Merhaba değerli okuyucular.
Bu yazımda yengi biraraba alırken hangi kriterlere bakılmalı konusundan bahsedeceğim. Aslında bu sorunun tam bir cevabı var mı bilemem ama sanayide çalışan ustalar ve malzemeciler olsun, memur işçi, emekli, esnaf farklı kesimlerde çalışan insanların kendilerine göre bazı kriterler oluşturduklarını ve araba almanın bir standardının belirlenmediğini fark ettim. Aşağıda yeni araba almak isteyen birinin kendisine sorması gereken soruları listelemeye çalıştım. Artık başlayalım.
1. Hangi Sınıf Araba?
Bu sizin arabayı ne amaçla kullanacağınızla ilgilidir. Eğer tek yaşıyor yada eşinize araba alıyorsanız A segmentinden başlayabilir. Uzun yolculuklara 4-5 kişi ile çıkmayı planlıyorsanız D veya E segment bir araç seçebilirsiniz. Bu konuda alacağınız aracı amacınız belirlemektedir. Bunun yanında yük taşımayı planlıyorsanız Station Wagon tarzı bir araç almanız daha mantıklı olacaktır. Şehirde arazi aracı keyfi sürmek istiyorsanız eğer SUV alarak amacınıza ulaşabilirsiniz.
2. Hangi motor tipi?
Bu madde sizin 1 yıl içerisinde ortalama ne kadar yolculuk yaptığınız ile ilgilidir. Yılda 20 bin km den aşağı yol yapacaksanız eğer Dizel araba almanın bir mantığı yoktur. Dizel araçların periyodik bakımları benzinli araçlara göre daha maliyetlidir. Benzinli araç yakıt konusunda km başına Dizel araçtan daha maliyetli görünebilir fakat bakımlar ve ilk alırken verilen dizel araç farkı işin içine girdiğinde aslında benzinli aracın daha hesaplı olduğu ortaya çıkacaktır. Peki hangi dizel yada hangi benzinli? Şehir içi kullanımlarda 1.2 veya 1.4 motor tipi benzinli yada 1.3 veya 1.4 dizel motor tipini seçebilirsiniz. Bazı markalarda 1.5 dizel seçenekleri de mevcut. Sürekli Uzun yol düşüneneler için ise hem dizel hem de yüksek hacimli araç almalarını tavsiye ederim. Çünkü dizel otomobillerde uzun yolda yüksek hacimli araçlar hem daha performanslı hem de daha ekonomik olabiliyor.
Bu arada hibrit otomobilleri de düşünmemek elde değil. Hem çevreci hem de tasarruflu olan hibrit araçlar geleceğin araçları. Bunun yanında elektrik motorları için şarj sorunu halen çözülemedi. Ülkenin her yanına kurulacağı söylenen şarj istasyonları ne kadar gecikirse hibritler de o kadar gecikeceklerdir.
3. Hangi marka ?
Marka belirlerken de belirli kriterler mevcut. Mesela alacağınız aracın bulunduğunuz şehirde servisi var mı? Yada aracınızın bakım periyotları nasıl? Yedek parça ve sarf malzemeleri ucuz mu? Sunmuş olduğu donanımlar neler? Sağlam mı? Zaten sınıfı ve motor tipini tanımladıktan sonra elinizde fazla bir seçenek kalmamıştır. Listeniz daraldığına göre marka için yukarıdaki soruları çevrenize ve kendinize mutlaka sorun.
4. Sıfır mı ikinci el mi?
Burada maddi gücünüz, aracın vergisi, ve diğer konuların hepsi girmekte. Sıfır araba alayım sorunsuz olsun diyorsanız, ilk defa koltuğuna ben oturayım maliyeti ne olursa olsun diyorsanız zaten sizin için bir sorun yok.
Bunun yanında İnternette dolaşan araba ilanlarını incelediğinizde gerçekten oldukça temiz araçların olduğunu fark edeceksiniz. 1-2 yaşında düşük kilometreli ve daha üst donanım paketine sahip bir aracı sıfır araçlardan daha hesaplı alabilecek olmanız da biraz kafanızı karıştırabilir. Bu normal çünkü Sıfır arabaların alım maliyetlerini artıran elbette ki Özel Tüketim Vergileri.
5. Otomatik mi Manuel mi?
Otomobil alırken aracın fiyat, performans, ve diğer donanımlarını bile etkileyecek olan bir durumdur şanzıman seçimi. Çünkü manuel vites ve otomatik vitesin kullanım şekilleri ve konforları farkldır. Manuel vites bir araç otomatik vitesten daha ucuzdur. Yeni nesil otomatik araçlar manuel olanlara göre daha tasarruflludur. otomoatik araçlarda vites değiştirme düşüncesi ve eylemi olmadığı için yola odaklanma ve trafiğe konsantre olma daha kolaydır. Bu yüzden bu seçenekte araç alırken dikkat edilmesi gereken hususlardandır.
Satın alacağı aracı seçtiniz ve beğendiniz. Kararınızı verdiniz. Artık Paraları hazırlayıp aracınıza binme zamanı. Kazasız, cezasız, belasız sürüşler dileklerimle.