Merhaba Değerli okuyucular. Malumunuz haberlerden de takip ettiğiniz gibi Türkiye’de Aselsan ve Bilkent Üniversitesi ortaklığı ile yerli yonga (çip) üretimi için çalışmalara başlandı.
Bu konuda kendi çiplerini üretebilen ülkelerde kullanılan teknolojilerin uygulanabilirliği üzerine etüt çalışmaları yapılmakta. Kurulacak olan fabrika da kapasite, teknoloji ve maliyet açısından en uygun boyutta olacak şekilde yapılanacaktır.
Ülkemizin önemli firmalarından Aselsan’n özellikle Savunma Sanayi için geliştirdiği projeler de dikkate alındığında bu yatırımı yapmakta geciktiğini söyleyebiliriz. Çünkü teknoloji üretirken özellikle de elektronik devreler ve yazılım konusunda dışa bağımlı olmak bir çok firmanın elini ayağını bağlamakta. Tabii ki her türlü yonganın (çipin) ülkemizde üretilmesi uzun bir süreçte gerçekleşebilir. Bunun yanında yılmadan, zarar dahi etse Aselsan devlet tarafından desteklenmeli ve dışa bağımlılık en aza indirgenmelidir.
Günümüzde Dünya ülkelerinin siyasi ve ekonomik durumları belli. Maddi krizlerini savaş ekonomisi ile gidermeye çalışanlar, Enerji hatlarını kaybetmemek için savaşa girebilecek kadra gözü dönmüşler, Sürekli terörü destekleyerek ekonomik ve siyasi güç elde etmeye çalışanlar. İlerleyen zamanlarda ülkemizin nasıl bir siyasi veya ekonomik krizle baş başa kalacağından haberimiz yok. Kendi teknolojisini kendi üreten toplumlar savaş zamanında güçlü kalmayı başarmış ve yenilgi bile alsalar tekrar eski güçlerine dönebilmişlerdir.
Ben her zaman yerli ürünlerin kullanılması ve de ülke kaynaklarının en iyi şekilde yönetilmesi taraftarıyım. Bireysel görüşüm bu yönde. İlerleyen zamanlarda kendi dizüstü bilgisayarımızı, kendi akıllı telefonumuzu geliştirme ve bütün dünyaya satabilme gücümüz olur ümidi ile yaşıyorum.
Bu konuda ne yapabiliriz? Elimizden geldiğince yerli üretim yapan firmaların mallarını almaya çalışarak, aldığımız mallarda tasarım, kalite vb. sorunlar varsa üreticiye sağlıklı bir şekilde geri dönüşler yaparak daha kaliteli ürünler çıkarmasını sağlayabiliriz.
Mutlu bir gelecek dileği ile.