sistemini terk eder.

Amfizem alveollerin özelliklerini kaybederek oksijen transfer edememesidir. Bu hastalık ilerledikçe en yaygın belirtisi olan nefes darlığı artar.  İlerleyen hastalıkta görüş kafesi de bir fıçıya benzemeye başlamıştır. Hasta oksijen takviyesine ihtiyaç duyduğunda ise iş işten geçmiştir.  Herhangi bir fiziksel aktivite sonucunda bile oksijen tüpü bile yeterli olmayabilir.

Günümüzde solunum yolları hastalıklarını inceleyen bilim adamları kronik bronşitin de tedavi edilmemesi sonucunda benzer belirtiler gösterdiğini tek farkın kronik bronşitte öksürük olduğunu belirmektedirler. Son 20-25 yıldır bu iki hastalık birleştirilerek KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) adıyla adlandırılmaya başlanmıştır. Ancak bazı KOAH hastalarında amfizem bazılarında ise kronik bronşit daha ön plandadır.

Bitkilerle Amfizem Tedavisi

Aslında tedavinin ilk safhasında hasta eğer sigara tüketiyorsa bırakmalı ve sigara içilen ortamlara girmemelidir. Sigara dışında zehirli gazlara maruz kalarak veya aşırı tozlu ortamlarda çalışarak bu hastalığa yakalananların da ortamlarından uzaklaşmaları şarttır.

Sığırkuyruğu Otu

Bu ot Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’nın güneşli bölgelerinde doğal olarak yetişir. Pek çok sağlık sorunun tedavisinde kullanılmakla beraber solunum yetmezliğinin tedavisinde de kullanılmaktadır.

Sığır Kuyruğu Otu

Kurutulmuş ve öğütülmüş sığırkuyruğu otundan 2 çay kaşığı kadarını 1 su bardağı kaynar suda demleyin. Daha sonra iyice süzün ve tüketin.  Bu tarifi Osman Amcanın kendisinden aldım. Ara sıra da meyankökü ve acı kırmızıbiber ile karıştırarak bu otu tükettiğini söyledi.

Acı Kırmızıbiber

Herbalistler Erken teşhis edilen Amfizem vakalarında hastalığın yayılmasını engellemek adına her gün 1 öğünde acı kırmızıbiber tüketmeyi öneriyor. Bu yöntem antioksidan içeren acı kırmızıbiberin akciğer dokularında oluşabilecek zararları henüz hücresel aşamada iken engellemek içindir. Ayı zamanda solunum yoluna biriken balgamın yumuşayarak atılmasına yardımcı olur. Eski komşum Osman Amca hemen hemen her öğününde acı biber yemeyi sevdiğinden bahsetmişti. Sindirim sisteminde problemler yaşadığı günler haricinde genelde her gün mutlaka yerdi.

biber

İnsanların doktorlardan önce otacılara, şifacılara gittikleri dönemlerden beri balgam söktürücü olarak sarımsak, soğan, zencefil, hardal otu ve yaban turpu kullanılmakta.

Bronşitin sebep olduğu öksürüğü kesmek için Siyah turp olarak ta bilinen yaban turpunun içerisini oyup 1 yemek kaşığı bal koyduktan sonra, altından açılan delikten bardağa süzülen karışımı içmenin iyi geldiğini hemen hemen her büyükanne bilir.

Bazı Diğer Bitkiler

Aslında her birini detaylı olarak yazmak isterdim ama genelde kullanım şekillerini birçoğumuz biliyoruz. Nefes darlığını rahatlatmak ve balgamı sökmek için içeceklerinizin içerisine bir iki çay kaşığı kakule tozu karıştırabilirsiniz. Aynı etkiyi gösterecek diğer bitkiler ise yeşil nane, biberiye, zencefil, lavanta, muskat, fesleğen, zerdeçal ve rezene olarak sayılabilir. Osman amca birçok bitki ismi verse de aklımda kalanlar bunlar. Hemen hemen burada saydığım bütün bitkilerin çayları aktarlarda ve büyük marketlerde mevcut.

nane

Meyan kökü de etkili bir bitki. Bu bitkinin içerisinde dokuz farklı ekspektoran (balgam söktürücü) on tane de antioksidan mevcut. Bu bitkinin toz halini içeceklerinizin için 1-2 çay kaşığı şeklinde karıştırarak kullanabilirsiniz.

Elbette yukarıda yazdığım bitkilerden herhangi birine karşı alerjiniz yoksa da dikkatli kullanmanızı tavsiye ederim. Hemen hemen bütün hastalıkların ilaçlarla veya bitkilerle tedavisinde inanç ve sabır gerektiğini unutmayın. Herhangi bir bitkiyi kullanmaya başlar başlamaz iyileşeceğinizi düşünmek çok sağlıklı bir tutum değil.

Siz yine de bu yazıda belirttiğim bitkileri kullanmadan önce bir aktara danışmayı unutmayın. Her ne kadar eski komşum Osman amca araştırıp kullansa da siz de de aynı etkiyi gösterip göstermeyeceğinden emin değilim. Bu yazımda sizlere Bitkilerle Amfizem Tedavisi hakkında bilgi vermeye çalıştım.

Sağlıkla ve Keyifle kalın.  

“Bitkilerle Amfizem Tedavisi” üzerine 6 yorum

  1. nefes almak çok önemli. doğru ve sağlıklı nefes alamayan bir birey sinirli oluyor. beynine oksijen gitmediği için algı bozuklukları yaşıyor. bu nedenler tedavi görenlerde ilk önce nefes alma kontrol ediliyor.

    Yanıtla
    • ihsan bey burun deliklerinizden biri bile tıkalı olsa nefes almakta zorlanıyorsunuz. size katılıyorum. ben de burun ameliyatı olma konusunda araştırmalar yapıyorum.

      Yanıtla
  2. Allah selamet versin anneannem koah hastaligindan muzdarip.sigara icmez,herhangi bir kotu aliskanligi yoktur ama yasliliktan dolayi herhalde nefes darligi cekiyor…

    Yanıtla
  3. Amfizem nedir bilmiyordum bu yazı ile öğrenmiş oldum. Diğer yandan bitkisel ilaçlar ne kadar önemli, hangi bitki, hangi hastalığa şifa olur çoğumuz bilmiyoruz. Yazıyı okurken düşündüm, meyan kökünü görsem tanımam, şehirde yaşayan insanlar olarak doğadan kopmuş bir şekilde yaşıyoruz.

    Yanıtla
  4. Amfizeme yakalananların pek çoğu sigara tiryakisi olmalı. Sigarayı bırakıp birde sofralarına kırmızı biberi ekledilermi, oldukça yol katetmiş olurlar. Zencefil, lavanta, zedeçal bunlar her derde deva bitkiler ama böyle bir hatalığa iyi geldiklerini bilmiyordum. pek çok bitkinin onlarca farklı hstalığa deva olduğu şüphe götürmez bir gerçek.

    Yanıtla
  5. Amfizem maalesef kötü bir durum gerçekten.Yaşamın en basit gerekliliği olan nefes almak bile zorlasıyor.Bir de KOAH ile birlikte görülürse daha da zor.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.