Merhaba Değerli okuyucularım.
Bilgisayarınız veya mobil cihazınızdan bu yazıyı okuyorsanız eğer az çok bilişim sektörüne isteyerek veya zaruretten bulaşmışsınız demektir. Günümüzde bilişim alanından uzak kalabilmek için ya dağın başında bir yerlerde kendinizi unutturmak için saklanıyorsunuzdur, ya da çok sıkı bir cezaevinde çilenizi dolduruyorsunuzdur.
Aslında bu yazıda bir bilgisayar veya mobil cihaz aldığınızda neden yardımcı yazılımlar yükleme ihtiyacı duyduğunuz ile ilgili konulara değinmeye çalışacağım. Bu konuda yeni telefon veya tablet alanlar, dizüstü veya masaüstü bilgisayar alanlar dahil her bilişimci muzdariptir herhalde.
Bu yazıda bütün mobil cihazlar ve bilgisayarları cihaz kelimesi ile ifade etmk istiyorum çünkü her seferinde tek tek yazmak gerçekten hem sıkıcı hem de konudan uzaklaşmama sebep oluyor.
Bir cihazı alıp ilk çalıştırdığınızda (bütün hepsi için işletim sisteminin kurulu olduğunu var sayıyorum) sizi masaüstü, launher vb isimlerle adlandırılan bir arayüz karşılar. Bu arayüz değiştirilebilir veya kişiselleştirilebilir olduğu gibi ,aynı zamanda satın aldığınız cihazınızın temel işlevleri yerine getirebileceği yazılımlar ile donatılmıştır.
Örneğin basit notlar alabilmek için bir not defteri, ses, video gibi multimedya nesneleri oynatmak için bir oynatıcı, İnternet gezintileri için bir tarayıcı vb.
Bu temel yazılımlar görevlerini oldukça iyi bir şekilde yapsalar da her türlü müziği oynatma, her türlü belgeyi açma gibi yetileri yoktur. Veya işiniz veya kullanım şekliniz standart değildir. Bu yüzden özel işleriniz için, belki de zevkiniz için cihazınıza yardımcı bazı yazılımlar yüklemeniz geremektedir. Bu yardımcı yazılımlar kullanmış olduğunuz işletim sisteminin üreticisi tarafından desteklenen marketler veya siteler vasıtası ile yüklenebilmektedir. Android ekosistemi için Google Play Store, IOS ekosistemi için Apple Store, Microsoft ekosistemi için ise Microsoft Mağaza kullanılabilir. Bu ortamlar dışında da gerekli olan yazılımları özel üreticilerin sitelerinden satın alma veya indirme vasıtası ile cihazınıza kurabilirsiniz.
Windows ortamında olsun Diğer işletim sistemlerinde olsun en sık kullanılan yazılım çeşitlerine örnek vermek gerekirse, internet tarayıcılar, sıkıştırma ve arşivleme yazılımları, medya oynatıcılar ve codecler, bazı temel dosyaların açılması için kütüphaneler vs sayılabilir.
Windows ortamında en fazla kullanılan bu yardımcı yazılımların hem en son güncel halleri hemde istenmeyen yazılımlardan arınmış halleri ile yüklemek isterseniz eğer ninite.com adresini bir ziyaret edebilirsiniz.
Bu sitede yüklemek istediğiniz veya sisteminiz için gerekli olabilecek onlarca programın tek bir dosya ile kurulmasını sağlayan bir sistem mevcut. Denediğinizde bağımlısı olacağınız bu sitenin bu hizmeti ücretsiz sunması da cabası.
Keyifli ve bol teknolojik günler dilerim.
Gerçekten çok işime yarayan bir makale hocam yazdığınız elleriniz dert görmesin teşekkürler.
Işletim sisteminde olmayan ama kullanıcıların eli ayağı olan faydalı yazılımların Bu siteden yüklemek çok kolay Kesinlikle tavsiye ederim sistem yöneticileri de ninite pro versiyon kullanıyor zaten.