Mesleki Eğitimde Temizlik


Ülkemizde Mesleki ve Teknik Eğitim Mesleki Eğitim Merkezleri, Çıraklık Eğitim Merkezleri, Halk Eğitim Merkezleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Meslek Yüksek Okulları ve üniversiteler ile verilmektedir. Mesleki Eğitim ülkemizde ve diğer bütün ülkelerde sanayileşme sürecinde ihtiyaç duyulan nitelikli personelin yetiştirilmesi için oldukça önemlidir. Mesleki Eğitimde Temizlik ise ayrı bir öneme sahiptir.

Mesleki Eğitim Neden Diğer Eğitimden Farklı?

  • Mesleki ve Teknik eğitim alan bir öğrencinin meslek derslerini işlediği atölye ve laboratuvarlar işyeri havasındadır.
  • İşyerlerinde karşılaşabilecekleri alet ve donanıma yakın donatımı vardır. Hatta bazı eğitim merkezlerinin donanımı öze sektörden daha iyi olabilmektedir.
  • Mesleki eğitimde uygulamalı eğitim ön plandadır.
  •  Öğretmen ustabaşıdır, öğrenci ise çırak olarak okula başlar, kalfa olarak devam eder ve mezun olduğunda artık ustadır.
  • Mesleki eğitimin son yılı işletmede geçer. İşletmelerde Meslek Eğitimi adı verilen uygulamada öğrenciler kendi alanlarında faaliyet gösteren firmalarda, okullarda aldıkları eğitimin sektörel uygulamasını gerçekleştirirler ve yılsonunda sınava girerler.
  • Mesleki eğitimde öğrenciler okulda okul kurallarına ve atölye, laboratuvar kurallarına uyarlar. İşyerlerinde de işyerlerinin işe özel kuralları varsa o kurallara uyarlar.
  • Öğrenciler uygulama yaptıkları alanın temizliğinden ve düzeninden sorumludurlar.
  • Her öğrenci kullanmış olduğu malzemelerin ve aletlerin bakımından sorumludur.
  • Her öğrenci kendi alanına uygun iş kıyafetlerini temin etmek ve uygulama derslerinde giymek zorundadır.
  • Mesleki eğitim süresi boyunca öğrenciler kazalara karşı devlet tarafından sigortalıdır. Bu süreçte okulda veya işyerinde başlarına herhangi bir kaza geldiğinde devlet bakım ve masraflarını üstlenmektedir.
  • İşletmelerde Meslek eğitimi alan öğrenciler bu süre boyunca işyerlerinden maaş alırlar. Bu maaş ile kendi bütçelerini kontrol etmeyi öğrenirler.
  • Mesleki eğitimden mezun olurken İşyeri Açma Belgesi alırlar ve Bu belge ile kendi işyerlerini açabilirler.
Mesleki Eğitimde Temizlik

Mesleki Eğitimde Temizlik Neden Önemli?

Mesleki eğitim esnasında öğrenciler uygulama alanlarının temizliğinden, kullandıkları alet, araç ve gereçlerin bakımından sorumludurlar. İşletmelerde Meslek Eğitimi esnasında da işyerlerinde kendi alanlarının temizliğinden sorumludurlar.

Bu uygulamanın en temel sebeplerinden birisi iş güvenliğidir. Kullanılan alet, araç ve gereçlerin bakımsız olması herhangi bir kazaya sebep olabilir. Veya işyerinin temizlenmemiş olması da herhangi bir kazaya sebebiyet verebilir.

Örnek vermek gerekirse, Motor Bakım alanında eğitim alan bir öğrenci bakımını yaptığı araçtan damlayan yağları temizlemedi. Akşam olduğunda da kirli bırakıp gitti. Ertesi gün herhangi bir kişi o yağa basıp düşebilir ve bir yerini incitebilir.

Mesleki Eğitimde Temizlik

Mesleki Eğitimde Temizlik ayrıca sağlık açısından da önemlidir. Bazı alanlarda ortada bırakılan kimyasallar, zehirlenmelere sebep olabilmektedir. Yiyecek-İçecek alanında hizmet veren bir işletmede mutfak en önemli yerdir. Bütün besinler burada hazırlanmaktadır. Herhangi bir bakteri üremesinin önüne geçilmesi, müşterilere sağlıklı ve kaliteli yiyecekler sunulması açısından temizlik oldukça önemlidir.

