2016 yılında Türkiye akıllı telefon için harcadığı miktar ile kendi rekorunu kırdı. 1.5 milyar dolarlık harcama yapan vatandaşlarımızın aldığı akıllı telefonların %96,6 sı Android ve IOS işletim sistemlerini barındırmakta.
Bu yazıda özellikle iletişimin insanlar için ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğundan bahsetmek istiyorum. İletişim insanı insan yapan en önemli olgu. Yeni doğan bir bebek bile ihtiyaçlarının giderilmesi için ağlayarak veya mırıldanarak iletişim kurmaya çalışıyor.
Bununla birlikte iletişim yöntemlerini geliştirdikçe insan daha da sosyalleşiyor. Ayrıca bilimsel, kültürel, ekonomik farkındalıkları artıyor ve karma değer üretmeye başlıyor. Örneğin okulumuzda görev yapan öğretmen arkadaşlardan bazıları halen eski tuşlu telefon kullanmaya devam ediyordu. Geçen gün okulun Whatsapp grubuna bu arkadaşlardan birinin eklendiğini fark ettim. Kendisine telefonun hayırlı olsun dediğimde artık paylaşımlardan haberdar olmak istediğini, görsel paylaşmak istediğini daha önemlisi iletişimi kaliteli yapmak istediğini dile getirdi.
Dumanla iletişimden telefonla iletişime giden yolda son durak yakında değil. Bu konuda insanlar halen bilgi üretmek, teknoloji üretmek için çaba sarf ediyorlar. Bunun neticesinde de küçük sermayeli, yüksek gelirli teknoloji ve bilişim firmaları ortaya çıkıyor.
Biz ülke olarak bu yolda hangi durumdayız sorusunun zihninizde canlandığını düşünüyorum. Elbette bizim ülkemizde de teknoloji üreten, bilişim teknolojilerinde oldukça kaliteli hizmetler geliştiren firmalar var. Bu firmalar genellikle üniversitelerin teknokentlerinde ve ürettikleri birçok ürünü, hizmeti hem yurtiçinde kullanıma sunuyorlar hem de ihraç ediyorlar. Bu konuda reklama ayırdıkları zaman ve para az olduğu için bizler de onları pek duymuyoruz.
Akıllı telefon hayatımıza girdiğinden beri geliştirdiğimiz iletişim yetenekleri sayesinde hem genel kültürümüz, hem de bilgi dağarcığımız genişliyor. Bununla birlikte akıllı telefonlara ayırdığımız zaman artınca çevreye ayırdığımız zaman azalıyor. Bunun dengesini kurmak en önemlisi.
Hayatı dolu dolu, sağlıklı ve keyifle yaşamanız dileği ile.
4 yaşında velet elinden tableti telefonu düşürmüyor 🙂 Hadi gelde bu çocuğu çevreyi öğret parkda çayırda çimende oynamasını öğret. Çok kötü bir dönemdeyiz.Ben kendi çocukluğuma ve şu dönemdeki çocuklarla karşılaştırdığımda arada çok fark var iyi olduğunu düşünmüyorum anne ve babalar biraz temkinli davranması gerek anne baba tablet telefonu elden bırakmazsa çocukda gördüğünü yapar. hafta sonları sosyal faaliyetler yapmalı aile içi 🙂 Teşekkürler Yazı için elinize sağlık güzel bir makale.
Akıllı telefon kullanmama rağmen herkesin elinde olması ve insanı ilişkileri bozuyor olması beni üzmektedir.
herkesin elinde akıllık telefon var ve herkes kendini her şeyi bilir havasına soktu, tamam telefon akıllıda sen o kadar akıllı değilsin 🙂
katılıyorum. geçenlerde öğrencinin birisi teneffüste tahtanın fotoğrafını çekiyordu. sorunca da “öğretmenin anlattıklarını not almıyorum artık ,yazmak ta neymiş? fotografını çekip sonra çalışıyorum” şeklinde cevap verdi.
Maalesef teknolojiyi faydalı kullanmayı bilmediğimiz için daha çook bunun benzeri olayları yaşayacak gibi duruyoruz.
