Hemen Hemen herkes bazı zamanlarda baş ağrısından şikâyet etmektedir fakat bazı araştırmalara göre dünya nüfusunun yaklaşık % 15’i haftada en az bir kere baş ağrısı çekmektedir. Baş ağrısının bitkilerle tedavisi başlıklı bu yazımda sizlere basit bitkisel çözümler sunmaya çalışacağım.
Baş ağrılarının büyük bir kısmının sebebi tansiyona bağlıdır ve ense kökünden veya başın arka tarafından başlayıp yayılan sıkıcı ve statik bir ağrıdır.
Geriye kalan küçük kısımda kalanlar ise kafadaki damarların genişleyip büzülmesiyle acı sinirlerini uyarmasıyla oluşan ağrılardır. Bu ağrılara migren ağrıları da dâhildir.
Migren ağrılarına genelde mide bulantısı ve kusma da eşlik eder. Migren ağrıları ülkemizde her gün yaklaşık 100.000 kişinin hayatını zehir etmektedir. Migren ağrıları kadınlarda erkeklerden 3 kat daha fazla görülmektedir. Migren ağrıları kadınlarda adet öncesi dönemlerde veya hamilelik sırasında görülmekle birlikte menopoz sonrasında çoğunda ortadan kalkmaktadır.
Baş ağrısı ve migren ile ilgili bu kısa bilgilendirmeden sonra baş ağrısının bitkiler ile nasıl tedavi edilebileceğinden bahsetmek istiyorum. Burada verdiğim bitki isimleri ve kullanım şekilleri kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte sürekli bir baş ağrısı yaşıyorsanız eğer bir uzman doktordan yardım almanız sizin için daha sağlıklı olacaktır.
Baş Ağrısının Bitkilerle Tedavisi
Her türlü baş ağrısına iyi gelen mucize bir bitki veya bitkisel karışım elbette mümkün değil. Bununla beraber yöresel kullanım tecrübeleri sonucunda etkili olduğu ispatlanmış bazı bitkilerin isimlerini de aşağıda sizlere vermeye çalıştım.
Defne
Defne yapısı itibariyle partenolid içerir ki bu madde migrenden korunmak amacıyla kullanılan son derece faydalı bir bileşiktir. Her ne kadar migren için kesin bir tedavi yöntemi olmasa da kandaki trombositlerin salgıladığı serotonin tarafından tetiklendiği düşünülmektedir.
Krizantem
İngiltere’de yapılan araştırmalar sonucunda krizantemin düzenli kullanımı sonucunda migren ataklarının engellendiği görülmüştür. Taze yaprak veya kuru yapraklardan yapılan çay ile migren ataklarınızın önüne geçebilirsiniz.
En az iki en fazla sekiz krizantem yaprağını kaynamış suya atarak demleyip içebilirsiniz. Sakın kaynatmayın çünkü etken maddesi özelliğini kaybeder.
Bu arada hamileler kesinlikle krizantem kullanmasınlar. Zaten hamilelik sürecinde bir çok bitkinin ve ilacın kullanımı yasaklanmaktadır.
Söğüt Ağacı Kabuğu
Söğüt ağacı kabuğu içerdiği etken madde ile aspirin türevi olarak sınıflandırılmaktadır. Genelde aksöğüt olarak bilinen söğüt türü bu amaçla kullanılmaktadır. 1-1.5 çay kaşığı aksöğüt kabuğunu sıcak suda demleyin ve için.
Eşek Otu
Eşek otu fenilanalin isimli ağrı kesici etken maddesini barındıran bir ottur. Çorak arazilerde yetişen bir bitkidir. Asıl yetiştiği yer Kuzey Amerika olmasına rağmen dünyanın her köşesinde rastlanılmaktadır.
Günde 1-2 defa eşekotu çayı içmeniz durumunda kronik baş ağrılarına iyi geldiği bitki bilimciler tarafından belirtilmektedir.
Soğan ve Sarımsak
Bu bitkiler kanı sulandırarak damarların büzüşmesini sağlayan trombositlerin faaliyetlerini geçici olarak engellemektedir. Böylelikle özellikle baş bölgesindeki damarların rahatlamasını sağlamaktadır.
Zencefil
Asya kültüründe çok sık kullanılan zencefilin etkilerinden birisi de migren ataklarının rahat geçirilmesine yardımcı olmasıdır. 4-6 saatte bir 500 mg kuru veya taze zencefili ılık su içerisine atıp içerek ataklarınızın en rahat şekilde geçmesini sağlayabilirsiniz.
Baş ağrısında etkin olarak kullanılan bazı bitkilerin sadece isimlerini vereceğim. Bu bitkileri farkı kültürlerde farklı ağrılar için kullanmaktalar. Ginko, Nane, Oğulotu, Semizotu, Solucan otu, Kekik, Zerdeçal baş ağrısının bitkilerle tedavisinde kullanılıyorlar ve her birinin farklı etkileri ve görevleri mevcut.
Zencefil Mucizesi başlıklı yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Bitki Karışımları
Halk arasında baş ağrısı ilacı olarak sık kullanılan bazı bitki karışımlarından da bahsetmek istiyorum. Benim en sevdiğim ise tarçın, limon otu, nane ve biberiye ile hazırlanan çaydır. Her birinden 1 çay kaşığı kadarını 1 fincan kaynar suda demleyip, süzerek içmeniz sizi rahatlatacaktır.
Tekrar hatırlatmakta fayda var baş ağrısı hafife alınacak bir ağrı değil. Sürekli bir baş ağrınız varsa mutlaka bir doktora görünmeniz şart. Yukarıda verdiğim bitki isimleri kimyasal olarak ilaç yapımında kullanılan bitkiler olup dikkatli kullanılmasında fayda var.
Baş Ağrısının Bitkilerle Tedavisi başlıklı bu yazımda derdinize derman olabildiysem ne mutlu bana. Bir baka yazıda görüşmek dileği ile.
baş ağrılarıma son verecek bitkisel bir karışım arıyorum. aslında formülün bileşenlerini vermişsiniz ama miktarlarını tam vermemişsiniz. yine de teşekkür ederim. bu konuda aktarlar da yardımcı olur diye düşünüyorum.
Sacit bey, yaptığım araştırmalar sonucunda her kişide farklı bir bitki etki ediyor. Bu yüzden ölçü vermek istemedim. Aktarların bu konuda bilgileri daha etkili olur diye düşünüyorum.
çok faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık
İnternette gezinirken denk geldim, ağrılarımı geçirmeye çare arıyordum. Belirttiklerinizi dikkate alacağım. Elinize sağlık.
Zencefili denedim ama diğerlerini daha önce denemdim açıkçası.
Genelde başımız ağrıyınca kısa yoldan ilaç alıp kurtulmaya çalıştığımız için bu bitkisel ilaçları kullanmaya fırsat bulamıyoruz maalesef :((
İlaçların insan metabolizmasını olumsuz etkilediği işe ilgili görüşler giderek daha da çok dillendiriliyor. Yerli yersiz Antibiyotik kullanımı da çok zararlı. Ve insanlar bilinçsizce antibiyotik kullanıyor.
Bu başlığı görünce hemen hangilerini temin edebiliriz diye göz attım.
Çoğu zaman bitkilerle ilgili sağlık tavsiyelerinde, bulunması zor şeyler yazılıyor ama burada belirtilenler bulunması mümkün şeyler. zencefili, ilk baş ağrısı atağında deneyeceğim.