Merhaba değerli okuyucular. Uzun süredir yazmak istediğim ama bir türlü fırsat bulamadığım Mobil Cihazlarda güncelleme gerekli mi konusuna değineceğim. Hemen hemen her evde bir mobil cihaz mevcut ki bunların büyük bir kısmı android cihazlar. Kullanım amaçlarına göre özel yazılımlarla veya arayüzlerle donatılmış bu cihazlar üreticiler tarafından belirli testlere tabii tutuluyorlar ve yazılımlarında da özelliklerine göre farklılıklar olabiliyor.
Android cihazlar pazarlanma aşamasında özelliklerine göre, kapasitelerine göre, markalarına göre bir de yazılımsal anlamda güncel kalma özelliklerine göre müşteri buluyorlar. Bu konuda Apple firmasının pazarlama stratejisi oldukça sağlıklı ve güvenilir. Ürün gamı az ve farklı güncelleme çıkarma ihtiyacı yok. Güncelleme gerekiyorsa destekleyen bütün cihazlar bu güncellemeyi alıyorlar.
Asıl konumuza dönecek olursak, eğer kullandığınız donanım stabil ve sorunsuz ise bana göre güncelleme almasına gerek yok. Örneğin Samsung Galaxy S4 telefonlar 2013 yılının amiral gemisi modeli. Android 4.0.3 (Jelly Bean) versiyonla çıktıktan sonra Android 4.4.2 (Kit Kat) güncellemesini aldı. Bu güncelleme ihtiyaçtı çünkü cihazın batarya ömrü oldukça kısa ve sürekli kilitlenmeler vardı.
Kitkat güncellemesi cihazın sorunlarının sona ermesine yardımcı oldu. 2015 yılının başında ise Android 5.0.1 (Lollipop) güncellemesi duyuruldu ve hatta dağıtıma başlandı. Fakat Lollipop güncellemesi Samsung Galaxy S4 cihazlara pek yaramış değil. Lollipop güncellemesinden pişman olup ta tekrar Kitkat sürümüne dönüş yapan sayısı pek te az değil.
Eğer cihazınız ile ilgili güncelleme çıktıysa güncellemeyi yüklemeden önce internette mutlaka araştırma yapın. Bu güncelleme cihazın performansını ve görselliğini olumlu yönde etkiliyorsa yapmanızda pek bir sakınca yok. Mutlaka yedeklerinizi alın ve güncellemeyi öyle yapın. Ama sosyal medyadan olumsuz bildirimler alıyorsanız güncellemeyi düşünmeden yapmayın. Belki de eski sisteminizi arayacaksınız.
Tekrar hatırlatmakta fayda var. Cihazlarınızı güncellemeden önce mutlaka yedekleyin. Ne kadar profesyonel de olsanız bir hata bütün bilgilerinizin silinmesine sebep olabilir.
Güncel ve Sağlıklı Günler Dileklerimle.
kısa ve net. güncellemelerin asıl amacı donanımların ve yazılımların güvenli ve stabil bir şekilde çalışmaları. bir çok üretici güncellemeleri yayınlamadan önce çok sıkı bir şekilde denetliyor. Gerçi mobil cihazlar için kolay ama pc ekosisteminde bu durum pek de kolay değil. Windows 10 işletim sistemi güncellemelerinin çıkardığı sorunların çokluğu gibi.
güvenlik güncellemeleri olmazsa olmaz. bununla birlikte her cihazın en az 2 büyük güncelleme alma garantisi veriliyor. ÖZellikle de sektörün öncü firmaları bunun garantisini veriyor.
aslında her işletim sisteminin kurulum aşamasında kullanıcıya hangi şartlarda hizmet sunduğunu belirten bir sözleşme sunuluyor. Bu sözleşme ile kullanıcı geliştiricinin her şartını kabul ediyor. Güncellemeler, verilerin kullanımı, depolanması, işletim sisteminin açıklarından dolayı sorumluluk alınmayacağı gibi. Elbette bu sözleşmeleri okumadan kurup geçtiğimiz için belki de bize kabullenmek zor geliyor. Güncellemeler hiçbir zaman kullanıcıların zararına yapılmaz. ama her güncelleme de her sisteme uyacak giye bir şey yok.