Kim Ne Yapabilir?

Ülkemizde eğitim hizmetleri Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde verilmekte ve denetlenmektedir. Ülkemiz vatandaşları, devletin vermiş olduğu bu eğitim hizmetinin zorunlu kısmında çocuklarını okutmakla yükümlüdür. Devletimiz de eğitim verilen özel ve kamu kurumlarında verilen eğitimin, kendi bünyesinde belirlemiş olan doktrinler çerçevesinde denetlemekle yükümlüdür.

Eğitim hizmetleri okullarda eğitici personeller tarafından verilen bir hizmettir. Bu doğrultuda kurumlar belirlemiş oldukları vizyon ve misyon doğrultusunda Türk Milli Eğitim Sisteminin belirlemiş olduğu ilkeler doğrultusunda görevlerini yapmaya çalışırlar. Konuyu biraz daha basite indirgeyelim ki ne demek istediğimiz anlaşılsın.

Öğrenci öğretmenden eğitim hizmeti alır. Devlet te bu eğitim hizmetinin bütün vatandaşlar için standart bir biçimde verilebilmesi için yönetim ve denetim mekanizmalarını işletir. Okullarda okul müdürleri, yardımcıları ile birlikte okulun belirlenmiş standartları doğrultusunda eğitim hizmetlerinin en iyi şekilde verilmesini saplarlar ve öğretmenleri yetkileri doğrultusunda denetlerler. Bu hizmetin neticesinde öğrenciler belirli sınavlara girerler ve aldıkları hizmeti hayatlarını biçimlendirmek adına değerlendirirler.

Devlet okullarında en sık karşılaşılan sorunlardan biri, öğretmenlerin seviyelerine uygun ders anlatmamasıdır. Bu duruma etki eden birçok durum olabilir. Öğrencilerin derse istekli ve hazır olmamaları, ders dışında herhangi bir sorun yaşamaları, öğretmenin derse hazırlıksız gelmesi, öğrenciler hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması, vb. onlarca durum olabilir.

Bunun dışında öğretmenin ders anlatırken öğrencilerin kişiliklerini rencide edici davranış sergilemeleri de bir başka sorundur. Öğrenci dersi dinlemek istemeyebilir, sağlık problemi olabilir. Öğretmen ile öğrenci arasında istenmeyen problemler olabilir.

Bu yazıda okullarda eğitim hizmetlerinin kalitesi ile ilgili yaşanan bazı sorunlara değindik.

Peki, çözüm ne olmalı?

Eğitim hizmetlerinin kalitesini artırabilmek için alınabilecek bri çok önlem mevcuttur. Bunlardan bazılarını Devlet, bazılarını öğretmen, bazılarını ise öğrencinin kendisi almalıdır. Fiziki ve psikolojik şartlar tamamen sağlandığında zaten eğiitm dört dörtlük olacaktır.

Devlet Ne Yapabilir?

– Devlet fiziki şartların iyileştirmesi için bütçeden eğitim için ayrılan payı daha da artırabilir.

– Devlet Milli Eğitim çalışanlarının mesleki açıdan eksikliklerini daha iyi bir şekilde takip edebilmek için denetim sistemini daha sağlıklı bir hale getirebilir.

– Devlet Eğitim Sisteminde işi layıkıyla yapabilecek olan idarecileri atayabilir, iş bilmezleri, vurdumduymazları sistemden çıkarabilir.

-Devlet üniversitelerdeki eğitim sisteminin daha sağlıklı ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayabilir, Gerçek akademisyenlerin el üstünde tutulduğu, siyaset mekanizmasından arınmış kendini bilime adamış kişilerin görevlendirildiği kurumlar haline getirebilir.

-Devlet ülkedeki öğretmen dağılımını daha sağlıklı yapabilir. Norm kadro fazlası olan öğretmenlerin emeklilik veya alan değişikliği gibi yöntemler ile sistemin dışına çıkarılması ile daha fazla ve daha dengeli istihdam sağlayabilir.

– Öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini attırabilmeleri için hizmetiçi eğitim ve özel eğitim projeleri geliştirerek hizmet kalitesini artırabilir.

Öğretmen Ne Yapabilir?

– Öğretmen vermiş olduğu hizmetin kalitesini artırabilmek için kendisini mesleki açıdan yetiştirebilir.

– Alanı ile ilgili eğitim ve seminerlere katılabilir. Yoksa açılması için talep oluşturabilir.

– Öğrencilerine sağlıklı bir model olabilmek için davranışlarına, sağlığına dikkat edebilir.

– Derse giriş/çıkış saatleri olsun, görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi olsun üstüne düşenleri en iyi şekilde yerine getirebilmek için çabalayabilir.

– İyi bir dinleyici olabilir ki bazen öğrenciler sadece kendilerinin  dinlenilmesini isterler.

– Mesleki bilgi seviyesini artırmak için süreli yayınları takip edebilir.

– Yabancı dil, bilgisayar, kişisel gelişim gibi öğretmene değer katan konularda ki eksikliklerini tamamlayabilir.

Öğrenci Ne Yapabilir ?

– Almış olduğu eğitim hizmetinin kıymetini bilebilir.

– Görev ve sorumluluklarını yerine getirebilir.

– Derse hazır gelip, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin sağlıklı yürüyebilmesi için gerekenleri yapabilir.

– Devletin kendisi için sağlamış olduğu fiziki imkanların sağlıklı ve uzun süreli kullanılabilmesi için, zarar vermekten kaçınabilir.

– Okulun rehberlik hizmetlerinden faydalanarak almış olduğu eğitim hizmetini en iyi şekilde nasıl değerlendireceğini öğrenebilir. Böylelikle, kendisini, ailesini ve öğretmenlerini taçlandırabilir.

– Haklarını bilip, hakkını arayabilir.

– Kendisiyle ietişim kurmak isteyen öğretmenlerine bu konuda yardımcı olabilir.

– Dürüst olabilir.

-Kendisini olumsuz etkileyebilecek sosyal ve kültürel durumlardan uzak durabilir. Zararlı alışkanlılar edinmeyebilir.

Evet aslında yapılabilecek olan şeyler oldukça fazla. Bu konuda velilere ayrıca görevler düşüyor. Bir başka yazımızda da buna değiniriz. Eğitim sadece öğretmenler ile olmaz. Bu yüzden herkes kendi üstüne düşenleri yerine getirmekle yükümlüdür.  Bu konuda herkese vicdanının sesini dinlemeyi öneriyorum.

Sağlıklı ve keyifli bir eğitim süreci dileklerimle.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.