Meslek Liselerinde Alan Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Her yıl Mayıs ayında meslek liselerinin 9 sınıf öğrencilerinde tatlı bir heyecan yaşanır? Acaba hangi mesleği seçsem heyecanıdır bu heyecan. Öğrencilerin büyük bir kısmı TEOG sınavında Fen, Sosyal, Anadolu Öğretmen ve Anadolu Liselerine yerleşememiş öğrencilerdir. Çok azı yüksek puan almasına rağmen iş ve gelecek kaygısı ile garanti mesleklerle ilgili meslek liselerini tercih etmekteler. Zaten bu tür öğrenciler de derslerinde başarılı, disiplinli ve hayalleri olan öğrencilerdir.

Genel olarak meslek liseleri ile ilgili yapılan son düzenlemeden sonra meslek liselerinin 9. Sınıfları ortak dersleri okuyorlar. 9 sınıf ortalamasının % 60 ‘ı ve ortaokul diplomasının % 40’ı alınarak bir puan ortaya çıkıyor ve bu puanla da okulunda alan tercihinde bulunuyor. 2015 yılından itibaren alan seçiminde öğrenci sadece kendi okulundaki alanı seçebilecek, bunun haricinde diğer alanları seçebilmesi için diğer meslek liselerine nakil yolu ile gitmeleri gerekecek. Bu uygulama atıl durumda olan alanların canlanmasına yardımcı olacak gibi görünse de bir sürü mutsuz meslek sahibi gencin mezun oldukları alan dışında çalışmalarına da sebep olabilecek.

 Rehber Öğretmenlerin Alan Seçiminde Görevleri Nelerdir?

Burada asıl görev okul rehber öğretmenlerine düşüyor. Okul rehber öğretmenleri öğrencilerin mesleki yönelimlerini, yeteneklerini, ilgi alanlarını iyi değerlendirmeli. Bu değerlendirme sonucunda öğrenci ve veli ile bu konuda rehberlik çalışmasını tamamlamalıdır.

Rehber öğretmenlerin işi oldukça zor. Meslek liselerine atılmış öğrencilerin ilgisiz velileri ile uğraşmak oldukça zahmetli.  Ailelerin bilinçlenmesi için belki de Devletin Kolluk kuvvetlerini devreye sokmak bile gerekiyor. Çünkü bazı veliler çocuğunun mezun olduğu liseye bile uğramıyor. Neyse konu farklı bir yere gitmeden asıl meseleye dönelim.

Meslek Dersleri Öğretmenlerinin Alan Seçiminde Görevleri Nelerdir?

Rehber öğretmenin bu zor görevi kadar meslek öğretmenlerine de oldukça fazla iş düşmekte. Alanlarına gelmesini istedikleri öğrencilere alan tanıtım seminerleri düzenlemeli ve bol bol atölye ve laboratuvar gezisi yapmalılar.  Böylelikle öğrencilerin ilgisini uyandırabilir ve de alanlarına ilgili öğrencileri kapabilirler. Reklam çok önemli bir etken.

Bunun dışında mesleğin getirisini, çalışma ortamını, gelirlerini, giderlerini, fiziki gerekliliklerini de öğrencilere güzel bir şekilde anlatmalı ve öğrencileri detaylı olarak bilgilenmelerini sağlamalıdırlar. Bunun için en önemli etkenlerden birisi de alanı ile ilgili mamullerin sergilenmesidir. Bu sergiler de öğrenciler alanlarına yönelik seçimleri belirlemekteler.

 Velilerin Alan Seçiminde Görevleri Nelerdir?

Veliler de çocuklarının seçimlerinde ellerinden geldiğince yapıcı ve destekleyici olmalılar. Böylelikle Öğrencilerin sevecekleri meslekleri seçmelerinde yardımcı olacaklardır. Sevmeseler de ilerde sevebilecekleri yönünde telkinde bulunmaları bile öğrenciler için oldukça önemli.

Devlet’in kaliteli meslek eğitiminde ne gibi katkısı olabilir?

Aslında devletin ortaöğretim politikasını değiştirmesi oldukça önemli bir etken olacaktır.  Mühendislik, Tıp, gibi teknik ve mesleki üniversitelere sadece meslek liselerinden gidilmesi yönünde radikal bir karar alınması mesleki eğitimin kalitesini artırmak için oldukça yararlı bir adım olacaktır. Böylelikle hem daha başarılı öğrenciler meslek liselerine gelecek hem de geleceğin mühendis, mimar ve doktorları temelden yetişeceklerdir.

Bir dönem özel bir firmanın reklam spotlarında kullanılan ve günümüzün sloganı olarak kabul edilmesi gereken sözü hatırlatarak yazıma son vermek istiyorum. “Meslek Lisesi Memleket Meselesi”.

Saygılar ve Sevgilerle.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.