Merhaba değerli okuyucularım. Bilişim Güvenliği Neden Önemli başlıklı bu yazımda sizlere bilişi teknolojileri araçlarının güvenli kullanılması ve sebep ve sonuçları hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Bilişim teknolojileri araçları hayatımızın hemen hemen her alanında yoğunlukla kullanılmakta. Cep telefonu, bilgisayar, yazıcı, akıllı televizyonlar vb. cihazlar internet üzerinden veri paylaşımı yaptıkları için her türlü saldırıya açık oluyorlar.
Kameralı Televizyon Skandalı
Birkaç yıl önce elektronik devleri LG ve Samsung kamera özelliği olan televizyonları müşterilerinin hizmetine sundular. Bu televizyonlar ile internet bağlantıları üzerinden görüntülü görüşme yapma, video paylaşımı yapma gibi özelliklerle pazarlamaya çalıştılar.
Fakat bilgisayar korsanlar televizyon üreticilerinin sunucularına sızarak televizyonların kameralarına uzaktan erişebildiler. Bu sızma girişimi fark edildikten sonra Televizyon üreticileri var olan televizyonlar için hizmeti durdurdular ve kameralı televizyon üretimine de son verdiler. Dev üreticilerin Bilişim Güvenliği konusunda yeterince önlem almamaları belki de
Bilgisayar Kameralarına Uzakta Erişim
Bazı bilgisayar üreticileri özellikle de dizüstü modellerin kamera sürücülerindeki bir açık yüzünden müşterilerinin web kameralarına uzaktan erişim sağlandığı konusunda şikâyetler aldıklarını dile getirdiler. Hatta bu açığın güncelleme almamış bilgisayarlar için halen devam ettiğini bile dile getiriliyor.
Facebook ‘un sahibi Mark Zuckerberg’in kamerası bant ile kapatılmış olan dizüstü ile fotoğrafını hatırlamayanınız yoktur herhalde. Özellikle CIA (Amerika Merkezi Haber Alma Ajansı) tarafından bu izleme yönteminin kullanıldığı dedikoduları uzun süre dolaşmıştı.
Siz siz olun yine de dikkatli olun.
Ünlülerin ICLOUD Hesaplarının Çalınması
Özellikle de Hollywood yıldızlarının başta olmak üzere pek çok ICLOUD hesabının çalınması skandalı birkaç yıl önce gündemi uzun süre meşgul etmişti. Hatta bir çok ünlünün uygunsuz fotoğrafları sosyal medyaya yayılmış ve ünlülerin bedavadan reklamları bile yapılmıştı. Reklamın iyisi kötüsü olmaz, ne diyelim.
Trojanlar, Backdoorlar ve Kripto Virüsleri
Bilişim Güvenliği konusunda belki de kullanıcıların en fazla mağdur oldukları zararlı yazılımların etkileri. Özellikle de bilgi güvenliği konusunda zafiyetleri olan kullanıcılar kendileri için önemli olan verileri kaybettiklerinde, kaybolan verilerini geri alabilmek için verilerin kıymetinden daha fazla para ödemek zorunda kalabiliyorlar.
Özellikle de Kripto virüsü bulaştırmak için sisteminize bir trojan ile sızan korsanlar sizin verilerinizi şifreliyor ve para ödemeniz durumunda şifreyi açacaklarını dile getiriyorlar.
Bilişim Güvenilliği ve Kişisel Veri Hırsızlıkları
Ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere birçok resmi ve özel kurumda vatandaşlarımızın kişisel bilgileri, mali kayıtları, kredi kartı bilgileri ve iletişim bilgileri gibi bilgiler kullanılmakta ve saklanmakta. Bu konuda her ne kadar yasal düzenlemeler yapılmış olsa da bilgisayar korsanlarının hedefi olan bu kurumların bilişim teknolojileri güvenliği konusunda daha da olmak zorundalar. Birkaç yıl önce Milli Eğitim Bakanlığının sunucularına yapılan saldırı sonucunda birçok öğretmen ve öğrencinin kişisel ve iletişim bilgilerinin sosyal medya da sürünmesi skandalını yaşadık. Hatta nüfus kayıtlarının bazı illerde emlakçılara satıldığı, siyasi partilere ve özel kurumlara satıldığı 2013 yılı Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu raporlarında açıklanmıştı.
Bilişim Güvenliği konusunda örnek olayları saymakla bitmez. Asıl bahsetmemiz gereken şey ise neler yapabileceğimiz.
Bilişim Güvenliği Konusunda Kullanıcılar Neler Yapabilir?
- Bilgisayarımız, telefonumuz yani genel olarak bt cihazımız internete bağlansın, bağlanmasın bir anti virüs yazılımı kurmalıyız.
