Akrep Sokması Nedir?

2000’ e yakın akrep türleri bulunmaktadır. Bu türlerden 100 tanesi zehirlidir. İnsanlarda ölüm tehlikesi oluşturmaktadır. Siyah ve sarı renkli akrep evlerde karşılaşılacak zehirli akrep türlerindendir. Akrep sokması tehlike oluştururken bazı hastalıkları da tetikleyebilir. Akrep sokması için tedbirler alınmazsa öldürücü olabilir. Özellikle bebekler ve yaşlıların direnci az olduğundan onlar için daha tehlikelidir.

Akrep Sokması Belirtileri Nelerdir?

 

  • Şiddetli olan ağrılar,
  • Yanma hissi,
  • Uyuşma, karıncalanma,
  • Kas gerilmesi,
  • Olağan dışı hareketler,
  • Ağızda köpüklenme olması,
  • Çift görme sorunu,
  • Çok fazla terleme,
  • Düşük kan basıncı,
  • Sinirlilik,
  • İstemsiz idrar oluşumu,

 

Akrep sokmalarında hemen tıbbi destek alınmalıdır. En yakın hastaneye gidilmelidir. Eğer mümkünse akrebi yakalayın. Hastaneye sizi sokan akreple birlikte gidin ki doğru tedavi yöntemi yapılsın. Cam bir kavanoz ile akrebi yakalayabilirsiniz. Bu işlem için yakınlarınızdan yardım alabilirsiniz. Ulusal zehir danışma merkezini arayabilirsiniz. Durumun ciddiyeti ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Aramanız gereken numara ise 114 dür. Telefonda yaşadığınız durumla ilgili bilgilendirilirsiniz. Eğer sizi sokan akrebi gördüyseniz daha iyi bir bilgi alabilirsiniz. Akrebin fotoğrafını da çekebilirsiniz.

 

İlk Yardımı Nasıl Yapılır?

 

Sokulan yer hemen su ve sabunla temizlenir yıkanır. Sonrasında sokulan yere buz konulur. Yarayı kanatmamak lazımdır. Isırılan bölgeyle oynamamak gerekir. Yaraya kesinlikle amonyak sürülmez. Turnike uygulanmaz.

 

Isırılan bölgeyi kalp seviyesinin altında tutunuz. Böylelikle zehrin yayılması yavaşlar. Yaralı bölgeyi çok hareket ettirmeyin. Akrep sokmalarında istemsiz hareketler olabilir. Yakınınızdan sizi hastaneye götürmesini isteyebilirsiniz. Araba ile gidecekseniz arabayı kesinlikle siz kullanmamalısınız.

Ağrı çok şiddetli olacaktır. Reçetesiz ilaç kullanmamanız lazımdır. İlk yardım uygulaması hastane de yapılabilir. Çok ciddi durumlarda akrep serumları uygulanmaktadır. Akrep serumu daha önce akrep sokulan kişiye uygulanmaz. Son beş yıl içinde tetanos aşısı olmayanlara bu aşıda yapılır.

Akrep ilaçlaması için uzman kişilerden yardım alıp yaptırabilirsiniz.  Akrep sokmalarında bir bilginiz yok ise kesinlikle sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Bilmediğiniz bir uygulama yapmamalısınız.

Yazdığımız makale bilgi amaçlıdır. Reçete gibi sanıp ona göre hareket etmemelisiniz.

 

“Akrep Sokması Nedir?” üzerine bir yorum

  1. akrep gibi zehirli hayvanların sokması kısa sürede insanı felç ediyor. küçükken annemin evin holünde öldürdüğü akrebi hatırlıyorum da. şimdi şehir merkezlerinde pek görülmüyor.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.