Tatlının Üstüne Neden Su İçilmez?

Merhaba  değerli okuyucular. Bu yazımda Tatlının üstüne neden su içilmez konusuna değinmek istiyorum.

Malumunuz atalarımız hemen hemen her konuda, oldukça faydalı ve yeri geldiğinde kafiyeli atasözleri söylemiş ve bu atasözleri ile ilgili bir çok yayınevinden sözlükler bile yazılmıştır. Bu yazımda sağlık üzerine söylenmiş olan “Ye yağlıyı iç suyu donarsa donsun, Ye tatlıyı içme suyu yanarsa yansın.” sözü üzerine bir kaç bilgi paylaşacağım.

Beslenme uzmanları her sene Ramazan Ayı öncesi ve Kurban Bayramı arefesinde televizyonlarda çıkar ve halkımıza beslenme üzerine nasihatlerde bulunurlar. Allah hepsinden razı olsun ve eksik etmesin. Geçenlerde bir kaç arkadaşımızla yemek yerken şef garsonun yemek üzerine su içmeyin tavsiyesi üzerine ufak bir tartışma yaşanmış ve bu konunun araştırılması gerektiği sonucuna varılmıştı.

Yapılan araştırmalarda yenilen yağlı yemeklerin üzerine içilen suyun yemekteki yağı dondurduğu ve emilimini yavaşlattığı tespit edilmiş ve bağırsaklar vasıtası ile fazla yağım atılmasını kolaylaştırdığı ifade edilmiştir. Demek ki atalarımızın yağlı üzerine su içilmesi konusundaki telkini yerinde bir telkindir.  Peki tatlı boyutunda ne var?

Tatlıların özellikle de şerbetli tatlıların üzerine içilen suyun şekeri eriterek emilimini kolaylaştırdığı bunun da zaman içerisinde karaciğer tarafından yağa dönüştürüldüğü tespit edilmiş. Bu  ne demek? Yavaş metabolizmalarda depolanan yağ miktarının artması kilo alımını dolayısı ile obeziteye sebep oluyor. O zaman ne yapacağız? Özellikle şerbetli tatlılardan sonra içebiliyorsak 1 çay  bardağı kadar (en az) süt içmeye çalışıyoruz. Ha dışarda yemekteyiz. Bol şerbetli bir baklava yedik ve süt yok o zaman da en az yarım saat kadar  su içmemeye gayret gösteriyoruz.  İşte bu da atalarımızın yenilen tatlı üstüne su içilmemesi üzerine telkinlerini haklı çıkarıyor.

Bir başka yazımızda görüşmek dileği ile. Sağlıcakla kalın.

“Tatlının Üstüne Neden Su İçilmez?” üzerine 20 yorum

    • ben teşekkür ederim. hem kulak alışkanlığı hem de bu konuda bazı doktorların gazete ve televizyondaki açıklamaları sonrasında bu yazıyı paylaşma ihtiyacı oluşmuştu.

      Yanıtla
  1. Tatlı nın üstüne su içilmez sözüne katılmıyorum. Kafayı yerim su içmez isem.
    Cümlede
    Özellikle şerbetli tatlılardan sonra içebiliyorsak 1 çay bardağı kadar (en az) süt içmeye çalışıyoruz
    sütü nerden alacağız. Ayrıca buna da mı para verelim hocam.

    Yanıtla
      • burada sütü nereden aldığınız veya zararlı-yararlı olması konusunda herhangi bir içerik yok. amacımız halk arasında sıkça söylenen ve bazı bilim adamlarının üzerine açıklama yaptığı “ye tatlıyı içme suyu yanarsa yansın, ye yağlıyı iç suyu donarsa donsun” atasözünü açıklamaya çalışmak. burada yazılanları yapıp yapmamak sizin elinizde.

        Yanıtla
  2. Bilmiyordum, öğrendiğim iyi oldu iftarda tatlı yiyecektim de 😉 Bu arada ellerinize sağlık güzel bir yazı olmuş.

    Yanıtla
  3. Az tatlı yenirse su tüketilmesinde zarar olmayacağını söylemişti prof. dr. bir arkadaşım. Ancak baklava gibi ağır şekerli şeyler yenirse mutlaka en az 30dk sonra suyunun tüketilmesinde fayda var. Bu arada bilgilendirici yazı ve güzel bir atasözü için çok teşekkürler 🙂

    Yanıtla
    • rica ederim. sağlıklı beslenmek çok önemli. bu konuda bilim adamları da eskiden gelen bazı uygulamaların doğruluğunu kanıtlamaya çalışıyorlar. ayakta su içmemek, ayakta yemek yememek, tatlıyı yemekten önce yemek gibi.

      Yanıtla
    • ayran içenleri ben de biliyorum.hatta denedim bile. özellikle künefenin üstüne ayran oldukça lezzetli de olmuyor değil. ama bu konuda bir araştırma yapmadım. sizin bu konuda bilginiz varsa ve bizimle paylaşmak isterseniz sevinirim.

      Yanıtla
  4. Fıstık olmuş 100 TL. artık tatlı da yenmez. şaka bir yana bu aralar tatlı yedikten sonra bir baş ağrısı oluşmaya başladı. en iyisi bir doktora görünmek. özellikle de tatlının üzerine aşırı su isteği de oluşmaya başladı. İnşallah kötü bir şey çıkmaz.

    Yanıtla
  5. Beslenme alışkanlıkları, neyi ne kadar yediğinizden çok, neleri birlikte yediğiniz ve hangi sıralama ile yediğinize göre kilo almanıza sebep oluyor. Aynı tip gıdaları benzer miktarlarda tüketen bir insan formda kalırken diğeri kilo alabiliyor. Kişisel metabolizma farkları bir yanda bu yazıda anlatılan ve benzeri tiyolara dikkat etmek çok etkili oluyor. Tatlı yedikten sonra su içmeyin ama beni dinleyin çok özel günler haricinde ay da 1-2 kereden fazla tatlı yemeyin. Vücudunuzun şekerli gıdalar yoluyla alınan şekere ihtiyacı yok.

    Yanıtla
  6. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one
    andd i was just curiouus if you get a lot of spam responses?

    If so hoow do you prrotect against it, any plugin or anything you can recommend?
    I get so mmuch lately it’s driving me mad so any support is
    very much appreciated.

    Yanıtla
  7. I’ve read some good stuff here. Certainly price bookmarking for
    revisiting. I wonder how much attempt you place to
    make any such fantastic informative web site.

    Yanıtla
  8. ben de tatlıların üzerine su içme isteği çok oluyor. Özellikle de şerbetli tatlıların üzerine. Boğazım yanıyor, su içmezsem kendimi kötü hissediyorum. bir yakınım ayran iç demişti. Özelikle bazı tatlıcılarda künefenin yanında süt veya ayran getiriyorlar. Denemek lazım diye düşünüyorum.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.