Bir toplumda gelecek için en iyi yatırım çocukların eğitimidir. Özellikle okul öncesi davranışsal boyutta eğitim ile aile içi şiddet, hırsızlık, zararlı madde bağımlılığı gibi sorunların gelecekte daha az yaşanmasını sağlayabiliriz. Böylelikle yetişkin toplumun ıslahı için ayrılan paradan daha az parayla yetişmekte olan toplumu ıslah edebiliriz.
Gelecek neslin eğitimi ile ilgili olarak gerekli çalışmaları yapabilmek için yetkili ve etkin bir kurum olmak gerek; örneğin Milli Eğitim Bakanlığı. Biz bireyler ise daha küçük gruplara daha küçük adımlarla ne öğretebiliriz, onun kaygısında olmalıyız.
Bir bilişim teknolojileri öğretmeni anlattığı derslerin daha iyi şekilde anlaşılabilmesi için uygulamalar yapmalı ve yaptırmalı. Böylelikle öğrenme sürecinin sağlıklı olup olmadığını kontrol etmede daha etkin olacaktır. Bu davranışsal durumu yerleştirmek için eğitimcilerin genelinde kapsamlı bir eğitim planlanabilir. En azından topluluğun % 10 gibi küçük bir oranında bile etkili olunsa toplum için faydalı olur düşüncesindeyim.
Kendi alanımla ilgili birey olarak neler yapabilirim diye düşünmedim değil. Aslında Web tasarım dersinde sektörün önemsediği, ön planda olan teknolojilerden bahsetmek, web tasarımcıların nasıl gelir elde ettiklerini öğrencilere anlatmak, sosyal medya yazarlığı ile ilgili uygulamalara yer vermek, forum yönetimi hakkında öğrencilere bilgi vermek. Benim derste ve ders dışında öğrencilerime anlattıklarım bunlar. Bu konulara bir sivil toplum kuruluşu kurarak bahsetmek daha kurumsal olacaktır. Örneğin Webmaster Kulübü, Bilişimciler Derneği gibi. Lakin bu seferde işin angarya kısmı ile uğraşmak zaman kaybına sebep olacak diye düşünüyorum.
Aslında bu tür sivil toplum kuruluşlarını kullanarak daha fazla kişiye daha etkili bir şekilde eğitimler ve seminerler verilebilir. Yarışmalara katılınabilir, projeler üretilebilir. Siz okuyucularımın bu konuda fikirleri benim için çok önemli. Aşağıdaki yorum kısmına yorumlarınızı yazarsanız sevinirim.
Bol bilişimli ve keyifli günler dilerim.