Derslerde başarıyı artırmak için teknoloji nasıl kullanılır?

Merhaba.

Malumunuz bütün öğrencilerin ve beraberinde velilerin derdi ders başarılarını artırmak ve daha iyi bir eğitim alınmasını sağlamak. Sınavlara, yarışmalara dayalı eğitim sisteminin sonucu olarak etüt merkezleri, dershaneler, özel dersler, ve bu sektöre sürekli materyal pompalayan yayınevleri. Bu yazımda sistemin artı ve eksilerinden değil de teknolojiyi kullanarak bu sistemde başarılı olunur mu ondan bahsedeceğim.

İlkokulda okuyan bir öğrenci için başarının en belirgin göstergesi akranlarından daha iyi ve fazla okuması, daha sosyal olması, bir enstrüman çalması veya bir sporla uğraşması, bir veya birkaç yabancı dil öğrenebilmesi gibi durumlar sayılabilir. Bu konuda teknolojinin nimetlerinden fazlası ile yararlanılabilir. Bir tablet yardımı ile dil öğrenmek, veya e-kitaplar ile okumaya teşvik etmek oldukça faydalı olacaktır. Elbette sağlık için de ölçüsünü iyi ayarlamalı ve öğrencinin ailesi ve çevresi ile geçirmesi gereken sosyalleşme saatlerini de tableti ile geçirmesine izin vermemelisiniz.

Ortaokulda işler biraz daha farklılaşıyor. Bu dönemde okuldaki ders notları, diploma notu TEOG sınavı gibi unsurlar oluştuğu için elbette daha dikkatli olunmalı ve öğrencinin bilgisayar, telefon ve tablet gibi cihazlarla olan münasebeti de kontrol altına alınmalıdır. Ergenlik dönemine geçiş te denilebilecek olan bu dönemde hormonal dengeler altüst olduğundan sosyal ilişkileri yıpratmayacak orta bir yol bulunabilir. Elbette ebeveyn ve çocukların bu davranışları için uzman psikologların öneriler mevcut.

Derslerde başarıyı artırmak için teknoloji nasıl kullanılır?

Ergenlik döneminde gençlerin yanlış yönlendirmelere maruz kalmaması ve sosyal medyadan olumsuz etkilenmemesi için kontrol etmeniz de fayda var. Bilgisayar başında Facebook vb. sosyal sitelerde fazlası ile vakit geçiren bir öğrencinin derslerine motive olması oldukça zor. Kaygılarınızı paylaşın ve ona da gelecek ile ilgili planlarını doğru bir üslupla anlatın. Bu arada eğitimine destek olmak adına İnternette Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Türkçe gibi derslerin soru çözüm grupları varsa onlara katılması tavsiye edilebilir. Bunun yanında müzik eğitimi için de yine Video paylaşım sitelerinde görsel derslerden faydalanılabilir.

Derslerde başarıyı artırmak için teknoloji nasıl kullanılır?

Bunların dışında bir kaç firmanın eğitim-öğretim setleri de mevcut. Bu setler ie de Yabancı dil başta olmak üzere bir öğrenci merak ettiği konuları öğrenebilir. Tabii ki öğrencinin isteği varsa. Lise döneminde daha çok arkadaşlıklar ve sosyal faaliyetler ön planda olduğundan (bunun dengesini okul rehber öğretmenleri ile konuşarak kurabilirsiniz)  derslere motivasyon zayıflar. Bunun için geleceğe yönelik az da olsa kaygı yüklemek gerekebilir. Üniversiteye hazırlık başta olmak üzere bütün dersler ilgili internette binlerce kaynak var ve hemen hemen hepsi de işgörür nitelikte. İsterseniz telefon veya media player ile sesli ders kitapları ve konu anlatımlarını dinleyebilir. Veya videolu ders anlatımlarını kullanarak başarınızı artırabilirsiniz. Bunun için biraz merak, biraz bilgisayar bilgisi ve de iyi planlanmış bir çalışma takvimine ihtiyacınız var. Böylelikle lisede başaramayacağınız ders yok. Geçemeyeceğiniz sınav da yok.

Tabii ki yukarıda farklı yaş gruplarında bilişim teknolojilerinin kullanımına basit de olsa örnekler verdim. Burada önemli olan zamanı iyi ayarlamak ve doğru kaynaklara zamanında ulaşmak. asıl hedeften sapıldığında ve öğrenci üzerindeki kontrol kaybedildiğinde hiç bir teknolojinin faydası olmayacaktır.

Başka bir yazıda buluşmak dileği ile.

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.