E-Ticarette Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Merhaba değerli okuyucularım. Günümüzde teknolojinin geldiği bu noktada internet üzerinden alışveriş hayatın bir parçası. Bununla birlikte nasıl ticarette hata yapılabiliyorsa e-ticarette dikkat edilmesi gereken hususlar da yok değil. Hadi gelin bu hususlar neler birer birer inceleyelim.

E-ticaret nedir?

E-ticaret ticaretin elektronik araçlar yardımı ile alıcı ve satıcı sanal ortamda buluşturarak yapılan ticaretin genel adıdır. E-ticaret yani elektronik ticarette mağaza internet sunucularında barındırılan web siteleridir.

Bu siteler üzerinde firmalar ürünlerini resimleri veya videoları ile teşhir ederler. Müşteri beğendiği ürünleri sipariş internet sitesi üzerinden siparişini verir. Mağaza deposundan sipariş verilen ürünleri müşterinin belirttiği adrese kargo ile gönderir.

E-Ticarette Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

E-ticaretin Avantajları Nelerdir?

  • Ürünlerin ve satıcıların alternatifleri görülebilir ve seçilebilir. Satıcılar da ürünlerinin piyasasını araştırabilir. Böylelikle alternatiflerin çoğalması müşterilerin lehinedir.
  • Farklı ödeme yöntemleri ile müşterinin rahat ve güvenli bir şekilde alışveriş yapması sağlanır. Bu hem müşteri, hem satıcı hem de devletin lehinedir. Ticaretin kayıt altına alınması vergilendirme adına da bir avantajdır.
  • E-mağazalar sayesinde satıcıların maliyeti düşer. Böylelikle ticaretin gider kalemlerinden birisi azalacaktır. Bu dolaylı olarak müşterilere de yansımaktadır.
  • E-ticaret ile birçok yerel üretici küresel pazarda mallarını satabilmektedir. Tüketiciler de dünyanın herhangi bir yerinden beğendikleri ürünü ve hizmeti satın alabilmektedirler.
  • E-ticaret ülkelerin ticaret hacmini de artırmaktadır.
  • Lojistik sektörü altın çağını yaşamaktadır. Ürünleri tüketiciler ile buluşturmak için lojistik firmaları birçok çözüm geliştirmektedirler.
  • Bununla birlikte bilişim teknolojileri alanında istihdam da oldukça artmış, birçok firma ortaya çıkmıştır.

E-Ticarette Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

E-ticaretin ticaretin ruhunu ve şeklini değiştirdiği gerçeğinin yanında e-ticaret ile aldanmaların da arttığı gerçeğini de unutmamak lazım.  Ticarette her zaman alışveriş tarafların istediği gibi olmayabiliyor. Önce E-ticarette  karşılaşılan sorunlar neler bir bakalım.