Akıllı telefon üreten çinliler toptu taşıma araçlarında kitap okurken bizim ülkemizdeki insanlar bizde dahil elimizden telefon düşmüyor. Bu hiç iyi birşey değil.
telefonlar artık her yanımızı sardı yani küçük bir çocuk bile elinde onunla vakit geçiriyor. insan ilişkilerini bozdu sankii olmasalarmış naparmışız modunda herkez . tamm teknoloji kullanıcaksın ama fazlasıda zarar bence.
Akıllı telefonlar artık gerçekten herşeyi ele aldılar.Bizi robotlar ele geçirir diyorduk,ama akıllı telefonlar ele geçirdi.Makale güzel olmuş teşekkürler.
Akıllı telefonlar hangi ara bu kadar yaygınlaştı hayret konusu gerçekten.
evden çıkarken bile yanımıza alıp almadığımızı kontrol ettiğimiz ilk şey telefonumuz. öyle bağlandık ki vazgeçemiyoruz.
Her sene milyarlarca yeni telefon üretiliyor ve ondan önceki sene üretilen telefonlar el değiştiriyor ve çöp oluyor. Anlamıyorum ne oluyor bu kadar telefona nereye gidiyor bir türlü çözemedim. 3310 candır gerisi heyecandır.
Tuşlu telefonlar hala 45 yaş ve üzeri için revaçta. Genç kitle olarak yeni telefonun bile bir üst versiyonu çıkar çıkmaz alma derdinde. Aslında teknolojik gelişmeler her zaman o kadar da faydalı değil. Tembelliğimizi körüklüyor.
Gerçektende akıllı telefonlara aşırı derece bağımlı bir hale gelmiş bulunuyoruz.Bir çok reklam şirketi vs bu yüzden mobil üzerine yönelmiş bulnuuyor.
cep telefonları akıllandıkça kullanıcılar giderek aptallaşıyor gibi bir durum var. Allah sonumuzu hayretsin
Teknoloji nin zararı yoktur insanın teknolojiyi abartması onu amaç dışı kullanması vardır emin olun her şey bizim elimizdeyken hala pişkince bahanelere sığınır olduk.
Sanki en son teknolojiye sahip olan cihaza dünyanın parasını verince başımız göğe eriyor. Ya da bir daha elimizdeki telefon hiç bozulmayacak ve o kadar masraf karşılığında aldığımız telefon bizimle bir ömür boyu yarayacak. Elbette ki telefon alırken bazı şeylere önem vermemiz gerekiyor, çağın gerisinde kalmamak adına. Bir bakıma da buna mecburuz. Örneğin bir işimiz varsa ve işimizi dışarıda anında olabilecek gelişmelerde dahi takip etme gereği duyuyorsak internet desteği bulunan bir cep telefonuna ihtiyaç duyuyor olmamız gayet normal. Ama çok daha saçma nedenlerden dolayı sadece en son model diye dünyanın parasını verenleri hiç ama hiç anlamıyorum şahsen.
Biz ilkokuldayken hesap makineli saatimiz var diye seviniyorduk. Ancak şimdi ki çocukların ellerinde telefon tablet. Gerçekten kötü bu tamam teknoloji önemli ama çocuklar için iyi bişey değil.
akıllı telefonların birde patlama sorunu var, arkadaş elimde patladı dedi, yok artık, hani akıllıydı bu meretler ?
Herkesin ortak sorunu haline geldi artık Akıllı telefonlar. 3310 un yeni nesilinden medet umuyorduk reyiz üstesinden gelir dedik çinliler onunda içine etti ne yazık ki. Yani dramatik bir şekilde akıllı telefonlara bağımlılığımızı arttırmaktan başka hiçbirşeye yaramıyor
TElefon hayatımıza girdi bir kere bunu çıkartamayız. Bizim bundan sonra ne yapabiliriz bunu konuşmamız gerekiyor!? O yüzden iş eğitimden geçiyor. Eğitimde aileden başlar. Anne baba eline telefonu alıp tüm gün onun başında vakit geçirirse çocuk napsın? Burada suçlu ailedir bence çocuklarınıza telefon tablet veya bilgisayar vermek yerine onunla aktiviteler yapılabilir. SAygılar.