Ülkemizde Bilişim Sektörünü Geliştirmek Adına Düşünceler

Ülkemizde Bilişim Sektörü ve Geliştirmek Adına Düşünceler

Bilişim Teknolojileri alanından mezun olan gençlerin hayallerinden birisi de Google, Apple, Microsoft gibi dev bilişim sektörü firmalarından birisinde çalışmak ve günün birinde bu şirketler gibi bir şirketin sahibi olmaktır.

Fakat ülkemizde gelişmiş şehirler dışında bir çok küçük şehirde bilşim teknolojileri alanında okuyan lise öğrencilerinin mesleki eğitim uygulamasında kendi dallarında staj yapacakları işletme bulmak bile zordur.

Bilişim Sektörü
Dizüstü Bilgisayar Anakart Montajı

Bununla birlikte meslek lisesinden mezun olan öğrenciler için geleceklerine dair bir vizyon çizmek bir misyon belirlemek için öğrencilere örnek olacak girişimcilerin vereceği seminerlerin ne kadar önemli oldupu düşünüldüğünde küçük şehirlerde yaşayan öğrencilerin ne kadar şansız olduğunu görebilirsiniz.

Bir meslek öğretmeni olarak öğrencilerimi motive etmek adına genelde sosyal medyadaki örnekleri kulanmaya çalışıyorum. Mesela büyük firmaların çalışma alanları ile ilgili videolar, girişimcilik hikayeleri, başarılı insanların hayatları vb izletiyorum. Belki bir yada iki tanesi etkilenir de kendi alanı ile ilgili bir proje üretir umudu ile çırpınıyorum.

İşletmelerde meslek eğitimi dersi kapsamında öğrencilerin işyerlerinde uygulama yapabilmeleri için bizden öğrenci talep eden işletmelerden bilişim alanında faaliyet gösteren sadece 1 tane özel sektör kuruluşu var. resmi dairelerden talep edilen öğrenciler bilgi işlem birimi varsa (ki 2 işyerinde var) meslek eğitimlerini buralarda yapıyorlar.

Konfeksiyon, emlakçı, tostçu bizden stajyer öğrenci talebinde bulunuyor çünkü sigorta devlet tarafından ödeniyor ve haftanın 3 günü öğrenciyi çalıştırıyorlar. Hafta sonu da çalışırlarsa aylığına 100 TL zam yapıyorlar. İşletmelerin amacı öğrencinin kendi alanında eğitimlerini tamamlaması ve daha sonrasında istihdamları konusunda yardımcı olmak değil. İşletmelerin amacı ucuz işgücünden faydalanmak ve bunu da sisteme uygun şekilde yapmak.

Küçük Şehirlerde Bilişim Sektörü Üsleri Kurmak

Ülkemizin sanayileşememiş, kişi başına düşen katma değer miktarı az olan ve nüfusu az olan şehirlerimizin kalkınabilmesi için bu şehirlerimizde devletimiz tarafından teşvikler verilmek sureti ile bilişim üsleri kurulabilir.

Bilişim teknolojileri alanında altyapı ihtiyacı diğer sektörler gibi değildir. Elektik şebekesi, hızlı internet altyapısı ilk başta yeterlidir.

Ülkemizde Bilişim Sektörünü Geliştirmek Adına  Düşünceler
Analiz etmek ve iyi planlamak bir işletme için çok önemlidir.

Örnek vermek gerekirse Gümüşhane şehrinin coğrafi yapısı nedeni ile tarım gelirleri düşüktür. Bununla birlikte nüfus da azdır. Şehrin ilçe e köylerle birlikte toplam nüfusu 170 bin dir. Şehir merkezinin nüfusu sadece ilçe merkezi 46 bin dir. En büyük ilçesi olan Kelkit’in ilçe merkez nüfusu 36 bin dir.

Gümüşhane gibi az nüfusa sahip sanayisi gelişmemiş şehirlerimiz için katma değeri yüksek ürünler elde edilebilecek, altyapı masrafı az, çevreyi kirletmeyecek ve aynı zamanda ülke için de faydalı olacak en mantıklı sektör Bilişim Sektörüdür.

Örneğin Gümüşhane yapısında olan diğer şehirlerimize de Bilişim sektörü ile ilgili teşvikler verilebilr.

