Uber Gitti Kavga Bitmedi

Uber Gitti Kavga Bitmedi

Merhaba değerli okuyucularım. Devletin sorumluluklarından birisi de yasal yollarla edinilmiş hakların korunmasını sağlamaktır. Ülkemiz de son 6-7 aydır taksici esnafının UBER taksileri ile mücadelesini izledik. Sonunda devletimizi idare edenler konuya el attılar ve cezalarla ve çeşitli yaptırımlarla UBER’in faaliyetlerini en aza indirgediler.  UBER Gitti Kavga Bitmedi, konulu bu yazımda asıl sorun olan taksici terörü ne değinmeye çalışacağım.

Devletimizin görevleri o kadar çok ki hangisini sayacağımı bilemiyorum. Bu konu ile ilgili olanlarından bir kaçını burada belirtmeden geçemeyeceğim. Mesela Ticarette Tekelleşmenin Önüne Geçmek bunlardan birisi. Bu yüzden de otobüs, minibüs, metrobüs, metro, taksi gibi değişik büyüklüklerde taşıma araçları var ve vatandaşların ihtiyaçlarına göre bu hizmetleri kullanması beklenmekte. Bununla birlikte devletin görevlerinden birisi de vatandaşın bu tür hizmetleri kullanırken yaşayabileceği mağduriyetlerin önüne geçmesi için hizmetleri denetlemesi ve bu hizmetlerin standartlarını koyması.

Taksicilik gibi herhangi başka bir sektörde de bu tür mağduriyetlerin yaşanmaması gerekiyor. Devlet doğrudan hizmeti veren olmaktansa verilen hizmeti denetleyen ve düzenleyen olmalı.

UBER’ den Devlet Ders Çıkarmalı mı?

Aslında devletimizin UBER gibi firmaların sunduklarından ders çıkararak sektörü ıslah etmesi, düzenlemesi beklenir.  Bu konu ile ilgili en son örnek Patates ve soğan fiyatlarının yükselmesi sonucunda fiyatların dengelenebilmesi ve vatandaşın stokçu ve komisyoncuların insafsızlığından korunabilmesi için ithalat piyonunun öne sürülmesi gösterilebilir.  UBER den vatandaşın neden memnun olduğu ile küçük bir anket düzenlenerek taksici esnafının da bu sonucunda elde edilen veriler ile ıslah edilmesi aslında devletimizden yapması beklenen olgun davranış olacaktı.  Yasaklamak her zaman vatandaşlarda negatif bir enerji oluşturuyor.  Psikologlar da bu konuda yasakların vatandaşlara daha cazip geldiğini belirtiyorlar. Neden Yasak? Aslında yanlışın anlatılarak, örneklendirilerek, eğitiminin verilerek insanlara anlatılması daha önemli. Bireylerin eğitiminde de bu konulara fazlası ile değiniliyor.

Son günlerde haberlerde İstanbul’da taksicilerin vatandaşlara, turistlere davranışları ile ilgili olumsuz haberler çıkmaya başladı. Mesela müşteri yüzünden yoğun trafiğe giren taksicinin isyanı, Arap turistler ile yüksek fiyat yüzünden tartışan taksici vb. haberler pek de gündemden düşmüyorlar. Bu konuda belediye yönetimlerinin bir araya gelerek önemli adımlar atmaları gerektiğini, belediyeler beceremezse devletin bu konuda acil bir eylem planı oluşturması gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden de Uber Gitti ama kavga bitmedi söylemi son günlerde dilime dolandı.

Vatandaşımızın ucuz ve kaliteli hizmet alması memnuniyetini artıracaktır. Ulaşım adına bu kadar yatırım yapılan ülkemizde ulaşım hizmetini veren bireylerin de kaliteli ve sağlıklı hizmet vermelerini beklemek her vatandaşın hakkı diye düşünüyorum.

Kaba saba, nobran davranışlarda bulunan, hizmet vereceği yerde eziyet eden kişilerin turizm sektöründe de ülkemiz adına eksi puan yazdırmasına müsaade edilmemeli.

Ben ülkemi çok seviyorum. Ve her alanda iyiliklerle anılmasını istiyorum. Hemen hemen her konuda devletimizin ülkemizin gelişimi ve geleceği için faydalı adımlar attığını düşünüyorum. Kısa sürede bu sorunlarında da akil bir şekilde çözüleceğinden eminim.  Uber Gitti Kavga Bitmedi başlıklı bu yazımda sizlere devletin özel sektörü denetlemesi ve düzenlemesi konusunda düşüncelerimi paylaşmaya çalıştım.

Keyifle kalmanız dileği ile.

Yazar: ishana

2014 yılından beri keyifle.net sitesinin hem yazarı, hem yöneticisi olan ishana, bilişim teknolojileri alanında 1995 yılından beri eğitimler vermektedir.

