Corona salgını sonrasında hemen hemen bütün ülkelerde uzaktan eğitim ile ilgili uygulamalar devreye sokuldu. Birçok ülkenin altyapısı hazır olmadığı halde bütün imkânlarını zorlayarak uzaktan eğitim ile öğrencilerin sahip olmaları gereken kazanımlarından geri kalmamalarına çalışılıyor. Sürekli uzaktan eğitim nasıl olur başlıklı bu yazımızda da uzaktan eğitimin sürekli uygulanmasının fayda ve zararlarını tartışacağız.
Eğitim hizmetleri devletlerin sürekliliği için aksatılmaması gereken hizmetlerin başında geliyor. Savaşlar, felaketler vb. durumlar sonrasında bile eğitim ve öğretim faaliyetleri hep sürdürülmeye çalışılmıştır. Bu konuda eğitim ve öğretim faaliyetlerine en fazla yatırım yapan ülkeler (Almanya, Japonya) de bu yatırımlarının sonuçlarını fazlasıyla almaktadırlar.
Corona Salgını sürecinde ülkemizin Milli Eğitim Bakanlığı çok hızlı bir şekilde reaksiyon göstererek uzaktan eğitim seferberliği başlatmış ve gerek Televizyon gerekse internet üzerinden eğitim hizmetlerini devam ettirmeye çalışmaktadır.
Teknolojik altyapı konusunda yeterli olmayan yerler için de okullar ve diğer kurumlar vasıtası ile uzaktan eğitim merkezleri oluşturarak öğrencilerin uzaktan eğitim sürecine dâhil olmaları için gayret sarf etmektedir.
Her ne kadar çabalansa da internet bağlantısı olmayan öğrenciler, köyler, telefonu, tableti, bilgisayarı hatta televizyonu olmayan evler var olduğu sürece salgın sürecinde eğitim ve öğretimin aksaması ön görülebilir bir sorundur.
Salgın süreci bittikten sonra eğitim ve öğretimin devamında bu aksaklıkların telafisi için bakanlık merkez teşkilatında telafi planlamaları yapılmakta ve taşra teşkilatlarının uygulayabileceği bu planlar hazırlandıkça el birliği ile telafi sürecine gidilecektir.
Sürekli Uzaktan Eğitim
Sürekli uzaktan eğitim, çeşitli sebeplerde eğitime okuldan devam edemeyecek olan öğrencilerin sahip olması gereken kazanımların uzaktan kazandırılması süreci olarak tanımlanabilir. Mesleki ve teknik eğitim sürecinde meslek liselerinde okuyan öğrencilerin mesleki eğitim uygulamalarını daha erken yaşlara çekerek diğer kazanımlarını on-line derslerle verip, ölçme değerlendirmeleri de e-sınav merkezlerinde yapılabilir. Mesleki dersler haricinde kalan derslerin bu şekilde telafisi mümkündür.
Özellikle üretime dayalı işletmelerin çırak ve kalfa bulamama sorunu da bu şekilde çözülmüş olur. Lise 1. Sınıfta işletmelerde meslek eğitimine başlayan bir öğrencinin mesleğin inceliklerini daha iyi bir şekilde öğreneceği kesindir.
Ekonomik ve sanayii kalkınmanın en önemli adımı mesleki eğitimdir. Meslek liselerinden yetişen öğrencilerin kendi işyerlerini açmaları için diploma ile birlikte verilen işyeri açma belgesinin anlamlı olabilmesi için mezun öğrencinin o yeterlilikleri karşılaması gerekmektedir. Oysa ki okullarda verilen eğitimin sadece 1 yıl ve haftanın 3 günü işletmeye gönderilerek pekiştirilmesi pek de mümkün görülmemektedir.
Meslek liselerinin müfredat ve teknoloji olarak sektörün gerisinde kalmasının sebepleri de bunlardır. Meslek liselerinde bulunan atölye ve laboratuvarların yenilenmesi için gerekli olan bütçe o kadar fazla ki Milli Eğitim Bakanlığının bu masrafın altından kalkması da pek mümkün görünmemektedir. Basit bir örnek verirsek Bilişim teknolojileri alanına sahip merkezi bir meslek lisesinde var olan atölye sayısı en az 8 tanedir. Her bir atölyede 20 +1 bilgisayar veya deney seti kurmak istediğinizde altyapısı ile sistem başına en az 10.000 TL ödemeniz gerekir. 8 x 21 x 10.000 TL yaklaşık 1.680.000 TL eder ki Yüzlerce meslek lisesinde bilişim teknolojileri alanlarının altyapıları ve bilgisayar sistemleri eskimiş ve günümüz teknolojilerine cevap verememektedir. Sadece 1 milyar TL ye yakın bir masraf ile Bilişim Teknolojileri sınıflarının ıslahı sağlanabilir. Oysaki Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı meslek liselerinde 50 den fazla alan mevcuttur.