Elektrikçi olsun, inşaat işçisi olsun bir usta aldığı işin sonrasında kendi ürettiği çöpleri toplar, geri dönüşüm malzemeleri ilgili gerekli uygulamaları yapar. Artan malzemeleri işverene teslim eder. Ayrıca çalıştığı alanı temizler ve aletlerini düzenli şekilde toplar. Bir sonraki iş için temiz ve düzgün kalmalarını sağlar.

Mesleki Eğitimde Temizlik, öğrencilere yaşamları boyunca yapacakları işi temiz ve hijyenik yapmaları bilincini kazandırır. Bu da mesleki disiplini getirir.

Mesleki Eğitimde Temizlik

Meslek liselerinde bazı veliler çocuklarına temizlik yaptırılmasından dolayı şikâyetçi olmaktadır. Okulun hademesi temizlik yapmalı demektedirler. Öğrenciler kendi sınıflarının, uygulama yaptıkları atölyelerin ve laboratuvarların temizliğinden ve kendi alet, araç ve gereçlerinin de bakımında sorumludurlar.  Bazı aileler de çocuklarının mesleki eğitimden önce dağınık ve sorumsuz olduğunu ve mesleki eğitimin çocuklarını değiştirdiğini dile getirmektedirler.

Ülkemizin kalkınmasında, dışa bağımlılığının azalmasında, kendi kendine yetebilecek ve gerektiğinde de ürettiklerini diğer ülkelere ihraç edebilecek duruma gelmesinde Mesleki ve Teknik eğitimin Önemi Büyüktür. Çocuklarımızın meslek liselerinde meslek öğrenmeye teşvik etmeliyiz. Devletin çalıştırabileceği memur ve işçi sayısı sınırlıdır. Gelirleri de sınırlıdır. Ama kendi işini kuran iş üreten istihdam sağlayan bireylerin ülkemize sağlayacağı katkı en fazlasıdır.

“Mesleki Eğitimde Temizlik” üzerine 4 yorum

  1. meslek lisesinden mezunum. her gün son dersin son 10 dakikasında bütün sınıf sıra ile atölyeleri temizler ve malzemeleri kontrol ederdik. buna anlam veremezdik ama en son ders zaten yorgun olduğumuz için söylenirdik. faydasını kendi işyerimde gördüm. işyerimin düzenli ve temiz olmasını çalışanlarıma ilk şart olarak sunuyorum. Gerçi artık temizlik şirketleri istediğiniz zaman size bir eleman yollayıp işyerinizi temizliyor ama çalışanlarımın kendi alanlarını temiz tutmaları çok önemli.

    Yanıtla
  2. Günümüzde bilim ve teknoloji alanlarındaki hızlı ilerleme, sanayinin yüksek nitelikli ara insan gücüne yani kalifiye eleman ihtiyacını arttırmıştır. Hizmet ve sanayi kuruluşları kalifiye eleman olarak nitelendirilen çalışanlardan üretim, bilgi ve becerisine ek olarak bu ihtiyaçlarda teknolojinin yakından izlenmesini temel istek olarak bildirmektedir. İş piyasasındaki bu ihtiyaçlar da mesleki eğitimin önemini arttırmıştır. Mesleki eğitimin başlıca amaçlarından biri endüstrinin ihtiyaç duyduğu nitelikte bireylerin yetiştirilmesidir. Mesleki eğitim, bireyin yeteneklerinin geliştirilmesinde, onun nitelikli iş gücü vasıfları kazanmasında büyük rol oynar.

    Yanıtla
  3. temizlik çok önemli hele bir de ağır sanayide çalışıyorsanız çalışıtğınız mekan hem temiz hem de düzenli olmak zorunda. bir kaç yıl önce bakım esnasında yere dökülen yağı temizlemedikleri için ustam düşüp kalçasını kırdı. iş disiplini içerisinde temizlik en önde geliyor.

    Yanıtla
  4. mesleki eğitimde temizlikten öte, temizlik zaten temel eğitimde veriliyor. ilerleyen yıllarda mesleki eğitim konusunda ülkemizin pek de iyi yerlere geleceğini sanmıyorum. çünkü mesleki eğitime devlet kendisi önem vermiyor. Örneğin sağlık alanıi hasta ve yaşlı bakımı alanı var ama Tıp Fakültelerine Fen Lisesi mezunları gidiyor.
    Üniversitelerdeki bölümlere liselerdeki ilgili alandan mezun olanların gitmesi gerekiyor. Bu düzenleme omadıktan sonra temizlik eğitimi vermişsiniz, eğitim vermişsiniz. hepsi boş.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.