Günümüzde meslek liseleri, sektörün ihtiyacı olan tekniker ve teknisyen ihtiyacını giderme amacı ile kurgulanmış olan okullardır. Bunun yanında eğitimini daha üst düzeyde devam ettirmek isteyen öğrenciler içinde meslek liselerinde okudukları için herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Meslek Lisesine kaydolan bir öğrenci günümüzde 9. Sınıf derslerinde başarılı olursa ve iyi bir ortalama yakalarsa sevdiği, ilgi duyduğu veya popüler olan bir alana kaydını yaptırabilir. Böylelikle gelirini elde edeceği mesleğinde ilk adımı da atmış olur.
Buraya kadar teoride herhangi bir sıkıntı yok. Pratikte ise işler böyle yürümüyor. Çünkü meslek liselerine kaydolan öğrencilerin büyük bir çoğunluğu istemedikleri alana, istemedikleri okula gidiyorlar. Mesleki eğilimleri iyi tespit edilemediği için mi dersini ya da bilgisiz veya ilgisiz ailelerin yüzünden mi dersiniz bunlar ayrı konular; benim değinmek istediğim lise döneminde öğrencinin meslek seçmesi sağlıklı olmuyor.
Meslek Lisesinde bilinçli, kendini psikolojik olarak iyi hazırlamış öğrenciler mesleklerinde de başarılı oluyorlar. Sınavsız geçiş sistemi ile ya da puan ile ilgi duydukları mesleğe yönelik meslek yüksekokula ya da fakülteye devam ediyorlar. Sevdikleri mesleği yapacaklarından dolayı mesleki eğitim onlara zor gelmiyor, aksine daha başarılı oluyorlar. Bunun yanında diğer derslerinde de başarıyı yakaladıklarında onlar için kaymaklı kadayıf oluyor eğitim süreci.
Peki, İş garantili Alanlar hangileri?
Günümüzde Sağlık Alanı, Hasta ve Yaşlı Bakımı Alanı oldukça popüler alanlar. Tabii bu popülerlik sağlık sektörünün istihdama doymasına kadar sürecektir. Bilişim alanında yetişmiş eleman sayısı az olduğu için halen istihdama doyması mümkün görünmüyor. Bazı haber kanallarında izleme şansınız olduysa eğer At Yetiştiriciliği gibi mesleklerin okuluna girmek hem zor hem de okuması hem maliyetli hem de sevmeyen birisinin yapamayacağı bir iş.
İş garantili meslek konusunda anahtar kelime sevgidir. Mesleğini seven birisi kendini yetiştirmek için çaba sarf eder ve alanında nitelik kazanır. Sevdiği işi iyi yapar ve kariyer elde eder. Tabii ki günümüzde hayat pembe dizilerdeki gibi değil. Girişimcilik, Yabancı dil, Bilişim gibi konularda da kendini yetiştiren ve mesleğinin teknolojisini takip eden bir meslek elemanı her hâlükârda başarılı olacaktır.
Özetleyecek olursak eğer; Meslek eğitiminde temel felsefe mesleğini sevmek ve kendini iyi yetiştirmektir. Eğitim sürecinde zamanını iyi değerlendiremeyenler, kendini yetiştiremeyenler zaten iş bulma konusunda sıkıntı yaşayacaklardır.
Burada meslek öğretmenlerine düşen görev mesleki bilgi verirken mesleği sevdirmeli ve öğrencilerin mesleklerinde rol model olarak kabul edeceklerinin bilincinde olarak kendilerini her zaman iyi yetiştirmeliler. Rehber öğretmenler ise alan seçiminde öğrencilerin yeterli bilgiye sahip olup olmadıklarını kontrol etmeleri ve sağlıklı bir yönlendirme yapmalarıdır.
Herkese hayırlı işler, hayatta başarılar, bol kazançlar dilerim.