Bu teşvikler Neler Olabilir?

  • Bilişim alanında okuyacak öğrencilere barınma ve beslenme desteği
  • Bilişim alanında üretim ve Arge yapan işyerlerine Sigorta desteği
  • Elektrik ve internet ücretlerinde indirim desteği
  • Bilişim alanında yeni kurulacak olan işletmeler için işyeri, bina veya kira desteği
  • 3 veya 5 yıl vergi indirimi

Hatta devletimiz tarafından bu tür işletmelerin ihracata yönelik çalışmalarını desteklemesi ve ihracat oranlarını yukarı taşıyacak teknolojij ürünlerin üretilmesi için gerekli olan hammaddelerin temininde destek çıkması sağlanabilir.

Ülkemizin teknoloji alanında üretim ve ihracat yaparak ekonomik güç elde etmesi için eğitim ve altyapı konusunda elinden gelen herşeyi yaptığını biliyoruz. Bir de küçük şehirlerimizin de kalkınmalarını sağlarsa o zaman büyük şehirlere olan göçler azalacak ve ülkemizde şehirler arasında da gelir dağılımı dengelenecektir.

Her şehre otoyol, havalanı, doğalgaz, vb hizmetleri götüren devletimizin daha ileri seviyelerde olabilmesi için, hizmetleri daha kaliteli ve daha fazla insana ulaştırabilmesi için Gümüşhane gibi küçük şehirlerimizin de ekonomide teknoloji alanında söz sahibi olmalarını sağlamak lazım diye düşünüyorum.

Bu yazımda Gümüşhane’den örnek verdim ama Gümüşhane gibi kendi halinde olan, kendi yağı ile kavrulan bir çok şehrimiz ve bu şehirlerde yaşayıp Bilişim Sektöründe Dünya Devi şirketler kurma hayali ile yaşayan gençlerimiz mevcut.

Gümüşhane gibi şehirler bir İstanbul olamayabilir ama bilişim sektöründe güçlü bir şehir olabilir. Burdur, Isparta, Ordu, Samsun, Uşak,Batman, Siirt, Hakkari, Iğdır, Ardahan, Kars gibi Anadolu’nun küçük ve şirin şehirlerinin bir veya birkaç tanesinde bu tür faaliyetler ülkenin rengini değiştirecektir.

Amerika’nın meşhur Silikon Vadisi benzeri yapılanmalar ülkemizi oldukça ileri götürecektir.

Yazar: ishana

2014 yılından beri keyifle.net sitesinin hem yazarı, hem yöneticisi olan ishana, bilişim teknolojileri alanında 1995 yılından beri eğitimler vermektedir.

5 thoughts on “Ülkemizde Bilişim Sektörü ve Geliştirmek Adına Düşünceler

    Serhat Kıbrıslı

    (8 Ocak 2019 - 19:07)

    ülkemizin geleceği için yapılması gerekenler arasında en önemlisi swot analizidir. güçlü yanlarımızı ve zayıf yanlarımızı ortaya koymalı, bu durumuzu kabullenmeli ve acı da olsa bazı önlemler almalıyız. bilişim teknolojileri alanında yapılabilecek olan en mantıklı iş ise ülkemizi eğitim merkezi haline getirmektir. Ya da bir diğer deyişle eğitim turizmi denilen gelir yöntemine geçmektir. mesela yurtdışından eğitim almak isteyen zeki ve başarıl olan gençleri ülkemizde uygun şartlarda eğiterek onların ülkemize bilig ve becerilerini sunmasını sağlayabiliriz. Nasıl ülkemizde en iyi üniversiteler en iyi öğrencilere burs veriyorsa biz de ülkemize yurtdışındaki iyi öğrencilerin burslu okumasını sağlayarak zeki göçmenlerin ülkemize gelmelerini saylayabiliriz.

