Merhaba değerli okuyucularım. 2018 yılının trend telefonlarında artık yapay zeka özellikli işlemciler kullanılıyor. Yapay zekânın telefonlarda kullanılması ilk değil. Daha önce de telefonlarda Sesli asistan olarak kullanıma sunulmuştu. Yapay Zekâ Geldi Kapıya Dayandı başlıklı bu yazımda sizlere teknolojinin nelere kadir olduğundan bahsedeceğim.
Yapay Zekâ Nedir?
Yapay zekâyı basitçe tanımlamak gerekirse eğer makinelerin karmaşık problemlere insanlar gibi çözümler bulmasını öğretme ile ilgili bilim dalıdır. Yapay zekâ günümüzde bilgisayar bilimi ile ilişkilendirilse de aslında matematik, biyoloji, psikoloji, felsefe ve diğer bilimler ile de oldukça içli dışlıdır.
Temelde Yapay zekâ kullanımına ihtiyaç duyulması tamamen insanların iyiliği içindir. Birkaç örnek vermek gerekirse, özellikle otomasyon sistemlerinde, ulusal güvenlik sistemlerinde, sesli yanıt sistemlerinde yapay zekâ kullanımına ihtiyaç duyulmuştur.
Yapay Zeka, Robotlar ve Teknoloji başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Yapay Zeka Kullanımında Bazı Örnekler
Devletler vatandaşlarının güvenliklerini sağlamak ile görevlidir. Bu görevlerini en iyi şekilde yapabilmek için emniyet teşkilatlarına personel almakta ve eğitmektedir. Her ne kadar personel eğitilse de suçluların tespitinde ve takibinde teknolojinin yardımına ihtiyaç duyulmaktadır. Başta Amerika olmak üzere ülkemizle birlikte birçok gelişmiş ülkede emniyet teşkilatları dijital görüntüleme sistemleri kullanmaktadır. Bu görüntüleme sistemlerine entegre edilmiş olan yüz tanıma sistemleri her gün milyonlarca insanın yüzlerini taramakta ve sistem tarafında tespit edilen suçlular en yakın emniyet birimine bildirilmektedir. Yüz tanıma sistemleri sadece emniyet teşkilatlarında değil birçok alanda kullanılmaktadır. Örneğin bilgisayar ve telefonların bigli güvenliğini sağlamak için, binaların güvenliğini sağlamak için yüz tanıma sistemleri kullanılmaktadır.
Apple firmasının mobil cihazlarında kullandığı Siri, Google firmasının Android cihazlara adapte ettiği Google Asistan, Samsung firmasının sanal asistanı Bixby, Amazon firmasının sesli asistanın Alexa ses tanıma ve yanıtlama amacıyla kullanılan yapay zekâlara örnekler.
Ses tanıma sistemleri her ne kadar insanlara faydalı olması adına iyi örnekler olsa da bu ses tanıma sistemleri ile birçok kullanıcının arama verileri veri tabanlarında tutuluyor.
Bir Başka yapay zekâ örneği de IBM firmasının Deep Blue isimli Yapay zekâ sistemi ile çalışan satranç bilgisayarı idi 11 Mayıs 1997 yılında Dünya Satranç Şampiyonu Gary Kasparov’u yenmeyi başarmıştı. Tabii ki günümüzde bilgisayarların işlem gücü ve düşünme mantığı yapa zekânın gelişmesine paralel olarak gelişiyor.
İlk olarak Apple firması yapay zekâ özellikli işlemcisini Iphone X modelinde kullandığını duyurdu. Daha sonra Huawei firması Mate 10 Pro modeli telefonunda daha kaliteli fotoğraflar çekmek için yapay zekâ çipi kullandığını açıkladı. 2017 yılının son dönemlerinde açıklanan bu cihazla birlikte diğer telefon üreticileri de yapay zekâ çiplerini açıklamaya başladılar.
Sonuçta Yapay Zekâ Geldi Kapıya Dayandı.