Mesleki ve Teknik eğitiminde İşletmelerde meslek eğitiminin yaşı düşürülmeli ve öğrencilerin uzaktan eğitim ile eksik kazanımlarını almaları sağlanmalıdır. Böylelikle meslek liselerinin atölye ve laboratuvar ihtiyacı sektörün içerisinde verilecek eğitimlerle kısa vadede çözülmüş olur.
Öğretmenlerin ve öğrencilerin sektörün güncel olarak kullandığı teknolojileri öğrenmeleri ve sanayi tecrübelerinin artması da sağlanmış olur.
Mesleki eğitim ülkemizin kalkınması için gerekli olan dinamiğe sahiptir. Sağlıklı ve akıllıca atılacak adımlar sayesinde gelişmiş olan ülkelerin seviyesi yakalanacaktır.
Sürekli Uzaktan Eğitim için Gerekli Altyapı Hazır mı?
Aslında Milli Eğitim Bakanlığının salgın sürecinde kullanmış oldu EBA altyapısı üzerinden öğrencilerin sürekli uzaktan eğitim yapmalar sağlanabilir. Altyapı masrafı yapmadan sağlıklı bir şekilde öğretmenlerin uzaktan eğitim sistemini okullarda vermeleri sağlanabilir.
Zaten hemen hemen her okula kurulan fiber altyapısı ile interneti olmayan okul neredeyse kalmadı gibi. Bu altyapı kullanılarak okullarda yüz yüze verilen derslere meslek lisesi öğrencilerinin katılmaları sağlanabilir.
Meslek Liselerinde reform yapılması isteniyorsa mevcut hantal yapılarından sıyrılıp günümüz teknolojisine yatkın, piyasa şartlarını bilen, özgüveni tam ve yetenekli bir nesil yetiştirilmek isteniyorsa eğer öğrencilerin sektörle daha erken tanışmaları sağlanmalıdır.
Bu yazımızda Sürekli Uzaktan Eğitim ve uygulanabilirliği hakkında görüşlerimi dile getirmeye çalıştım. Bir başka yazıda görüşmek dileği ile Keyifle Kalın.
uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin canlı dersler ile desteklenmeleri oldukça iyi olur ama yüzyüze eğitim meslek lisesi de olsa devam etmeli.
meslek lisesi dahil bütün eğitim kurumlarında yüzyüze eğitim devam etmeli. uzaktan eğitimlerin yeri ayrı bence. destek eğitimi olarak uzaktan eğitim sürdürülebilir ama örgün eğitimde yüzyüze eğitimin yerini dolduramaz. özellikle mesleki eğitim de uygulama derslerinin yerini asla. örneğin bir torna makinesinin uygulamasını uzaktan eğitimde nasıl yapacaksınız?
en sonunda Milli Eğitim Bakanı müfredatın % 20 sinin uzaktan eğitim ile verilmesi yönünde bir çalışma içerisinde olduklarını açıkladı. Yüzyüze eğitim her öğrenci için uygun değil. MEsleki ve Teknik Eğitim okulları haricinde kültür derslerinde uzaktan eğitim ile de başarı sağlanabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yapılacak yatırımlar ile uzaktan eğitimin kalıcı hale gelmesini destekliyorum. Okullarda devamsızlık sorunu da böylelikle çözülecektir.
Unutmadan şunu da söyleyeyim, maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımızın bilgisayar gibi teknolojik ürünlere daha rahat ulaşabilmeleri için düşük bütçeli bilgisayarlarlarda vergilerin düşürülmesi yada sıfırlanması çok yerinde bir karar olacaktır.
uzaktan eğitimin verilebileceği alanlar genelde teoriye dayalı olan veya bilgisayar üzerinden uygulamalar yapılabilecek olan uygulamalar. bununla birlikte makine ve teçhizat kullanımının anlatıldığı derslerin yüz yüze yapılması daha sağlıklı olacaktır.