Danimarka merkezli bir oyuncak firması tarafından tasarlanan lego oyuncaklarını bilmeyen yoktu. Hele ki evinde çocuğu olan her yetişkin Lego oyuncaklarını duymuş veya satın almıştır. Aynı zamanda bu oyuncaklar bazı mühendislik fakültelerinde; projelerde, bitirme ödevlerinde, deneylerde veya dersler kullanılan birer eğitim aracı.
Bu yazıda Lego’nun nerelerde kullanıldığından değil de neden kullanılması gerektiğinden bahsedeceğim. Bu oyuncaklar yapı itibari ile birbirine geçmelidir ve kullanırken çocuklar ellerindeki motor kasları kullanmak zorunda kalırlar. Motor kaslar yazı yazarken, yemek yerken, daha doğrusu parmakların her türlü hareketi gerçekleştirmesinde etkili olan kaslardır. Günümüzde akıllı telefon, tablet gibi teknolojik aletlere bağımlı olan çocuklarda motor kaslar zayıf kalmakta, bu da eğitim- öğretim faaliyetleri esnasında çabuk yorulup derslere karşı isteksizliğe sebep olmaktadır. Bu durumu bu yaz sonunda oğluma aldığım birkaç farklı Lego setini her gün oynamaya teşvik ettiğimde ve tablet kullanmasını sınırlandırdığımda daha fazla hissettim. Oğlum 1. sınıfta özellikle yazı ödevlerini hiç sevmez, yazı yazmak istemezdi. Bununla birlikte ödevleri yaparken yazısı sona doğru çok bozulurdu. Bu da beni strese sokardı. Öğretmeni ile görüşmelerimizde bu durumun eldeki motor kasların çabuk yorulmasından dolayı olduğunu, bu dönemde tablet gibi araçların çocukların el kaslarının gelişiminde olumsuz etkileri olduğunu söylediğinde kendimi çok kötü hissetmiştim. Çünkü oğlumun daha iyi bir eğitim alabilmesi için tablet üzerinden bazı eğitim yazılımlarını ve videolarını kullanacağım hayali ile daha yeni bir tabet almıştım eve.
1.sınıf bitince hem oğlumu incitmemek hem de bu durumdan kurtulmak için yaz sonunu bekledim. Öğretmeninin ona tablet ile fazla oynamaması gerektiği yönünde rica etmesi biraz etkili oldu. Ayrıca ben de Google firmasının sağladığı Cihaz yöneticisi ile tableti uzaktan bir iki defa kilitledim ve sıfırladım. Bu durumun bir arıza sebebi ile oluştuğunu oğluma anlattım ve servise götürmem gerektiğini söyledim. Tableti hemen kutusu ile birlikte ortadan kaldırdım ve arızanın onarılmadığını ve tabletin gelmeyeceğini kendisine bildirdiğimde az da olsa üzülmüştü. Bu süreçte her gün ona aldığım Legolarla birlikte oynamayı teklif ettim ve 1 saatten fazla beraber oynadık. Bu durum onun da hoşuna gitmişti. Şu an 2.sınıfta ve ödevlerini yaparken hem zorlanmıyor hem de yazısı düzeliyor. Sportif ve sosyal etkinliklere daha fazla katılıyor. Hatta bisiklete binmeyi sevmeyen oğlum, bisiklete binmeyi öğrendi ve bu yaz bisikletini eskitti.
Tabii sadece Legolarla oynamıyor. Diğer oyuncaklarını da kullanıyor ama Legoları yeni aldığımız için heveslenerek daha fazla oynaması çok etkili oldu. Oyuncak seçerken yaşına ve zekâ seviyesine uygun bir oyuncak seçmeli ve heveslendirmelisiniz. Bazen oyuncak ile nasıl oynaması gerektiğini ona öğretmeli hatta kendisi ile oyunlar oynamalısınız. Bu sayede gelişimleri daha sağlıklı olur ve aile etkinlikleri ile de gelecekte mutlu olmasına katkıda bulunmuş olursunuz. Oğlumun Lego ile tasarladıklarından bir kaçını aşağıda görebilirsiniz. Bu tasarımlar Lego kataloğundan hariç araçlar.
Bol oyunlu ve Keyifle dolu günler dilerim.