    Murat Dinç

    (11 Ocak 2019 - 22:38)

    Ülkemizde bilişim sektöründe ciddi bir eksiklik söz konusu, bunun nedeni olarak ise beyin göçünü görüyorum. Eksiğin giderilmesi bir kenara her yıl bir sürü nitelikli IT ve Bilişim teknolojileri elemanı başta Almanya, Hollanda, Amerika ve İngiltere olarak üzere bir çok Avrupa ve Kuzey Amerika ülkesine göç ediyor. Benimde ortağım 1 yıldan uzun bir süredir Kanada’da ve ben ailevi nedenlerden dolayı şimdilik yurt dışına sıcak bakmıyorum. Ülkemizde ise kendimi değersiz hissediyorum zira öyle bir konumdayım ki bana hala bir işe gir diyenler var ve yaptığım işi iş olarak görmeyen bir çok akrabam mevcut. Köşe başında limon satsam bir işim olduğunu kabul ederler ancak evde oturduğum yerden yazılım geliştirmem, şirketlere hizmet satıyor olmam veya blog ve projelerden reklam geliri elde ediyor olmam onların bilmediği bir dünya olduğu için beni anlamaları bile mümkün değil. Öte yandan bize de öğretsene nasıl oturduğun yerden para kazanıyorsun kafasındalar 😀 Bu duruma ise söyleyeceğim bir söz var, Dünyanın en zeki insanı da olsanız, bulunduğunuz ortam vasat ve vasatın altındaki kimselerden ibaret ise, düzeyinizi bile koruma imkanınız yoktur. “Hepimiz beraber en çok zaman geçirdiğimiz beş kişinin ortalamasıyız.” -Jim Rohn

    Gökhan

    (22 Ocak 2019 - 23:54)

    Sizinde dediğiniz gibi maalesef küçük şehirlerde bilişim konusunda eğitim olarak çok yetersiz kalıyoruz, oysa bilişim sektörü ülkenin her yerinde geliştirilmeli, bu yönde merakı olan öğrencilere imkanlar sunulmalıdır. Böylece gelişen teknoloji’de ülke olarak geri kalmamış oluruz. Hatta bunu ilk okulda başlatmak gerekiyor kodlama eğitimi bazı okullarda veriliyor bildiğim kadarıyla ama sadece büyük şehirlerde diye biliyorum. Bilişim adına güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş gerçekten elinize sağlık, umarım bu yazıyı yetkililerde görür de bu yönde çalışmalar yaparlar.

    Yalçın Güler

    (27 Ocak 2019 - 12:26)

    Bende liseden ve üniversiteden bilgisayar çıkışlıyım. Ne yazık ki bilişim firması hiç olmayan bir şehirde ikamet ediyorum. Bunu bildiğim için kendime bir blog açmıştım ve dedim ki bu blog benim hayatımı değiştirecek. Küçük şehirde iş imkanı veya staj yapmak çok zordur. İşte bende merakımı bilişim üzerine yordum ve şehir içi şehir dışı bir çok etkinliğe katıldım. Kendime network ortamı yarattım. İnternet sektöründe ki tanınmış kişiler ile irtibat kurdum. Bunun sayesinde katıldığım bir çok konferanslarda ismim duyuldu ve blogum üzerinden beni tanıtan örnek gösteren hocalarım oldu.

    Blogum sayesinde üniversitenin bilgi işlem departmanında staj yapma şansı yakaladım. Kendimi geliştirmek adına da aylarca gönüllü olarak çalıştım. Şimdide blogum sayesinde bu küçük şehirde yeni açılan E-ticaret firmasında çalışıyorum. Öğrencilerinize blog açtırmayı ve yazdırmayı da aşılamalısınız hocam.

      ishana

      (27 Ocak 2019 - 13:35)

      azminiz ve hayata tutunma gayretinizden dolayı sizi tebrik ederim. öğrencilerimize müfreta bağlı eğitimlerin yanı sıra sosyal medya okur-yazarlığı, yazışma kuralları, SEO uyumlu makale yazma teknikleri, wordpress kurulumu ve yönetilmesi, forum editrölüğü gibi konularda eğitim vermeye çalışıyorum. bununla birlikte her ne kadar bilişim alanında eğitim alsalar da hayalleri bilişim alanında çalışmak değil. keşke bilişim alanında bir yerlere gelme, bir proje üretme veya bir projenin parçası olma hayalleri ile yanıp tutuşan öğrencilerim olsa. o zaman ben de heveslenip daha fazlasını vermeye çalışırım diye düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.