10 thoughts on “Uber Gitti Kavga Bitmedi

    can sahar

    (26 Haziran 2018 - 23:22)

    Uber ABD ve Avrupa’da başarıyla yaygınlaşıyor. Ülkemizde bu konuda net bir yasal düzenleme yapılmaması ve böyle bir kaosun yaşanması hem taksiciler adına hem vatandaş adına üzücü oldu. En büyük problem taksi plakalarının faiş fiyatlarla satılması, bu parayı yatıran insanlar yine faiş kazançlarla yatırımını amorti etmeye çalışıyor. Taksici olarak gördüğünüz insanların çoğu şöför olarak belirli saatlerde kar beklentisiyle araçları kullanan emektarlar yani araç sahibi değiller. İstanbul’da taksi plakaları 1,5 milyon TL üzerinde satılıyor, villa değil araç plakası satın alıyorsunuz. Sonra bu parayı çıkarmak için, 5 tl yakıt harcadıkları mesafeye 50 TL para alıyorlar. Olan vatandaşa oluyor çünkü tekeller. İşin doğrusunu söyleyeyim Türkiye’de taksi plakası düzeninin bitmesi lazım, plaka hizmet standartlarını karşılayan çok sayıda firmaya verilmeli ve kişiler arası alınıp satılamamalı, bunlar olsun göreceksiniz yarı fiyatına taksiye binmeye başlayacaksınız, taksi şöförlerinin ve taksi araçlarının belirli standartların üzerinde olması lazım. Uber bir şeylerin yanlış olduğunun anlaşılması için taksi sektörüne net bir mesajdır.

    Doğuşhan BALCI

    (5 Temmuz 2018 - 13:58)

    Bu konuya devletin sağlam bir şekilde el atması ve iki tarafı da memnun etmesi gerekir. İki taraftan kastım UBER ve taksiciler değil, UBER şoförleri ile yolcular bir taraf, taksiciler diğer taraf. Devlet, taksi plakası olanlara bir ayrıcalık, bir imtiyaz sağlayarak onların bu tarz vitolara geçmesine zemin hazırlaması büyük bir güzellik olur. Türk bir girişim ile uber benzeri sistem yapılıp ilerleyen zamanlarda yurtdışına dahi açılabilir.

    Keşfin merkezi

    (5 Temmuz 2018 - 15:03)

    Uberin kaldırılması tamamen saçmalık bence. Çünkü; ülkemizi ziyaret eden turistlerin bir çoğu uberi tercih ediyolardı hem rahat hemde konforlu olması açısından ama turizmi düşünmeden kaldırdılar.

    kaanst

    (13 Temmuz 2018 - 00:57)

    UBER ile taksicilerin arasına mesafe koymak gerek. Bu onları uzak tutmak anlamında değil, ikisinin de alanını genişletmek gerek manasında söylüyorum. Böylece iki tarafta memnun olabilir ve sorun da ortadan kalkmış olur.

    Ro61

    (26 Temmuz 2018 - 20:17)

    Uberin kaldırılması biraz garip olmuş sonuç olarak kişisel bir tercih bu araçların kullanılması.Ülke gündemini meşgul etmesi gerekmeyen bir konu.

    DoguBaklaci

    (9 Ağustos 2018 - 17:03)

    Uber hem uluslararası bir girişim projesi olarak hem de yereldeki taksilere göre uygun ve konforlu yapısıyla bence devletin feyiz alması gereken bir start-up

    murat

    (20 Ağustos 2018 - 20:16)

    Kavga bitti, uber bitti dediler yetkililer ubercilerin piyasadan çekilmesi lazımdi şimdiye kadar zaten. ama her ne hikmetse hala görev yapıyorlar.Aslında ruhsat verilip veriglerini ödeseler çalışşınlar ama her aldıkları cebe iniyor

      ishana

      (20 Ağustos 2018 - 22:16)

      Keşke vatandaşlarımızın kişisel gelişimlerini Tamamlamalarını sağlayacak ve modern bbid toplum haline getirecek bir sihirli değnek olsa. Vergi vermenin milli bir davranış olduğunu, insanlara saygının aslında kainata saygı olduğunu, dürüstlüğün bir erdem olduğunu anlayabilseler.

    Ceyhun Aksakal

    (20 Eylül 2018 - 18:01)

    Gün geçmiyorki gazete veya televizyonda, taksiciler ve uber araçları arasıında bir kavga haberi görmeyelim. Uber pek çok sektörde olduğu gibi taşımacılığın geleceği için bir uyarı atışı. Bu iş eskisi gibi rantla satılan plaklarla bir grup azınlığın elinde olmayacak. Diğer yandan vergi ödemeden, hiç bir odaya kayıt olmadan, kimseye hesap vermeden korsan taksici gibi çalışmak olmaz.

    Ege ERKEK

    (6 Kasım 2018 - 00:41)

    Uber dediğimiz sistem neden diğer yerlerde sorun çıkarmıyor da burada çıkarıyor, şapkayı önümüze koyup bakmamız lazım. Bütün özet bu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.