Samsung firmasına yakın bir internet sitesinin haberine göre Samsung Android 8.0 OREO Güncellemesi Alacak Olan Telefonlarını Açıkladı. Daha önceki listede yer almayan Note 5 modeli ise güncelleme alacak telefonların listesine eklendi.
Benim gibi amiral gemisi telefonları 1-2 yıl geriden takip eden kullanıcılar için oldukça güzel bir haber. Samsung Galaxy Note 5 (SM-N920C) 64 GB kapasiteli olan modelini kullanıyorum. Cihazın performansından ve kalitesinden memnunum. Note serisi telefonların özelliklerinin diğer telefonlarda olmadığını siz de eğer teknolojiyi takip ediyorsanız biliyorsunuzdur.
Note 7 nin patlama sorunlarından dolayı üretimini durdurulması Note 5 satışlarının iyi gitmesi dolayısı ile güncelleme listesini alındığı söylentileri dolaşsa da Note 5 in Android Oreo güncellemesi alacak olmasından oldukça memnunum. Always On display özelliği de bu güncelleme ile Note 5 ‘e eklenirse 3-4 yıl daha kullanılabilir bir telefon olur benim için.
Android 8.0 OREO Güncellemesi Ne Gibi Yenilikler Getiriyor?
Aşağıda Android 8.0 (Oreo) ile gelecek olan 10 yeniliğin listesi mevcut.
- 1- aptX Bluetooth Desteği
Bluetooth üzerinden yüksek kalitede ve en az gecikmeyle ses aktarımını ifade eden aptX Bluetooth standardı bilindiği üzere Qualcomm çatısı altında geliştiriliyor. Android O ile birlikte artık Google da aptX standardına destek veriyor. Uyumlu Bluetooth yongaları taşıyan Android O cihazları yüksek kalitede ses aktarımı yapabilecekler. Destek içerisinde aptX, aptX HD ve Sony LDAC kodekleri var
- 2- NAN WiFi Desteği
Neighbourhood Aware Networking olarak tanımlanan NAN WiFi teknolojisi, WiFi Aware standardını temel alıyor. Uyumlu yongalar barındıran WiFi cihazları, bu standart ile bir ağa bağlı olmadan belirli bir mesafe içerisinde birbirleri ile iletişim kurabiliyor ve çok hızlı veri alışverişi yapabiliyor. Gerekirse düşük enerji modu ile küçük boyutlu dosya alışverişi de yapıyor, enerjiden tasarruf edebiliyorsunuz. WiFi Aware standardı aslında WiFi Direct ve Nearby özelliklerinin bir birleşimi durumunda.
- 3- Resim İçinde Resim
Resim içinde resim – PIP özelliği aslında çok tanıdık bir özellik. Video oynatırken ilgili uygulamadan çıkış yaptığınızda ekran üzerinde küçük bir pencere üzerinde sabit kalıyor ve böylece video deneyiminiz sekteye uğramıyor. Bunu pek çok markada zaten görüyorduk. Google da Android TV sürümüne daha önce bunu eklemişti. Şimdi akıllı telefon ve tabletlere de geldi.
- 4- Arka Plan Sınırlamaları
Doze enerji tasarruf özelliğinin biraz daha geliştirilmiş hali diyebileceğimiz Arka Plan Sınırlamaları, arka planda çalışan uygulamaların aktif fonksiyonlarını sınırlamayı amaçlıyor. Bunu da iki kategori altında yapıyor. İlk kategori arka planda çalışan uygulamaların sisteme erişimlerini kısıtlıyor ve kaynak kullanımından tasarruf ediyor. İkincisi ise cihazın GPS, WiFi gibi konum bilgisi için yararlandığı hizmetleri kısıtlıyor. Böylece daha saldırgan bir batarya yönetimi ortaya çıkıyor.
- 5- Bildirimler
Bildirimler yeni sürümde artık gruplanabilir hale gelmiş. Belirli kategori veya belirli uygulamalardan gelen bildirimleri gruplayabiliyorsunuz. Bildirim çubuğunda daha dar bir şekilde yer alan gruplar, ok işaretine tıklandığında aşağı doğru genişliyor. Böylece bir uygulamanın sürekli bildirim panelini doldurmasının önüne geçiliyor. Ayrıca başta iOS ve farklı Android arayüzlerinde gördüğümüz ikonların üzerinde yer alan sayısal bildirimler de artık yerleşik olarak Android arayüzünde yer alacak.
- 6 – Zil Sesleri
Stok Android sürümlerinde istediğiniz bir müziği zil sesi yapmak zahmet istiyordu. Android Oreo ile birlikte zil sesi ekleme penceresinde özel ses ekleme seçeneği de yer alıyor ve böylece kullanıcılar kolay bir şekilde istediği müziği zil sesi yapabiliyor.
