Bilişim Teknolojileri Alanı Bütün Okullarda Nitelikli Alan Olmalı.

Merhaba değerli okuyucularım. 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı itibari ile Meslek Liselerinde alanların öğretim programları güncellendi. Ders içerikleri, saatleri, haftalık ders çizelgeleri derken Milli Eğitim Bakanlığı yeniden öğretim programlarında değişikliğe gitti.  Bilişim Teknolojileri Alanı Bütün Okullarda Nitelikli Alan Olmalı başlıklı bu yazımızda Bilişim alanının özelliklerinden bahsedeceğiz.

Bilişim Teknolojileri Alanı Nedir?

Bilişim teknolojileri alanı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından, sektörün ihtiyacı olan teknisyen, tekniker, programcı, web tasarımcı, yazılımcı, bilgisayar teknik servis elemanı vb. gibi ara elamanların yetişmesi amacı ile oluşturulmuş bir alandır. Bu alandan mezun olan öğrenciler 13 farklı meslek yüksekokuluna ve 10 dan fazla fakülteye ek puan ile yerleşebilmektedirler.

Ayrıca devlet memurlarını seçme sınavı olan KPSS sınavı ile en popüler olan Veri hazırlama ve kontrol işletmenliği kadrosuna da öncelikli olarak yerleşmektedirler. Bununla birlikte resmi dairelerde bulunan bilgi-işlem birimlerinde çalışabilmektedirler.

Bilişim Teknolojileri alanında eğitim alan bir öğrencinin almış olduğu dersler içerik bakımında meslek yüksekokul ve fakültelerde verilen derslerin içerikleri ile aynıdır. Bununla birlikte birçok farklı dersler aldıklarından gelecekte bilişim alanının hangi alt dalında faaliyet göstermek istediklerini seçebilmektedirler.

Bu çok yönlü eğitimi genç yaşta almaları sayesinde bilişim alanında hızla ilerleme ve mesleki yeterliliğe erkenden ulaşma şansına sahip olan bilişim teknolojisi alanı öğrencilerini gelecekte oldukça güzel kariyer imkânları beklemektedir.

Bilişim Teknolojileri Alanı Bütün Okullarda Nitelikli Alan Olmalı.

Nitelikli Alan Ne Demektir?

Nitelikli Alan, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan özel ve resmi okullar bünyesinde sınav puanı ile öğrenci alan meslek lisesi alanlarıdır. Sınav puanı dışında eskiden Anadolu Teknik Lisesi ismi ile anılan bu nitelikli alanlarda 1 sınıftan son sınıfa kadar Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji gibi sayısal derslerin hepsi verilmekte bununla birlikte meslek dersleri de verilmektedir.

Nitelikli alanların özelliği öğrencileri üniversitelerde kendi alanları ile ilgili bölümlere yerleşme oranlarını artırmaktır. Özellikle sayısal derslerin Bir Fen Lisesi veya proje liseleri öğrencilerini aldığı ders sayısı kadar olması öğrencilerin kendi alanlarına girmeleri konusunda daha da avantajlı olmalarını sağlamaktadır.

Ülkemizde Meslek liseleri arasında sadece Nitelikli alan barındıran ve ülke genelinde en yüksek puanlı öğrencilerin tercihleri arasında yer alan Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Aselsan firması tarafından desteklenen ve mezunlarına iş garantisi verilen nadir okullardandır.

Neden Bilişim Teknolojileri Alanı Bütün Okullarda Nitelikli Alan Olmalı?

Bilişim teknolojileri alanı özellikle içerdiği, Web Tasarım ve Programlama, Nesne Tabanlı Programlama, Mobil Yazılım Geliştirme,  Robotik Kodlama, İnternet Programcılığı, Ağ Sistemleri, Siber Güvenlik gibi dersler içermektedir. Bu derslerde sayısal zekâya sahip öğrenciler daha başarılı olmaktadırlar.

Her ne kadar bilişim teknolojileri alanlarında anlatılan dersler ile yükseköğretim okullarında anlatılan dersler paralellik arz etse de, üniversite eğitimi bilişim teknolojileri alanında elzemdir.

Meslek liselerinin bilişim teknolojileri alanlarını tercih eden öğrencilerin sınav puanları ile yerleşmelerini sağlamak gerekmektedir.

Bazı illerde meslek liseleri bünyesinde açık olan Bilişim teknolojileri alanlarında öğrenci sayıları da oldukça azdır. Bu okullarda mevcut olan bilişim teknolojisi alanlarının diğer okullarla birleşmesi, ya da bilişim meslek lisesi adı altında müstakil bir okulda toplanması daha sağlıklı olacaktır.

Öğretmenler açısından düşünüldüğünde kimse rahatının bozulmasını istemez. Bununla birlikte Bilişim teknolojileri alanının ülkemizdeki geleceği için bu tür önemli kararların alınması ve acilen uygulanması gerekir.