  • Satıcı mağazasında ürünlerin gerçek görsellerini paylaşmayabilir. Müşteriye internet sitesinde gösterilen ürün yerine farklı ürün gönderilebilir. Müşteriler her zaman  hesaplı ürüne ulaşmak adına bilinmeyen firmalardan ürün satın almamalılardır. İnternet sitelerinde iletişim bilgileri, ticaret sicil numarası  gibi bilgiler olmayan internet sitelerinden alışveriş yapmamalılardır.
  • Satıcı mağazasında stok olmayan ürünleri paylaşabilir. Satıcı ürünlerin stok bilgilerini kontrol etmeli ve düzenlemelidir. Bununla birlikle müşteri de mağaza ile iletişime girerek stok bilgilerini teyit etmeden sipariş vermemelidir.
  • Ürün ile ilgili bilgiler ve görseller eksik olabilir.  Özellikleri, model numarası gibi belirleyici bilgilerin sitede belirtilmesi gerekir. Bu aslında müşteriyi yanıltmaya yönelik ise suçtur. Bununla birlikte ürünün nitelikleri ile ilgili satıcı ile iletişime geçerek sipariş vermek müşteriler için kazanılması gereken bir davranıştır.
  • Ödeme yöntemleri kullanıcıya hitap etmeyebilir. Kredi kartı, havale veya kapıda ödeme ile ödeme yapma yöntemleri müşterilerin alışverişte aradıkları özelliklerdir. E-ticaret sitesi bu tür ödeme yöntemlerini sitesine eklemelidir.
  • Lojistik (nakliye) firması ürünü taşırken zarar verebilir. Bu en çok karşılaşılan sorunlardan birisidir. Ürünü teslim alırken kargo görevlisinin yanında açmalı ve kontrol etmelidir. Kutuda veya üründe bir zarar varsa tutanak tutulmalıdır.
  • Kullanılmış veya arızalı ürün gönderimi olabilir. Bazı mağazalar ikinci el ürünleri teşhir ürünüdür diyerek daha hesaplı bir şekilde müşteriye satmaktadırlar. Bu konuda yine müşteriler güvenilir e-mağazalardan veya e-Pazar yerlerinden alışveriş yapmalıdırlar. Ürünün faturası ve garanti belgesinin eksiksiz doldurulmuş olmasına dikkat etmelidirler.
  • Müşteri kapıda ödeme aldatıcı sipariş vererek satıcıyı zarara sokabilir. Bu konuda müşterilerin insafına kalınsa da eğer kimlik ve adres bilgileri ile ilgili bir kanıt varsa satıcı bu tür kötü niyetli müşteriler ile ilgili hakkını arayabilir.
  • Elektronik aletlerin satışı ile ilgili özel maddeler kullanıcı tarafından bilinmeyebilir. Özellikle cep telefonu başta olmak akıllı cihazların satışı, iadesi ve servisi ile ilgili özel bilgilerin ürün sayfasında belirtilmelidir. Ayrıca satılan ürünlerin üzerine veya ambalajına da bu özel bilgiler büyük harflerle okunaklı bir şekilde yazılmalıdır.
  • Sosyal medya hesapları üzerinden yapılan alışverişlerde insanlar daha da fazla yanılmaktalar. Kötü niyetli bazı satıcılar kapıda ödeme ile müşterilere sahte veya arızalı faturasız bir şekilde satıp aldatmaktadırlar. Müşterilerin sosyal medya hesapları üzerinden yapılan bu tür ticarete itibar etmemesi ve bu tür sayfaları şikayet etmeleri gerekmektedir.

 

Ticarette müşterilerin ve satıcıların haklarını Türk Ticaret Kanunu ve Tüketici mevzuatı korumaktadır. Herhangi bir ticari konuda bir mağduriyetiniz olduğunu düşünüyorsanız İl ticaret müdürlükleri bünyesindeki hakem heyetlerine başvurmaktan çekinmeyiniz. Bir suç varsa eğer şikâyet etmek vatandaşlık görevidir.

Keyifle ve sağlıkla alışverişler.

 

“E-Ticarette Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?” üzerine 3 yorum

  1. ülkemizde dolandırıcı çok. devlet kanunları koyuyor ve denetleme konusunda zayıf kalıyor. Bu bizim insanlarımızın en büyük sıkıntısı. Avrupa da yaşayan insanlar ülkelerinin yasalarındaki ağır kanunlar dolayısı ile birbirini dolandırmaya tenezzül etmiyor. kanunlar insanların dürüstlüğü bir davranış olarak oturtmasında yardımcı olmuş. bizim ülkemizde ceza sistemi caydırıcı değil. hırsızlıktan yakalanan hemen servest kalıyor. şiddet uygulayan serbest kalıyor. dolandırıcılık yapana zaten bir ceza yok.
    eticaret siteleri de helal kazanmaya çalışanları tenzih ederek yazıyorum. dolandırıcıların cirit attığı bir yer olmuş. güven mekanizması çok düşük.

    Yanıtla
  2. ticaretin kurallarını internet değiştirdi. e-ticaretin de kendine has yöntemleri mevcut. bununla birlikte ticaret her zaman dikkat ister. her dönem aldatılan ve aldananlar olmuştur.

    Yanıtla
  3. elektronik olsun olmasın insanların para ile takas etmek sureti ile yaptıkları her faaliyette dikkatli olmaları gerekiyor. e-ticarette dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda ise anlamayan e-ticaret yapmasın . en mantıklısı.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.