Yaygın Anksiyete Bozukluğu olan kişilerde ise “sürekli, aşırı ve durumla uygun olmayan bir kaygı durumu” görülmektedir. Toplumun % 5-6 ‘sında görülmesine rağmen insanların hayatlarını olumsuz etkilemekte hatta olağan yaşam faaliyetlerini gerçekleştirmesine engel olur. Bu kişiler her durumda olası en kötü sonucu düşünürler, her şey kendi kontrollerinin dışındadır, iyi bir olasılık ya da geriye dönüş mümkün değildir. YAB’da aşırı endişe ve kaygı genellikle sağlık, aile, para ya da iş gibi konularla ilgilidir. Kontrol edilemeyecek şekilde olan endişe hali en az altı ay boyunca hemen her gün vardır ve gün boyunca sürer.
Yaşın ilerlemesi ile birlikte kaygı hassasiyeti artar. YAB ileri yaşlarda en sık görülen anksiyete bozukluğudur.
Peki Kaygılanmak Normal midir?
Kaygı hayatın normal bir parçasıdır. Hemen hemen Herkes günlük yaşam içinde farklı konularla ilgili kaygı duyabilir. Yetişmesi gereken bir iş, sınav, sağlık, para, çocuklar ve aileyle ilgili sorunlar birçok insanı endişeye sevk edebilir. Aslında kaygı, bir ölçüde bizim günlük sorunlarla baş edebilmemiz için hazırlıklı olmamızı, bir tehlike durumunda da hızlı karar verip kurtulmamızı sağlar. Normalde bu tür kaygı hafiftir ve baş edilebilir düzeydedir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Ortada bir sebep yokken ya da olsa bile durumla uygunsuz olan, aşırı olan denetlenemeyen şekildeki kaygı hastalığın temel belirtisidir. Çoğu zaman hasta kaygılarının çok fazla olduğunun farkındadır, fakat kaygıyı kontrol edemezler ve bir türlü sakinleşemezler. Çevrelerinde “aşırı evhamlı” olarak tanınırlar. Yorgunluk, dikkat bozukluğu ve yoğunlaşma güçlüğü, en ufak sesle kolayca sıçrama, uykuya dalamama ve gece sık sık uyanma diğer önemli belirtilerdir.
YAB’a sıklıkla sanki fiziksel bir hastalık varmışçasına kendini gösteren bazı bedensel belirtiler eşlik eder. Bu belirtiler: nedensiz yorgunluk, baş ağrısı ve kas ağrıları, yutma güçlüğü, titreme ve seğirmeler, terleme, tahammülsüzlük, bulantı, sersemlik hissi, sıcak basması gibi fiziksel yakınmalardır.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nasıl Oluşur?
Stresler yaygın anksiyete bozukluğunun gelişmesinde başrol oynar. Çocukluk dönemi ve genç erişkinlik çağları arasında başlayan YAB, yavaş ve sinsi bir gelişim gösterir. Hastalığın belirtileri bazı dönemlerde iyileşmeler ve alevlenmeler gösterir. Stresli yaşam olayları olduğunda belirtiler çoğunlukla kötüleşir. Hastalığın oluşmasında “kalıtsal etkenler, beyin nörokimyasındaki değişiklikler, kişilik özellikleri ve stres verici yaşam olayları” etkilidir. Hastalar yorgunluk, gerginlik, kas ağrısı ve başağrısı gibi bedensel belirtiler nedeniyle çoğu zaman psikiyatri dışı branş hekimlerine başvururlar ve doğru tanının konması ve uygun biçimde tedavi edilmesi gecikebilir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Tedavi Edilebilir mi?
Yaygın Anksiyete Bozukluğu bir çok hastalık gibi tedavi edilebilir bir hastalıktır.
İlk yapılması gereken bir psikiyatri uzmanına başvurmaktır. İlk başvuruda kapsamlı bir psikiyatrik değerlendirmenin yanı sıra, bu belirtilerin herhangi bir fiziksel hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bazı incelemeler yapılacaktır.
Tedavi gören YAB’lı hastaların çoğunluğu tedaviden yarar görür. Psikoterapi ya da ilaç tedavileri uygulanabilir. Bu yöntemlerden birinin ya da birlikte uygulanmasının etkin olduğu gösterilmiştir. Hangi tür tedavinin size uygun olabileceğine doktorunuzla birlikte karar vermek yerinde olacaktır. Bir kişi için uygun olan bir tedavi, diğeri için uygun olmayabilir.
YAB tedavisinde antidepresan ve anksiyolitik ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar depresyonun ve başka anksiyete bozukluklarının tedavisinde de kullanılır. YAB’da etkin oldukları iyi bilinmektedir. Tedavinin amacı kaygı ve gerginliğin hızla tedavi edilmesidir. Tedavide kullanılan ilaçların ciddi yan etkileri ve bağımlılık riskleri yoktur. YAB’da kaygı gidermeye yönelik kullanılan benzodiyazepin grubu ilaçlar yeşil reçeteyle verilmektedir. Bu grup ilaçlar da ancak “doktorunuzun önerdiği dozlarda ve sürede” kullanıldığında etkili ve güvenli kullanılabilir.
İlaç tedavisinin etkisi birkaç haftadan önce başlamayacaktır. İlaç tedavisi belirtiler tamamen düzelene kadar sürmelidir. Tam düzelme sağlandıktan sonrada tedaviye en az 1 yıl daha devam edilmelidir
merhaba. uzun süre ben de tedavi gördüm. tedavi konusunda en fazla karşılaşılan sorun çevredeki insanların size ne gözle baktığı ve bilmedikleri bir konuda yorum yapmaları. bu konuda insanların destek alması kadar olağan bir durum yok. neyse Allah bütün hastalara şifa versin.
Annem de yaygın anksiyete bozukluğu tedavisi gördü. Sürekli bir kaygı, özellikle otomobile bindiğinde kaza yapacağız korkusu vardı. Çok şükür iyi şu anda. Ama tedavi uzun sürüyor ve sabır istiyor. Allah’tan bütün hastalara şifa dilerim.
Gerçekten de hepimizin çevresinde evhamlı diye anılan insanlar var. Önemli olmayan bir durumla karşılaşıldığında bile, ya bir şey olursa diye çok uzak ihtimalleri düşünüp telaşa kapılanları hepimiz biliriz. Bunun bir anksiyete bozukluğu olduğunu düşünmemiştim ama bu yazıda anlatılanlara birebir uyan çok insan gördüm ve gerçekten bazıları hem kendileri hem de çevreleri için hayatı zorlaştırıyor. Bu tip yazılar hem kendi durumumuzu tahlil etmemiz hem de çevremizdeki insanlara daha duyarlı yaklaşabilmemiz için faydalı, kendimiz ya da çevremizde bu durumda insanlar varsa psikiyatrik destek almaları için destek olmalıyız