Bilişim Teknolojileri Alanı Bütün Okullarda Nitelikli Alan Olmalı.

Bilişim Teknolojileri Alanı Bütün Okullarda Nitelikli Alan Olmalı.

Bilişim Teknolojileri alanının güncel teknolojilere göre yeniden dizayn edilmesi yazılımsal olarak kolay olsa da donanım altyapısı açısından oldukça masraflı bir süreçtir. Ülkede mevcut olan meslek liselerindeki bilişim teknolojileri sınıflarının yenilenmesi sürecinde hem alanın nitelikli alana dönüştürülmesi hem de alanın daraltılması gerekmektedir.

Bir dönem hemen hemen her meslek lisesinde açılması istenen Bilişim Teknolojileri alanları, yenilenme sürecinde devletin sırtına da büyük bir yük olmaya başlamıştır.

Yenilenen öğretim programlarını anlatabilecek bilgisayar donanımlarına sahip okul sayısı tüm ülkemizde 50’yi geçmez. Hal böyleyken öğrencilerin de mağdur olmaması için acilen bilişim teknolojileri alanları nitelikli alan olmalı ve kontenjanları sınırlandırılmalıdır. Ayrıca öğrenci sayısı düşük olan alanların diğer okullardaki alanlarla birleştirilmesi en sağlıklı uygulama olacaktır.

Teknolojik gelişmelerin ışığında ülkemizin gençlerini sağlıklı ve kaliteli bir şekilde eğitmek, bütün dünyada bilişim alanında ses getiren projelere imza atan genç bir nesil elde etmek adına Bilişim Teknolojileri Alanı Bütün Okullarda Nitelikli Alan Olmalı.

Keyifle, sağlıklı, başarılı bir Eğitim Öğretim Yılı Dileği ile.

“Bilişim Teknolojileri Alanı Bütün Okullarda Nitelikli Alan Olmalı.” üzerine 3 yorum

  1. meslek liselerinde bilişim teknolojileri alanında öğrenim gören bir öğrenciydim. meslek lisesinden mezun olduktan sonra meslek lisesi mezunlarına devletin verdiği işyeri açma teşviklerinden faydalandım. yaşadığım şehirde web tasarım ve programlama üzerinde bir işyerim mevcut. Aynı zamanda mezun olduğum okulun son sınıf öğrencilerini bu sene işletmelerde beceri eğitiminde istihdam edeceğim.
    Bence de bilişim teknolojileri alanı nitelikli olmalı, hatta ayrıca bir yetenek sınavı yapılmalı. Bu yetenek sınavı sonrasında öğrencilerin arasından seçilmeli. her elini kolunu sallayan bilişim alanına gelmemeli.

    Yanıtla
  2. merhaba. yazılarınızı takip ediyorum. meslek liselerinde meslek dersleri, müfredat ve içerikler ile ilgili yazılarınızı okudum. anladığım kadarı ile meslek liselerinde çalııyorsunuz. neyse. benim de kendi okulumda bilişim teknolojileri alanına öğrenci gelmiyor. bulunduğum şehirde 6 tane meslek lisesi var ve bu meslek liselerinin 4 ünde bilişim teknolojileri alanına bu sene öğrenci gelmedi. Anadolu ve Fen liselerinin kontenjanlarını artırmak sureti ile meslek liselerine gelecek olan öğrenci sayısı otomatik olarak düştü. Milli Eğitim Bakanlığımızın bu konuda öğrencilere ve velilere Anadolu liselerine gitme özgürlüğü sunması çok güzel ama meslek liselerinde öğrencilerin azalması demek sadece bilişim teknolojileri değil bütün mesleki alanlarda ihtiyaç olan ara elemanların yetişmesinde sıkıntı olması demektir. Bundan 5 6 yıl sonra bir çok işyeri artık çalıştıracak çırak, kalfa bulamayacak.
    Mesleki ve Teknik Eğitiminin sorunlarını çözmek adına bu tür yazıların daha da artması ve yetkililerin bu konuya daha fazla eğilmesi gerekmekte.
    Bilişim teknolojilerinin sadece nitelikli alan olması yetmez, bununla birlikte Fen lisesi, gibi hemen hemen her ilde proje okulu kapsamında eğitimlerini sürdürmesi en mantıklı çözüm olacaktır. Teşekkürler.

    Yanıtla
  3. merhaba. bilişim teknolojileri alanında ülkemizde geniş açıdan bakarak vizyoner bir planlama yapmak gerekiyor. Bir dönemin en popüler alanı olan bilişim teknolojileri, meslek liselerinde öğrencilerin korktukları bir alan haline gelmeye başladı. Bu yüzden meslek lisesi seviyesinden de meslek yüksek okul seviyesinde bilişim eğitimi verilmeye başlanması daha mantıklı olacaktır diye düşünüyorum. Bununla birlikte meslek liseleri içerisinden alınıp fen liselerinin içerisine adapte edilmesi daha mantıklı bir uygulama da olabilir.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.