Kaşınmayı Sevmeyenler İçin Kurdeşenin Bitkilerle Tedavisi

Merhaba değerli okuyucularım. Bu yazımda Kurdeşenin Bitkilerle Tedavisi konusunda araştırmalarım ve tecrübelerim sonucunda edindiğim bilgileri sizlerle paylaşacağım. Tecrübelerim derken ailemde karşılaştığım Kurdeşen ve tedavisi sürecinde yaptığım araştırmaları kastediyorum.

Kurdeşen Nedir?

Kurdeşen kaşıntılı bir cilt kızarıklığı hastalığıdır. Bu kızarıklıkların ortalarında beyaz noktalar bulunur. Bunların tıp dilindeki ismi Ürtiker  veya Kurdeşen’dir. Ürtiker olarak anılmasının asıl sebebi Isırgan otunun da kurdeşene yol açması ve Latince isminin urtica dioica olmasıdır.

Aslında Kurdeşen mast hücreler olarak bilinen özel hücreler tarafından salgılanan histamin adlı kimyasal maddeye karşı vücudun oluşturduğu tepkidir. Bitkiler içinde en fazla bilinen histamin üreten bitki Isırgan Otudur. Isırgan otunun dikenli yüzeyi cildinize temas ettiğinde cildinize bir miktar histamin bırakır ve kızarıklığa sebep olur.

Histamin sadece kurdeşene sebep olmaz vücudun farklı bölgelerinde farklı etkileri olmaktadır. Örneğin hapşırık, göz yaşarması, geniz akıntısı gibi.  İşte Burada antihistaminikler devreye girer ve histaminlerin etkilerini en aza indirir.

Yapılan araştırmalarda Dünya nüfusunun %15-20 si hayatının bir döneminde Kurdeşen olmuştur. Bu konuda Cildiye uzmanları oldukça iyidirler ve Kurdeşen gibi cilt hastalıklarına tedavi üretme konusunda oldukça başarılıdırlar.

Bununla birlikte Kurdeşen gibi histamin tarafından tetiklenen cilt rahatsızlıklarına karşı bitkisel çözümler de mevcuttur. Aşağıda bu bitkisel çözümlerden biraz bahsedeceğim.

Kurdeşenin Bitkilerle Tedavisi

Kurdeşen pek tehlikeli bir rahatsızlık gibi görünmese de konforsuzdur. Yani kaşınmanın verdiği rahatsızlık hastayı tedavi olmaya yöneltir. Bitkilerin kullanımı esnasında fayda görmeyebilirsiniz. Bu  yazıda verilen bitki isimleri ve kullanım şekilleri size uymayabilir. Lütfen yakınınızdaki bir doktordan veya aktardan yardım almayı ihmal etmeyiniz.

Kınaçiçeği

Kökeni Kuzey Amerika olan bu bitkinin kardeşleri Asya ve Avrupa kıtasında da yetişmektedir. Bu bitkinin özündeki bir bileşik kurdeşen tedavisinde yüzyıllardır kullanılmaktadır.

kına çiçeği

Isırgan Otu

Evet ısırgan otu her ne kadar histamin barındırsa da ısırgan otunu kaynatıp içmek, pişirip yemek veya ısırgan otu kapsüllerini kullanmak da kurdeşen tedavisinde kullanılan bir yöntem.

Maydanoz

Bu bitki yemeklere tat katan ve Anadolu’da yaygın olarak kullanılan bir bitki. Bu bitkinin en önemli özelliği histamin isimli maddenin vücutta çoğalmasını engellemek, taze taze yemek en güzeli. Bununla birlikte kaynatıp suyunu içmek t oldukça faydalı olabilir. Burada dikkat etmek gereken en önemli şey maydanozu suyunu fazla tüketmemek. Böbrekleri fazla yoran bu bitkinin kararında kullanılması çok önemli.

maydanoz

Domuz Otu

Domuz otu ile hazırlanan solüsyon kurdeşenin kaşıntı etkisini en aza indirecektir. Aynı zamanda egzama ve sedef yaralarını da yıkayabilirsiniz

800 ml (4 su bardağı) kaynamış suda 2 çay kaşığı domuz otu tohumunu 20 dakika kadar demleyip. Daha sonra yaralarınızın üzerini yıkayabilirsiniz.

domuzotu

Aloe Vera

Aloe vera doğal bir antiseptik ve antihistaminiktir. Evinizde küçük bir saksıda veya bahçenizde yetiştirebileceğiniz Aloe Vera bitkisinin kıracağınız yaprağını yaralarınızın üzerine sürerek acılarınızın dinmesini ve iyileşmesini izleyebilirsiniz.

 

Birçok bitkisel karışım daha var ama kafanızı karıştırmak istemiyorum. Bu konuda bir aktardan yardım almanız en sağlıklısı.

“Kaşınmayı Sevmeyenler İçin Kurdeşenin Bitkilerle Tedavisi” üzerine 2 yorum

  1. Bitkisel tedavi seçenekleri beni hep cezbetmiştir. Tabiki karaciğer üzerine yan etkisini göz önünde bulundurmak şart

    Yanıtla
    • Günümüzdeki ilaçların bileşiklerinde bitkilerin içindeki maddeler mevcut. Aslında eczanelerden alınan ilaçların asıl kaynağı bitkiler. Bunun yanında doğal ilaçların kimyasal olarak üretilmiş olanları da mevcut. Elbette bir çok tedavide bitkiler yoğun şekilde kullanılmakta.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.