- 7 – Saat Girişi
Android işletim sisteminde saat girişi ya manuel ya da otomatik olarak yapılıyor. Manuel girişte kullanıcı istediği saati tekerlek menüyü çevirerek seçiyordu. Android Oreo ile kullanıcı doğrudan saati yazabilecek. Küçük ancak zaman kazandıracak bir yenilik.
- 8 – Ekstra Menü Tuşları
Android Oreo ile gelen en önemli yeniliklerden birisi menü tuşlarına ekstra tuş ekleyebilmek. Ayarlar menüsünde Arayüz Ayarlama sekmesine girdikten sonra ekstra menü tuşları karşınıza çıkıyor. Ekstra tuşlar ana tuş menüsünün sağ ve sol en uç tarafında yer alıyor.
- 9 – Harici Kaynaklara Sınırlama
Bilindiği üzere Android için tek yetkili uygulama yükleme merkezi Google Play. Bunun haricinde farklı sitelerden indirme yoluyla veya USB OTG üzerinden getirerek kurmak isterseniz Ayarlar kısmından buna izin vermeniz gerekiyor. Android Oreo ise işi biraz daha sıkı tutmuş. Artık harici kaynaklardan Apk yüklemek istediğinizde, bu kaynak için özel bir izin vermeniz gerekiyor. Böylece bir beyaz liste oluşturuyorsunuz. Sonraki yüklemelerde Android Oreo bu listeyi dikkate alarak tepki veriyor.
- 10 – Hızlı Ayar Menüsü
Normalde bildirim menüsünü aşağı doğru indirerek eriştiğiniz hızlı ayar kısayollarının üzerine tıklayarak ilgili Ayarlar sekmesine ulaşabiliyordunuz. Artık ikonun üzerine değil onu tanımlayan metnin üzerine tıklayarak ilgili Ayarlar sekmesine geçiyorsunuz.
Güncelleme Yapmak Gerekli mi?
Genelde işletim sistemlerini daha kullanışlı, daha verimli en önemlisi daha güvenli hale getirmek için güncelleştirmeler yapılmakta. Android 7.0 dan Android 8.0 a güncelleme ise büyük bir güncelleme. Bu tür güncellemelerin sistemin güvenliğinden öte işleyişi ile ilgili değişiklikleri de barındırdığı bir gerçek.
Bazen güncelleştirmeler telefonunuzu kullanılamaz hale getirebilir. Güncellemeleri diğer kullanıcı deneyimlerini gözlemleyerek kurmanız sizin için daha iyi olabilir.
Umarım Samsung Android 8.0 OREO Güncellemesi Alacak Olan Telefonlarını Açıkladı başlıklı yazımızın faydalı olmuştur.
Telefonlarınızı Keyifle kullanmanız dileğiyle.
OREO’ya bakar mısınız yalnız, reklamın dibi artık! Android güncellemesine ismini veriyor, pes…
Evet Google Android ‘in her versiyonuna farklı bir tatlı ismi veriyor. Sıra OREO’da. Afiyet olsun.
Note 5 telefonum kıymete bindi. Note 8 çıktı diye herkes uzuclar diyordu. Şimdi de en son güncellemeyi alacak olması oldukça sevindirici bir haber benim için. Ben de Note 8 güncel rom’unu telefonuma kurmayı düşünüyordum.
Samsung Android 6.0 dan sonra Touchwiz arayüzünü daha seri yaparak kullanıcılarının telefonlarının performanslarını yaşamaları için fırsat vermişti. Android 8.0 ile birlikte daha da fazla performans vaat ediyor. Galaxy S6 kullanıcısı olarak güncellemenin bir an önce gelmesini bekliyorum. Bir iki yıl daha güvenle kullanıp değiştiriririz artık.
Güncellemenin cihazın kullanım ve pil performasını olumlu etkilemesini umut ediyoruz. Bununla birlikte güncelleme eğer cihazın performansını olumsuz etkilerse o zaman cihaz değiştirme zamanı gelmiştir.
Samsung ve diğer üreticiler donanımlarını uzun süre güncelleme alacak ve yüksek performanslı kalacak sekilde optimize etseler toplum adına daha faydalı olurlar diye düşünüyorum.
Ben şimdi samsung j2 kullanıyorum. artık güncelleme alamıyorum. napacaz çöp mü olacak bizim telefonlar bari ufak tema vs güncellemeler yapılsa yeni sürüme dayanan olmamı 🙂
samsung j2 için güvenlik güncellemesi yayınlanır belki. ama büyük sistem güncellemelerinin gelmesi pek de mümkün görünmüyor.
oreo güncellemesi bence geç bile kaldı. Android ios arasında mesafe iyice açılmışdurumda. Ram kullanma problemine acilen bir çözüm üretmeleri gerekiyor. Keşke windowsphone piyasadan çekilmesydi ben en çok onu kullanmaktan zevk almıştım.
If you would like to obtain a good deal from this article then you
have to apply these methods to your won web site.