2020 yılının başından beri bütün dünyayı saran COVID-19 salgını bütün dünyada hemen hemen her alanda geri döndürülemez zararlar verdi. İlk görüldüğünden beri ülkeleri ekonomik krizlerle, sağlık sektöründeki sıkıntılarla, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin durması ile imtihan eden salgın hastalık, Otomobil piyasasını da derinden etkilemişe benziyor. “Çip Krizi Sadece Otomobil Piyasasını mı etkiledi?” başlıklı bu yazımızda Çip krizinden, salgından ve etkilenen diğer piyasalardan bahsetmeye çalışacağız?
Çip Krizi Nedir? Nasıl Başladı?
Çip krizini birbirini tetikleyen olaylar zinciri olarak değerlendirmek daha mantıklı. Salgın hastalıktan dolayı çip üretici firmalar bir dönem kapalı kaldılar. Bu süreçte uzaktan eğitim, uzaktan çalışma gibi faaliyetlerin artması, insanların evlerinde daha fazla vakit geçirmeleri, tüketici elektroniği satışlarının da artmasına, stokların hızlıca tükenmesine sebep oldu.
Üretici firmalarda tüketici elektroniğine yönelik üretimi geçince otomotiv sektöründe ihtiyaç olan çiplerin temininde sıkıntılar yaşanmaya başlandı.
Ayrıca Muson ikliminin bulunduğu bölgelerde (Tayvan, Tayland, Vietnam, Singapur vb) bulunan çip fabrikalarda üretim esnasında suya ihtiyacın fazla olması, 2020 yılının da diğer önceki yıllara göre kurak geçmesi çip üretimini daha da büyük bir krize sokacak gibi görünüyor.
Pandemi süreci ile başlayan bu sıkıntının hemen hemen bütün dünyada etkisi görülmekte.
Çip Krizinin Etkilediği Sektörler Hangileridir?
Otomotiv Sektörü
Çip krizi ile otomotiv sektörü olumsuz etkilenen sektörlerin başında geliyor. Artık günümüzde en başta otomobilde bile bilgileri toplayan sensörler ve bu bilgileri işleyen bilgisayarlar mevcut. Bu sektörün devleri Otomobil üretimlerini durdurmuş durumdalar. Bu süreçte otomobil üretiminin durması demek, alt sanayi dallarının da üretiminin durması anlamına gelmekte.
Sıfır otomobil stokları bittiğinde ki yakın zamanda bu haberleri de duyacağız, ikinci el otomobillerin daha da değerlendiklerini görürseniz sakın şaşırmayın.
Bilişim Teknolojileri Sektörü
Özellikle yarı iletkenlerin en fazla kullanıldığı sektör olan bilişim sektöründe çip krizi özellikle de ekran kartı piyasasında kendisini gösteriyor. Kripto para madenciliğinin de yaygınlaşması ile zaten zor bulunan ekran kartlarının stok sorunu ne zaman çözülecek belli değil.
Her ne kadar çip üreticileri üretim tesislerini büyütmek için girişimlerde bulunsa da bu sorunun 1 yıldan önce çözülmesi mümkün görünmüyor.
Bilişim sektöründe bellek, işlemci,SSD gibi yarı iletkenlerin en fazla kullanıldığı ürünlerin fiyatlarında yakın zamanda bir yükselme söz konusu olabilir. Panemi sürecinde canlı derslere girebilmek için kullanıcıların en fazla rağbet ettiği telefon, bilgisayar ve tabletlerin temininde de sıkıntılar yaşanmıyor değil.
Kısaca özetlemek gerekirse çip krizi bütün dünyada Corona salgının tetiklediği ve insanları en fazla şekilde etkileyecek kriz olma konusunda birinci sıraya yerleşebilir. Yeni otomobil almak insanların temel ihtiyacı olmasa da, insanların temel ihtiyaçlarını temin etmeleri safhasında otomobil fabrikalarının ürettiği araçlara ihtiyaç hiçbir zaman bitmeyecek.
İnsanların üretimi durmuş olan fabrikalarda daha ne kadar daha ücretli izinli sayılabileceklerini tahmin etmek güç.
Zaten salgından dolayı bütün dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik kriz, çip krizi ile daha da büyük bir sorun haline gelebilir.
Bir başka yazıda görüşmek dileği ile, keyifle kalın.
her ülkenin stratejik ürünlerini kendisinin üretmesi gerektiği ile ilgili en güzel örneklerden birisi de çip krizi. düşünsenize iklim değişiklikleri, virüs salgınları, ülkeler arasındaki gerginlikler ve daha sayamadığım bir çok sebepten dolayı dünyanın bir çok yerinde elektronik ürünlerin üretiminde sıkıntı yaşanıyor. Daha bitmedi, yakında cam krizi, elektronik malzemelerin üretiminde kullanılan hammaddelerin krizi, ve daha neler neler. İnsanlar eninde sonunda kendi özlerine dönecekler. O her şeyden arınmış, sadece beden ve ruhları dışında hiç bir şeyin olmadığı, asıl gerçekliğe ulaşacaklar ve biz nasıl bir kafa yaşıyormuşuz be… diyecekler.
ama o mutlak son gelmeden önce de akla mantığa sığmayan bir çok krizi de yaşayacaklar
insanoğlu bir yandan iyi şeyler yaparken, bir yandan da dünyayı yo ediyor. Aslında kendi kıyametini gerçekleştiriyor. Teknolojik gelişmelerin arkasında enerji tüketiminin artması, dünyanın değerlerinin yok olması, insanların mağduriyeti varsa o gelişmenin aslında yıkım olduğunu bilmek lazım.