Günümüzde ulaşım üzerine çalışan firmalar daha konforlu, daha güvenli, daha sorunsuz konularını ele almaktalar ve otomotiv alanında teknoloji sonuna kadar kullanılmaktadır. Teknoloji kullanıldıkça trafikteki, araçların maliyetleri de artmakta bunun yanında servis maliyetleri de yükselmektedir. Bazı firmalar araçlarının bakım periyotlarını uzatıp, bakım maliyetlerini yükseltmekte, kimisi ise rutini koruyarak müşterini daha sık görmeye devam etmektedirler.
Yeni bir araç alındığında garantisinin devam edebilmesi için garanti süresi içerisinde yetkili servislerde bakım ve parça değişimlerini yaptırmanız gerekmektedir. Bu süreçte aracınız eğer benzinli ise rutin bakımlarda motor yağı ve filtresi, motor hava filtresi ve klima polen filtresi değişmektedir. Cam suyu, fren hidrolik sıvısı, soğutma sıvısı gibi sarf malzemeleri ise 3-5 periyotta değişmektedir. Bu şekilde otomobilinizin bakımlarını aksatmadıktan sonra hem can hem de mal güvenliğiniz sağlanmış olmaktadır.
Dizel araçlarda ise yukarıda yazılanlardan hariç periyodik bakımlarda yakıt filtresi de değişmektedir. Yakıt filtresi marka ve modele göre değişmekle birlikte ortalama 100-110 TL gibi bir fiyata denk gelmektedir.
Dizel araçların bakımlarında kullanılan yakıttan kaynaklanan bir kurumlanma oluşur. Özellikle kısa mesafelerde ve şehir içinde kullanılan araçlarda bu kurumlanma uzun vadede yakıt sarfiyatını artırmaktadır. Yakıt kalitesi ve temizliği ise yakıt enjektörlerinin ömürlerini uzatmaktadır. Zaten dizel araçlarda en büyük problem dizel yakıt enjektörleridir. Bunun haricinde atmosferik araçlardan farklı olarak turbo charger kullanılan araçlarda bir diğer bakım maliyetini yükselten parça turbo charger’dır.
Çünkü düşük hacimli dizel motorların yüksek tork üretebilmesi ve daha iyi performans sağlayabilmeleri için turbo şarttır. Kurallarına uygun kullanılan dizel araçlarda turbo 100-150 bin km dayanabilir.
Turbolu bir araçta ilk çalıştırma yapıldıktan sonra harekete geçmeden 1-2 dakika kadar beklenmeli ve durmadan önce de özellikle uzun yol yapılmışsa motor hemen kapatılmamalı ve 2-3 dakika kadar araç rölanti de çalıştırılmalıdır. Böylelikle turbo uzun ömürlü olur.
Bir otomobilin ömrü boyunca yapılabilecek bütün bakımlar hesaplandığında dizel araçların benzinli araçlardan daha maliyetli oldukları bir gerçek. Fakat yakıt tüketimi ele alındığında ise benzinli araçların eline kimse su dökemez. Her iki türde aracın da birbirlerine göre üstünlükleri mevcut. Daha önceki yazımızda (BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ) araba alırken göz önünde bulundurulacak hususlardan bahsetmiştik.
İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun aracı almanız ve sağlıkla kullanmanız dileklerimle.