Zorunlu eğitimin ilk basamağı olan 1. Sınıf öğrencilerinin okula uyumu sağlamak ve öğretmene ve arkadaşlarına alışmasında yardımcı olmak, velilerin çocukları ile ilgili endişelerini en aza indirebilmek için Milli Eğitim Bakanlığının bütün yurtta sürdürdüğü Uyum (oryantasyon) haftası uygulamasında velilere de oldukça fazla iş düşmekte.
Sabahları erken kalkma, kahvaltısını yaptırma, okul kıyafetlerini giymesini sağlama, okulda sıraya girme, sınıf kurallarına uyma gibi rutinleri gerçekleştirmesi beklenen çocuklarımızın huylarını en iyi ebeveynleri bilir. Oryantasyon uygulamasında genelde okul öncesi eğitimi almamış öğrencilerde sorunlar yaşanmakla birlikte, yaşça küçük çocuklarda da öğretmenlerin zorlandıkları görülmektedir.
Okulu tanıma, çevreyi tanıma, kuralları öğrenme ve uygulama, eşyalarını temiz ve düzenli kullanma, okuma yazmaya hazırlık çerçevesine motor kasların gelişimini tamamlama gibi hem eğitim hem de öğretimin temelinin atıldığı hafadır uyum haftası.
Bu konuda velilere de oldukça fazla görev düşmektedir. Genelde öğretmenler uyum haftasında genelde velilerin kapının dışına beklemelerini, ilerleyen günlerde de yavaş yavaş sınıftan uzaklaşarak öğrencinin özgüvenini kazanmasında yardımcı olmalarını beklemektedir.
Uyum haftasında öğretmenler çocuklarını tanımak ve yeteneklerini gözlemlemek adına oyunlar oynatmakta ve motor kasların gelişiminde de ilk çalışmalarını gerçekleştirmektedirler.
Veliler; çocuklarının sınıftan sık sık çıkmaması konusunda onları cesaretlendirmelidir. Yaşadığı ufak tefek sorunları çözmesinde öğretmeninden yardım istemesini söylemelidir. Şahsi temizlik ihtiyacını nasıl gidereceğini öğretmelidir. Sabah kahvaltısını en iyi şekilde yapmasını sağlamalıdır. Çantasını kendi başına toplaması gerektiğini ona öğretmelidir. Özellikle ilkokul veli, öğretmen işbirliği ile yürütülmesi gereken bir süreçtir.
Yeni eğitim, öğretim yılının bütün velilerimize hayırlı olmasını diliyorum. İyi Günler dileklerimle.