Biz eğitimcilerin amacı öncelikli olarak değerler eğitimini vermektir. Değerler Eğitimi ‘ni tamamlamış bir birey zararsızdır. Zararsız derken hem kendine, hem de çevresindekilere zararı yoktur. Hatta faydası vardır. Toplumun Ne Tür İnsanlara İhtiyacı Var başlıklı bu yazımda toplumdaki insanların çeşitliliğine değinmek istiyorum.
Bireylerin Ailede Eğitimi
Bireyler eğitimi ailede başlar ve çevre faktörü ile şekillenir. Eğitimin sağlıklı olabilmesi için eğitimi veren ve alan bireylerin fiziksel ve akıl sağlığının yerinde olması be eğitimde kullanılan bilgi, belge ve yöntemlerin de sağlıklı olması gerekir. Örneğin 7 yaşındaki bir çocuğa ateş yakmak öğretilirken, yapılacak hataların kendisine ve çevresine zarar verebileceği de öğretilmelidir. Bununla birlikte ateşe veya ateşi üretecek materyallere erişimi de kontrol altında olmalıdır.
Toplumun genel olarak gelişimi için sağlıklı eğitim çok önemlidir. Değerler eğitiminin de verilebilmesi için toplumun sağlıklı olması gerekir.
Okulda Eğitim
Okulda verilen eğitimler ailelerin vermekte olduğu temel eğitimleri tamamlayıcı ve pekiştirici olmalıdır. Bununla birlikte ailede verilen eğitim ile okullarda verilen eğitim bazen çelişebilir. Bu çelişkilerden bazıları
- Ailelerin değerler eğitimini yeterli vermemesi,
- Öğrencinin zihinsel veya fiziksel gelişimini tamamlayamaması,
- Okullarda eğitimi verecek olan öğretmenlerin yetersizliği,
- Okullarda fiziki mekânların yetersizliği,
- Ve diğer çevresel faktörler
olarak sıralanabilir.
Okullarda verilen eğitimlerin de temelinde değerler eğitiminin uygulamaları şeklindedir. Örneğin ödevler verilerek zamanında yapması, kendisini ve çevresini temiz tutması, dürüst davranması, zamanı iyi kullanması vb. davranışları öğrencilerin göstermesi beklenir. Bu davranışları gösterenler ödüllendirilir, gösteremeyenler ise uyarılır. Cezalandırma en son önlemdir.
Hayat Okulu
Bireylerin en fazla zorlandıkları süreç hayat okulu sürecidir. Bu süreçte yaşayarak öğrenme yöntemi ön plandadır. Bireyler sosyalleşmektedirler ve kendileri gibi olmayan insanlarla beraber yaşamak, çalışmak veya ticaret yapmak durumundadırlar. Yine bu süreçte de ailede ve okulda eğitim süreçlerinde empoze edilen değerler ön plana çıkmaktadır. Değerler eğitiminin uygulama sürecidir hayat okulu.
Bireyler ebeveynlerinden, büyüklerinden veya sosyal çevrelerinden aldıkları tavsiyeleri ve öğütleri hayatlarına uygulama konusunda çelişki içerisindedirler. Akıl ve kalpleri farklı sinyaller göndermektedir. Bu durumda ya yaşayarak öğrenecek veya kendisine aktarılan tecrübeleri dinleyerek sonuçları gözlemleyecektir.
Toplumun Ne Tür İnsanlara İhtiyacı Var? Değerler Eğitimi
Bireylerin eğitim haricinde öğrenme faaliyetlerini de yürüttüklerini unutmamak gerekir. Öğrenme esnasında kendilerinde eksik veya hatalı olan davranışları düzeltebilirler. Genel olarak toplumun gelenekler, coğrafya, kültürel miras ve ekonomik şartlar gibi etkenlerin dışında bireylerden bazı beklentileri olabilir. Bu beklentilerden bazılarını aşağıda belirttim.
- Kendini geliştiren
- Hesabını bilen
- Dürüst
- Temiz
- İyiliksever
- Merhametli
- Saygılı ve sevgi dolu
- Milli duyguları gelişmiş
- Öz değerlerine önem veren
- Çalışkan
- Zamanı iyi yöneten
- Ahlaklı
Yukarıdaki değerler aslında evrensel değerler. Bu değerlere sahip insanlara bir iyi insanlar diyoruz. Siz de bu değerlerinizde eksiklik hissediyorsanız eğer oturup bir düşünün ve eksik olanları tamamlamak için harekete geçin.
