“Hayırlı kazancın On’ da Dokuzu Ticarettedir“ hadisi Peygamber Efendimizin (s.a.s.) ticareti öven meşhur bir hadisidir. Bence bu hadis, üniversite bitiren veya devlet dairesinde işe girmek için üniversite okuyan, devlet memuru hayalleri kuran bütün herkese oldukça iyi bir tavsiye niteliğindedir. Bunun ötesinde ticaret hayatın oldukça önemli bir bölümünü meşgul etmektedir.
Günümüzde ticaret; biraz cesaret işi, biraz yetenek işi, biraz sabır işi en önemlisi güç işidir. Maddi gücü olan bireylerin ticarette kazanma şansları diğerlerine göre biraz daha fazladır. Elbette diğer faktörleri göz ardı etmemek lazım.
Maddi imkânsızlıkları aştınız. Cesaretinizi topladınız ve oldukça da sabırlısınız. Peki, yeteneğiniz var mı?
Ticaret Daha Çok Yetenek İşi mi?
Bir iş için Kayseri ‘ye gitmemiz gerekmişti. İşlerimizi tamamladıktan sonra akşam yemeği için Ana Cadde üzerinde balık ekmek yapan bir restorana girdik. Ekmek arası balık istedik. Servisi bize üzerinde pizza yapan servis tabaklarında yaptılar. Arkadaşımla birbirimize baktık ve gülüştük. Biraz takılmak ve günü stresini atmak amacı ile servisi yapan garsona “Pizza da pişiriyorsunuz galiba?” diye sordum. Garson da bana tereddüt bile etmeden “Evet abi hangisinden istiyorsan 15 dakika da hazır” şeklinde cevap verdi. Bu cevap üzerine bir yandan yemeğimizi yedik bir yandan da çevreyi inceledik. Gerçekten de pizza var mıydı, yoksa esnaf zekâsı ile daha fazla satış yapabilmek için mi böyle bir cevap vermişti bunu anlamamız lazımdı. Hesabı öderken kasadaki elemana pizzalarımız gelmedi dedik. Adam gülümsedi. “Abi servis tabaklarımız yeterli değildi. Acilen servis tabağı lazım olunca da andaki pizzacıdan servis tabağı aldık. İsteseydiniz yandan sipariş verir sizin karnınızı bu dükkânda doyururduk” dedi.
Bu hikâye, esnaflık yeteneğine sahip bir garsonun ve patronun müşteriyi kaçırmamak için alternatif çözümler de sunabilme yeteneğinin işyerleri için oldukça kazançlı bir hale gelebileceğinin örneğidir. Bu esnaflık yeteneklerine bir örnektir.
Sabırlı olmak erdemini gösteren esnaflar da ticaret hayatında başarılı insanlardır. Aslında her bir erdemin hem sosyal hayatta hem de ticari hayatta önemi büyük ama konumuz ticaret olunca fazla da konuyu dağıtmamak lazım.
Esnaf nasıl olmalı? (Esnafın Özellikleri)
Esnaf sabırlı olmalıdır. Müşteriye karşı, maddi ve manevi sıkıntılara karşı sabırlı olmalıdır. Bir iş kurulurken hemen tutacak, hemen kazanç getirmeye başlayacak şartı yoktur. O zaman esnaf sabırlı olmalıdır.
Esnaf alanında bilgili olmalıdır. Mesleki alanda bilginiz yoksa müşterilerinizin işiniz ile ilgili ya da ürün ile ilgili soru ve sorunlarına cevap veremezsiniz ve müşteri kaybedersiniz.
Esnaf ileri görüşlü olmalıdır. Esnaf işinin geleceği ile ilgili yatırım planlarını önceden hazırlamalı, piyasayı iyi takip etmeli, ekonomik verileri iyi okumalı ve ayağını yorganına göre uzatmalıdır.Yatırımlarını tek bir ürüne veya tek bir kaleme bağlamamalı yani birden fazla yatırım aracından oluşan bir portföy oluşturmalıdır. Genel anlamda bazı ürünler kazandırırken bazıları da kaybettirebilir. Bu durumda kar zarar dengesini iyi kuracak bir ürün portföyü oldukça mantıklı bir uygulamadır.
Esnaf tatlı dilli ve güler yüzlü olmalıdır. Müşterilerine güler yüzlü davranmalı, mal almasa da sergilediği irinler için müşteriye kızmamalı ve yumuşak bir ses tonu ile müşterilerine seslenmelidir. Prezantabl (temiz ve düzgün görünümlü) olmalıdır. Kıyafetleri temiz ve düzenli olmalıdır.
Esnaf temiz ve düzenli olmalıdır. İşyerinin temizliğine dikkat etmeli ve ürünlerini düzenli ve güzel bir şekilde sergilemelidir. Ürünlerin temiz kalmasına dikkat etmeli. Müşteriye sergilerken tozlu veya kirli ürünler hep itici olmuştur.
Esnaf dürüst olmalıdır. Fazla yemin etmek müşterilerde güvensizlik oluşturmakta. Esnaf yalan söylememelidir. Sattığı ürünün daha sonra kendisine geri gelebileceğini düşünerek hareket etmelidir. Ayıplı mal satmamalı, satıyorsa da ayıbını söylemelidir.
Esnaf gözü açık olmalıdır. Kurnazlık anlamına da gelen gözü açıklık değil de kendi hakkını savunma, aldatılmama gibi eylemler için gözü açık olmalıdır.
Zaten yukarıda saydığımız nitelikleri taşıyan bir esnafın herkes tarafından sevilen ve güven duyulan bir esnaf olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Bu niteliklere sahipseniz ve de işiniz yoksa hemen ticarete atılın ve siz de kazanmaya başlayın. İyi günler dileklerimle.
aslında esnaflık çok zor zanaat. belki de meslekler içerisinde en rahatı memurluk. akşama kadar verilen işleri yap yetişmez ise yarın devam edersin. bitiremedin mi kızan yok. eden yok.