Meslek Liselerindeki Bilişim Teknolojileri Alanına Ders Önerileri

Meslek Liselerinde Bilişim Teknolojileri alanında okutulan derslerin içerikleri komisyonlar tarafından belirlenip, yine Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan gönüllü öğretmenler tarafından modülleri hazırlanmaktadır. Günümüzde Bilişim Teknolojileri alanında kullanılan yazılımlar hızla değişmekte ve gelişmektedir.

Bununla birlikte öğrencilerin kendi alanlarında neler yapabileceklerini görebilecekleri, ticari ve mesleki anlamda girişimcilik ve inovasyon becerilerini geliştirebilecekleri derslerin de müfredatta olmasını oldukça faydalı olacağına inanmaktayım. Bu konuda mesleki gelişim dersi yeterli olmamakla birlikte, birçok okulda idarecilerin veya norm kadro fazlası öğretmenlerin doldurdukları dersler olarak görülmektedir. Bu konuda işinin ehli ( işletme, iktisat, ekonomi, pazarlama vb. ) alanlardan mezun eğitimli personelin bu konuda öğrencileri bilgilendirmesi en sağlıklısı olacaktır. Örneğin üniversitelerde bu alanda çalışan özel sektör temsilcilerinin dersleri vermesi daha uygun olur.

Özellikle Bilişim alanında meslek liselerindeki öğrencilerin durumu içler acısıdır. Birçok meslek lisesinde diğer sağlık vb. gibi alanlara gidemeyen öğrencilerin tercih ettikleri veya aileleri tarafından tercihlerinin yaptırıldığı bir alan olan Bilişim alanı ile ilgili olarak acilen Bakanlığımız, sivil toplum kuruluşları ve ticari kuruluşlar faaliyete geçmelidir.

Diğer konulara fazla dalmadan Bilişim Teknolojileri Alanına eklenebilecek dersler ile ilgili fikirlerimi paylaşmak istiyorum. İlk olarak Mobil Yazılım Geliştirme isminde bir ders eklenebilir. Bu alanda dünyada birçok alanda yazılımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca ülkemizde de sektör için yazılım geliştirecek elamana fazlasıyla ihtiyaç duyulmaktadır.

Bir Diğer Ders ise Arama Motorları ve Optimizasyonu (SEO)  dersi olabilir. Bu konu bilişim alanı dışında eğitim almış birçok kişinin uğraştığı bir konu olmakla birlikte, günümüz teknolojisi masaüstü olsun mobil olsun web teknolojileri üzerine kurulmuştur. Bu alanda öğrencilerin Web tasarımcısı eğitimi alırken, aram motoru optimizasyonu hakkında eğitimlerden geri kalması düşünülemez.  SEO günümüzde oldukça popüler ve getirisi fazla bir konudur.

Donanım anlamında ise mobil cihazların tamiri ile ilgili eğitimlerinde bilişim alanında verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Böylelikle hem öğrencilerin kendi alanlarını ilgilendiren mobil cihazların yazılımlarını geliştirmeleri, hem de donanımsal olarak mobil cihaz teknolojilerini öğrenmeleri, öğrencileri kendi alanları ile ilgili gelecek konusunda motive edecektir.

Bir başka yazıda görüşmek dileği ile.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.