Depresyon mu?

Günümüzün en büyük hastalıklarından birisi de depresyon. Depresyonu bilim adamları “uyaranlara karşı duyarlığın azalması, girişim gücünün ve kendine güvenini yitirerek umutsuzluğun, karamsarlığın güçlenmesi biçiminde beliren ruhsal bozukluk” şeklinde tanımlıyorlar. Siz kendinizi bu tanımda anlatılanlar ile özdeşleştiriyorsanız bu durumdan kurtulmak için psikolojik desteğe ihtiyacınız var demektir.

Depresyonun da çeşitleri ve bu çeşitlere göre tedavi yöntemleri var. Bu yazımın depresyon ile ilgili bir akademik makale olmasını istemiyorum.  Bununla birlikte kendimde ve çevremde gözlemlediğim bazı durumlardan kurtulmak için neler yapılabileceğinden bahsedeceğim.

Bilgi birikiminiz, maddi üçünüz ve zamanınız bolsa sevdiğiniz işleri yapabilirsiniz ve sevdiğiniz işlerden para kazanabilirsiniz. Ama sevdiğiniz işi değil de zorunlu olduğunuz işi yapıyorsanız, borçlarınız varsa veya bilgi birikiminiz yoksa hayatınıza sıkıntı için devam ediyorsunuz demektir. Bu konuda kendinizi yorgun, isteksiz, örselenmiş, hayattan bezmiş, mutsuz ve umutsuz hissediyorsunuzdur. Bu durumda depresyonda olduğunuzu varsayabilirsiniz.

Sevdiklerinizi kaybetmiş veya siz engin denizlerde kaybolmuş olabilirsiniz. Dünyalar başınıza yıkılmış olabilir. Anlayacağınız depresyona girmek için her türlü zemin hazır olabilir.

Biz insanların diğer canlılardan farkı umut varsa engel tanımamamızdır. Bu yüzden başımıza kötü olan ne varsa gelebilir ama biz umudumuzu yitirmemeliyiz. Bir işi gerçekleştirmek için eksik olan ne ise temin etmek için umudumuz olmalı. Bilgi, tecrübe, zaman, insan gücü ne lazımsa her şey temin edilebilir. İşler yoluna konulabilir. Ama umut yoksa ne yaparsanız elinizde kalacaktır. Neye el atsanız kuruyacaktır.

Umut fakirin ekmeği olduğu gibi, buhranlardan, sıkıntılardan, stresten, depresyondan kurtulmanın da ilk basamağıdır. İyiye ulaşma umudu, cenneti kazanma umudu, sevgiliye ulaşma umudu, zengin olma umudu, bunlar depresyondan çıkmanın ilk basamağıdır. Zaten umudunuzu kaybetmemişseniz psikolojik olarak ne kadar ağır hasar da alsanız mutluluğu yakalamanız an meselesidir.

Yıllardır farklı nedenlerden dolayı maddi sıkıntılar çeken bir arkadaşımla sohbet ediyorduk. Bana her yılsonunda kredilerini yenilediğini buna rağmen ailesi ile tatilinden, evde sinema keyfinden, mangal partilerinden, gezmesinden taviz veremeyeceğini söyledi. “Allah’tan umut kesilmez” sözü ile bana oldukça büyük bir farkındalık vermişti.

Bir başka arkadaşım ise maddi sıkıntıları olmayan, istediği her şeyi elde edebilen biriydi ama depresyondaydı. Sevdiklerini kendinden uzaklaştırmak için her türlü yolu deniyordu. Kendisinin çık kötü bir insan olduğunu söylüyordu. Oysa umudunu kaybetmeseydi başta ailesi olmak üzere birçok kişi ona sevgi dolu ellerini uzatıyordu.

Benim naçizane tavsiyem size umut veren insanlarla sık sık görüşün. Sizden daha betere durumda olan insanları gördükçe şükredin. Sizden daha iyi durumda olduğunu düşündüğünüz insanları gördüğünüzde sabredin. Ümitvar olmak insanın kimyasını olumlu yönde değiştirir.

Keyifle ve sevgiyle kalın.

“Depresyon mu?” üzerine 22 yorum

  1. Bende yalnızlıktan depresyona girdim ama ağır bir depresyon değil sadece geceleri uyuyamama gibi sıkıntılar ve fazla düşünme stres oluyor bende.

    Yanıtla
  2. Depresyon mu allah belasını versin hocam. Üniversite mezunu bir işsiz olarak 3 senedir depresyondayım hiç peşimi bırakmıyor maşallah hep benimle bir an önce kurtulalım inşallah.

    Yanıtla
    • anladığım kadarı ile şükretmeyi ve sabretmeyi bilen birisiniz. depresyondan kurtulmanın formülünü bulmaya az kalmış…

      Yanıtla
  3. Birazda takıntı gibi geliyor bana. Bir kişi hep kendini depresyonda hissetmesi ilginç geliyor. Abartan kişiler mevcut son zamanlarda. Helede Saçma sebepler ile depresyondayım tribine girenler… çekilmez hale geliyor. Başkalarının depresyonunu çekmek de zor bilginize 🙂 çok yansıtmayın depresyonda iseniz çevrenize.

    Yanıtla
    • Evet depresyonda olan birisini çekmek oldukça zor. Gel gelelim sevdiğiniz biriyse o zaman sabretmek gerekir diye düşünüyorum.

      Yanıtla
  4. depresyon gerçekten en kötü psikolojik hastalıklardan biri olabilir. özellikle ergenlik dönemi yaşadığımız bu his ileride bakıp hatırladığımızda keşke yapmasaydım, keşke yardım alsaydım, dedirtiyor.

    Yanıtla
  5. Depresyona girmedim diyen insan yalan söyler kesinlikle her insan hayatı boyunca birden fazla depresyonlara girer. Çok güzel makale olmuş admin teşekkürler anlatım için.

    Yanıtla
  6. Güzel ve bilgilendirici bir makale olmuş elinize emeğinize sağlık başarılarınızın devamını dilerim.

    Yanıtla
  7. Günümüzde her küçük sıkıntının depresyon olarak adlandırılması ne kadar doğru olmasada yinede üzerinde durulması gereken bir konu ellerinize sağlık

    Yanıtla
    • farkındalığınız üst sınırda. bu da sizin depresiflikten kurtulabilmeniz için büyük bir umut. 🙂

      Yanıtla
  8. Antidepresanlar su gibi tüketilir oldu artık günümüzde. Ülkenin refah düzeyi düşüp, yönetim kötüleştikçe insanlar çaresizce depresyona girebiliyor.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.