Ne iş yaptığınız, ne kadar kazandığınız, nerede yaşadığınız aslında önemli değil. Diğer insanlar ile ilişkilerinizin niteliğini artırabilmek için ailede verilmeye başlanan değerler eğitimini yüksek notla tamamlamanız önemli. Notunuz yüksek değilse eğer notunuzu yükseltebilmeniz için birçok fırsatınız olacaktır. Bir başkasına veya kendinize zarar vermeden sahip olduğunuz değerlerinizi gözden geçirmenizi ve eksiklerinizi tamamlamanızı tavsiye ederim.
Toplumların niteliği bireylerin nitelikleri ile doğru orantılıdır. Finlandiya, Japonya gibi ülkelerin eğitim sistemleri ile anılmasının sebepleri de değerler eğitimine verdikleri önemdir. Ders saatinin sayısı, eğitim yılı, derslerin çeşitliliği, binaların çokluğu, teknolojiye yaptığı yatırımlar değerler eğitimi yanında ikinci planda kalmaktadır.
Ne Yapmamız Lazım?
Birey olarak ilk önce kendi eksikliklerimizi gidermemiz gerekiyor. Biz kendimizi düzeltirsek diğer insanlar üzerinde de olumlu etki bırakırız. İyi örnek oluruz. Çocuklarımız bizi örnek aldıkları için bizim iyi davranışlarımızı sergilerler. İşte toplumların kurtuluşunun en temel yolu budur. Örneklemek gerekirse eşini aldatan bir kadının kızının da ilerleyen zamanlarda eşini aldatması, hırsızlık yapan bir babanın çocuklarının da başkasının malında gözünün olması, akşam evde düzenli kitap okuyan ebeveynlerin çocuklarının da kitap okuması vb.
Biz kendimizi geliştirirsek toplumumuz da kendisini geliştirir. O zaman işte her toplumun örnek gösterdiği toplum oluruz. Değerler eğitimine sahip çıkmalı ve kendimizin eksik değerlerini gözden geçirmeliyiz.
Keyifle yaşamanız, keyifle çocuklarınızı yetiştirmeniz ve hep mutlu olmanız dileği ile.
Bizim toplumumuzda dürüstlük gerçekten önemli bir problem. Pek çok insan çocukluktan itibaren yalan söylemeye endeksli yetiştiriliyor. Genel olarak batı toplumlarına göre daha saygılıyız ancak insan sevgisinde de ciddi problemler olduğu kanaatindeyim
bir aile çocuğuna ne kadar dürüstlük erdemini yerleştirmeye çalışsa da okulda, işte, sokakta kısaca çevresinde işlerin yalanla döndüğünü farkeden çocuk bocalıyor. kendisini keriz gibi hissediyor. aslında bir erdem olan dürüstlük zamanla çocuk tarafından enayilik olarak algılanabiliyor.
Değerler eğitiminin önemini bize Avrupa gibi ülkelerde yaşayan insanların davranışları anlatıyor. Onlar gayrimüslimler ama Müslüman gibi yaşıyorlar. Biz Müslümanız ama gayrimüslim gibi yaşıyoruz. Değerler eğitiminin uygulamasının örneklerinden birisi de Finlandiya. Yani hep eğitim sisteminin önğmğze örnek olarak sürüldüğü ülke… İncelikten öte nitelik önemli ve bu nüans onları bir adım önde tutuyor.
Ailelerin üzerine düşen en önemli görev aslında kültürel yozlaşmanın önüne geçebilmek. Gençlerin aile içerisinde aldıkları eğitimin pekiştrilmesi için medyanın toplum üzerindeki olumsuz etkisinin en aza indirgenmesi çok önemli
Hayat okulu çok acımasız bence ama her şeyide hayat okulunda ögreniyorsun. İyi bir eğitim alsan dahi çok zorluk yaşayabiliyorsun hayat okuluna karşı.
Ben kendi adıma dürüst biriyim herkesin güvenebileceği bir insan olmaya çalışıyorum yalan söylememeye çalışıyorum kimsenin malını çalmıyorum namusuna göz dikmiyorum toplumun biraz kendimi övmek gibi oldu ama benim gibi insanlara ihtiyacı olduğunu düşünüyorum keşke herkes biraz utanda duygusuna sahip olsa insanlarda artık utanma duygusu kalmamış ne yazık ki.
bizim toplumuzun ne okumuşa ne zengine ne günyüzü görmüşe ihtiyacı var.Bize İNSAN lazım vicdan lazım.Genç nesili düzgün yetiştirecek bireyler lazım