- Telefonlarımızı eğer masanın üzerinde unutma gibi bir huyumuz varsa mutlaka şifre, parmak izi veya desen gibi bir güvenlik önlemi ile koruma altına almalıyız. Akılı telefonlarından sesli komutlarla para transferinin başladığı bu dönemde güvenli önlemi almak iyi olacaktır.
- Taşınabilir sürücüleri bilgisayarımıza bağlarken güvenli olduğundan emin olmalı ve güvenilir bir anti virüs yazılımı ile mutlaka taramalıyız.
- Tanımadığımız kişilerden gelen epostaları okurken eklerini taratmadan açmamalıyız. Bu konuda mutlaka anti virüsümüzün internet güvenliği seçeneği varsa aktif etmeliyiz.
- Kendi taşınabilir sürücülerimizi güvenliğinden şüphelendiğimiz bilgisayarlara bağlamamalıyız.
- İşlerimizi dosya aktarma yöntemlerini kullanarak yürütüyorsak eğer mutlaka bulut depolamanın nimetlerinden faydalanmalıyız. Bulut depolama sürücülerine internet olan her yerden ulaşılabilmesi bizim veri güvenliğimiz için oldukça kullanışlı bir yöntem.
- Sosyal medya hesaplarımız, eposta adreslerimiz ve bankacılık işlemlerimiz için oluşturduğumuz şifrelerimizi birbirlerinden farklı yapmalıyız. Ayrıca belirli periyotlar ile de değiştirmeliyiz.
- Özellikle banka hesaplarımıza ulaşmak için kullanılan pishing (Oltalama) yöntemlerine dikkat etmeliyiz. Gerçi telefon ile de pishing yapılıyor ve bu konuda da mağdur olan vatandaşımız oldukça çok.
- Bilgisayarlarımız sürekli açık çalıyorsak eğer şifreli ekran koruyucular ve kilit ekranları kullanmak bilgisayarımızdan meraklı gözleri uzak tutacaktır.
- Bilişim güvenliği için bilgisayar, telefon gibi kişisel araçlarımızı başkaları ile paylaşmak konusunda prensipli olmalıyız. Bilerek veya bilmeyerek paylaştığımız cihazlara virüs ve benzeri zararlı yazılımlar bulaştırılabilir.
- Forumlarda ve üyelik isteyen sitelerde kişisel bilgilerimizi açığa çıkarabilecek bilgiler, telefon numarası, kimlik numarası gibi bilgileri paylaşmamalıyız.
- Kredi kartı bilgilerimizi sosyal medya yazılımları vasıtasıyla paylaşmamalıyız. Özelikle de Whatsapp üzerinden paylaşımlar sonucunda kredi kartı dolandırıcılığına maruz kalan kişi sayısı hiç te az değil.
- Sunucularınız varsa donanımsal ve yazılımsal olarak firewall kullanmayı unutmayın.
- Cep telefonunuz ve bilgisayarınızın Bluetooth, Wireless gibi kablosuz bağlantılarına mutlaka şifre koyun. Şifresiz internet paylaştırmayın.
- Modem/Router cihazınızın kablosuz ağ ayarlarından sık sık kablosuz ağ şifresini değiştiriniz. Bu şifreyi de herkesle paylaşmayınız.
- Güvenilir olmayan ikinci el cep telefonu ve bilgisayar almayınız.
Bilişim Güvenliği konusunda siz değerli okuyucularıma faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Keyifle kalın.
1999 yılından beri bilgisayar kullanıyorum. anakrtın biosunu yakan Çernobil virüsü ile bitirme ödevlerim silinmişti ve biosu yanan bilgisayarımı uzun süre kullanamamıştım. bilişim güvenliği konusunda değil bireylerin, ülkelerin birer yol haritası olmalı. siz siz olun güvenmediğiniz medyaları bilgisayarınıza bağlamayın.
Her ne kadar kontrollü ve güvenli bir şekilde kullanmaya çalışsakta interneti hiçbir zaman tam anlamı ile güvenli olmuyor çünkü her geçen gün yeni güncellemeler de gelse yeni açıklarda beraberinde geliyor
haklısınız. bilişim teknolojileri araçları da ( bilgisayar, telefon vb) sürekli olarak zararlı yazılımlara karşı güvenilir savunma yazılımları ile korunmalılar.
Virüslere karşı bilgisayarımızı ve diğer internete bağlı aletleri korumamız gerekir. Çünkü siber tehdit her zaman karşımıza çıkabilir. Güzel bilgilendirme teşekkürler…
rica ederim. faydalı olduysa ne mutlu bana. elbette her türlü bilişim teknolojisi aracının güvenliği ön planda tutulmalı.
İnternette yararlı olan siteleri ya da uygulamaları bile kullanırken insanların ya başımıza bir şey gelirse, ya dolandırılırsak diye düşünmelerine neden oluyorlar. Her yönden büyük bir kayıp.