Adenit, Boyundaki lenf bezlerinin iltihabıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Çeşitli hastalıklarla ortaya çıkmaktadır. Dikkat edilmesi gereken bir mikrop türüdür. Bu hastalık lenf bezlerinin enfeksiyonudur. Etkenler genelde virüslerdir. Virüsler genelde solunum yolu ve kısmen kan yolu ile lenf bezlerine girebilirler.
Adenit Belirtileri Nelerdir?
Lenf bezinin büyümesinin süresine bağlı olarak değişir. Semptomlar genelde yok veya hafiftir. Birlikte etraf dokuda bakteri varsa yüksek ateş görülebilmektedir. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu olabilir. Lenf bezi 3-7 cm olabilmektedir. Bez üzerindeki deride genellikle lokal ısı artımı vardır. Lenf bezlerinin yoğun olarak bulunduğu bölgeler kontrol edilmeli ve büyüklüğü araştırılmalıdır. Yapılacak tedavi ile araştırma yapılmalıdır.
Adenit Tanısı Nelerdir?
Hafif durumlarda klinik tanı yeterlidir. Ancak antibiyotik tedavisinden cevap alınamayabilir. Ciddi vakalarda tedaviye başlanmadan örnek alınması gerekir. Deri, doku ve ateş tanı olarak kabul edilebilmektedir.
Belirgin Tanı Nelerdir?
Kabakulak, diş abseleri, kistik yarık, ilaç reaksiyonları ve depo hastalıklarıdır.
Adenit Tedavisi Nelerdir?
Lenf bezinin çok fazla büyümediği zamanlarda enfeksiyon olmadığı hafif vakalarda antibiyotik tedavisine gerek yoktur. Lenf bezi küçülmeye başlayıncaya kadar izlenmelidir. Büyümeye devam ederse antibiyotik tedaviye devam edilir. Haftalık izlenimler yapılır. Küçülme olana dek izlenecektir. Lenf bezi 4cm den büyük ise semptom be bulgular varsa hastanın drenaj ile örnek alınıp izlenmesi uygun olacaktır.
Oluşan şişliklerle ilgili bilgi alınır. Hastanın yakın zamanda hastalık geçirip geçirmediği öğrenilir. Tedaviden önce hastanın genel sağlık durumuda kontrol edilmelidir. Çünkü hastanın hayatı tehlikeye girebilir. Genel taramadan sonra bir tedavi yöntemi seçilir. Lenf bezinden dışarı akıntı varsa sıcak havlu uygulaması yapılır.
Oluşan şiliklere kesinlikle müdehale yapılmamalıdır. Oluşmuş olan ufacık hastalık yanlış bir durumda daha fazla ilerleyebilir. Bunun sonucunda tedavi süresi uzayabilmektedir.
Yapılacak tedaviler sonrasında hasta bir süre daha izlenmelidir. Çünkü hastalığın tekrardan ortaya çıkma ihtimali vardır. Belirtilerini gördüğünüz zaman bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Gerekli tetkikler sonucunda hastaya yapması gerekenler söylenecektir. Hasta yapacağı yada kullanacağı birleyi doktoruna danışmadan yapmamalıdır. Yazdığımız makaleler bilgi amaçlıdır kesinlikle reçete gibi düşünmeyiniz.
Adenit bir bez veya lenf düğümünün enflamasyonu için kullanılan genel bir terimdir.
Adenit Türleri
Servikal adenit, boyundaki lenf düğümünün enflamasyonudur.
Lenf adeniti, lenf düğümlerindeki bir bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşan enflamasyondur. Enfekte olmuş lenf düğümü büyür, ısınır ve hassalaşır.
Mezenterik adenit, kadındaki mezenterik lenf düğümünün enflamasyonudur. Eğer sağ aşağı çeyrekte olursa, akut apandisit ile karıştırılabilir.
Tüberküloz adenit (scrofula) boyun derisinin tüberküloz enfeksiyonu, yetişkinlerde genellikle mikobakteriler (M. tuberculosis dahil) nedeniyle oluşur. Çocuklarda genelde M. scrofulaceum veya M. avium nedeniyle oluşur.