Bütün teknolojileri birleştirelim. Ses tanıma sistemi, yüz tanıma sistemi, sesli asistanlar vb. Bilgisayarlar insanları tanıyor ve iletişim kurabiliyor. Taktiksel hamleleri düşünüp karar verebiliyor. Analiz yapabiliyor. Ve hatta bilgisayar oyunu oynayıp kendi kendine öğrenebiliyor.
Yaşasın Yapay Zekâ Başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Yakında cep telefonu dediğimiz araçların fiziki olarak ortadan kalkacağına inanıyorum. Hemen hemen her yerde kameralar ve mikrofonlar, her yerden bağlanılan sınırsız internet, bütün dünyanın etrafını saran iletişim uyduları sayesinde her eve giren teknoloji sonucunda kesinlikle zihinden düşünce gücü ile iletişimi gerçekleştireceğiz.
Bence doğar doğmaz insanlara birer iletişim çipi takılacak ve herkes bu çip sayesinde düşünce gücü ile iletişim kuracak. Konuşma olmayacak. Görsel ve zihinsel iletişim son safhasında artık insanlar enerji formuna ulaşacaklar. Biraz ütopik olsa da yapay zeka bunları bizlerin yerine gerçekleştirecek.
Bir başka yazımızda görüşmek dileği ile. Keyifle kalın.
İlk olarak santranc oyunlarında gasparovu yenmesini beklerken şimdilerde bizi yöneten bir sisteme dönüştü yapay zeka. İlerde karşımıza neler çıkaracak bilmiyorum ama yapay zeka uygulamaları insan oğlunun sonu olacak bence…
Yapay zeka geliştikçe kullanıldığı alanlarda çeşitleniyor. Uber firmasının test mahiyetinde kullandığı sürücüsüz arabalar, 20 martta yaşanan ölümlü kaza sonrası askıya alınmış. yapay zekada bir yere kadar.
insanlığın kaçınılmazıdır yapay zeka. sonun başlangıcı diyenler bir yana bir çok alanda insanların yaşamlarını kolaylaştıracağı kesin.
Aslında Yapay Zeka Kullanmasını Bilir İsen Doğru Yerde Doğru Amaçlar İçin Kullanırsan İnsanlığa Faydası Çok Fayda Sağlayacaktır. Hem Bu Sayede Yapay Zekadan Yararlanmış Oluyorsun Hem De Yaptığın İşi Yarı Yarıya İndirmiş Oluyorsun O Yüzden Yapay Zekadan En İyİ Şekilde Yararlanmaya bakın derim.
Yapay zeka ve otonom cihazlar makinalar gittikçe yaygınlaşıyor. Yakın gelecekte insanlara çip takılacağı fikri bundan 20 yıl önce bilim kurgu filmlerinde geçen uçuk hikayelerin bir parçasıydı ama şu an çok yakınındayız. gprs ile takip eidlip, gözlerimize yerleştirilecek merceklerle gördüklerimiz izlenip kaydedilebilecek, belki dudak kenarı ve kulak dibine yerleştirilen alıcı-vericilerle fiziki bir cihaza ihtiyaç duymadan iletişim kurulacak. Bu günler çok yakın.
yapay zeka insanlığın sonudur diye düşünenlere kıl olmaya başladım. bizim elimizden çıkan bir robot bize karşı nasıl gelecek bunu yapan adamlar illaki içerisine bir çip vs yerleştirir. tabi bunu 2018 senesi için yazıyoruz yapay zekanın üreteceği farklı bir yapay zekaya belkide müdahale edemeyeceğiz kim bilir
yapay zekanın ilerde neler yapabileceğini kestirmek zor. günümüzde bilim insanlarının ses, görüntü işleme konularında kullandıkları yapay zeka ürünlerini kullanıyoruz zaten. google, alexa, apple asistanları, cep telefonlarında kameralarda kullanılan yapay zeka çipleri vs.. asıl otonom robotların kullanımına geçildiğinde neler yaşanılacak acaba?
I just like the valuable information you supply in your
articles. I will bookmark your blog and check once more
here frequently. I am rather sure I will be told many new stuff proper here!
Best of luck for the next!