Bademcik iltihabı, bademciklerin maruz kaldığı apselerdir. Bu apseler boğaz şişmesine ve boğazın ağrımasına neden olur. Bademcik iltihabı vücudun mikroplarla savaştığının kanıtıdır. Vücuda girmeye çalışan mikroplar boğazda apseye neden olmaktadır. Bademcik iltihabı önce hafif kızarıklıkla başlar.
Bademcik İltihabının Belirtileri Nelerdir?
Rahatsızlığın seviyesine göre farklılık göstermektedir. Gelenek olarak şöyledir.
- Boğaz ağrısı,
- Yutkunurken Zorluk,
- Yutkunurken takılma hissi,
- Halsizlik duygusu oluşması,
- Ateşinizin çıkması veya olması,
- Ağız kokusu oluşturması,
- Boğazda şişme meydana gelmesi,
- Sesinizin değişmesi
Çocuklarda bunların yanı sıra kusmada meydana gelmektedir.
Bademcik İltihabı nın Tedavisi Nelerdir?
Hastalığı kulak burun boğaz uzman doktoru tarafından kontrol edilir. Kontroller sonrası en çok uygulam tedavi yöntemi ilaç kullanılmasıdır. Hastaya mikropları kırması için antibiyotik tedavisi uygulanır. Ağrılarıda kesmek için ağrı kesici verilir. İlaçların yanı sıra hastanın uygulamadı gereken başka şeylerde bulunmaktadır. Gün içinde gar gara yaparak boğazı temizlemek. Çok sık sıvı tüketmek en iyi tedavi yöntemidir. Genel tedavi süresi 1 hafta sürmektedir. Tabiki hastanın bağışıklık sistemine göre değişmektedir.
Evde Yapılabilecek Uygulamalar Nelerdir?
Hastalar tedavi sürecinide kendi çabalarıyla hızlandırabilmektedir. Bol bol dinlemek. Yeterince bol su içmek. Aşırı soğuk ve sıcaklardan uzak durmak. Tuzlu, ılık suyla gargara yapmak. Bol bol meyve tüketmek. Boğaz pastilleri kullanmak. Nemli ortamda bulunmak. Sigara ve dumanından uzak durmak. Bulunduğunuz yeri sık sık havalandırmak.
Olabilecek Hastalıklar Nelerdir?
Görünüşte basit bir boğaz ağrısı gibi gözüksede ilerledikçe ağır hastalıklara yol açmaktadır.
- Menenjit,
- Böbrek iltihabı,
- Kalp iltihabı,
- Böbrek enfeksiyonu,
- Orta kulak enfeksiyonu,
- Akciğer enfeksiyonu,
- Eklem enfeksiyonu,
- Kemik iliği enfeksiyonu,
Korunması İçin Yapılması Gerekenler?
Tüketilen yiyeceklerde hijyene dikkat etmek. Özelliklede meyve sebzeler iyice temizlenmelidir. Çok fazla soğuk ya da çok sıcak olmaması gerekmektedir. Sigara ve alkolden uzak durmak.
Yazdıklarınız sadece bilgi amaçlıdır. Olası bir durumda en iyi ihtimal birinizin bir diğerine yardım etmesi gerekmektedir.
Sağlıcakla ve huzurla kalın.
Bademcik İltihabı sonuçta bakılınca basit bir rahatsızlı gibi görünsede bademciklerin alınmasına kadar giden bir seyri var. Vücudumuzun ilk savunma mekanizmasını kaybedince çabuk hastalanmak kaçınılmaz bir durum oluyor haliyle.
Bademciklerden küçüklümde çok çektim. Her sene bir kaç kez davul gibi şişerdi. Herhalde branş olarak ilk öğrendiğim doktor kbb’dir. Küçükken, çocuğun bademciklerini aldırın kalbi bile etkiler diye tavsiye edenlerde çok olmuş. Velhasıl sonraki yıllarda düzeldi. Yazıda bahsedilen riskler dikkate alınmalı çünkü vücuna solunum yoluyla giren ilk mikropları karşılayan bademcikler, işlevini kaybederse mikrop üssüne dönüşüyor hastalanmanız ve hastalığın ağırlaşması kolaylaşıyor.
Özellikle çocukluk dönemimin, şimdi de 5 yaşındaki oğlumun favorisi Bademcik İltihabı. Maksimum 10 günlük periyotlarla iltihahaplanan bademcik, neticesinde boğaz ağrıları vb. Hadi benim oğlumunki düzenli yemek yemediğinden, abur cuburlarından oluyor. Benimki neden şişerdi anlamadım? Çocukluk döneminde geçirdiğim hastalıklardan sanırım, şimdilerde yanımda herkes bademcik iltihabını ağır antibiyotiklerle atlatmaya çalışırken, sadece bana bulaşmaması efsanevi oldu. Arada sırada, iyiki bu hastalığın bağışıklığını küçük yaşlarda kazanmışım diyorum.
Bademcik İltihabında çok dikkat edilmesi gerekn bir püf nokta var. Hastalığın şiddetine bağlı olarak 3. günde geçmez ise kesinlikle bir uzmana görünmekte yarar var. Çünkü kalp kası iltihabı ve erkeklerde kısırlığın en büyük nedeni olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış.
sağlıksız beslenmenin etkileri oldukça fazla. bazen de bünyenin zayıfığından oluyor. belki de sizin ki bünyenizin zayıflığındandır. geçmiş olsun. Çocuğunuza Allah’dan şifa dilerim.