Türkiye’de Yemek İsrafı Yapılıyor mu?

Türkiye’de Yemek İsrafı Yapılıyor mu?

Merhaba değerli okuyucularım. Corona Salgını sürecinde evde yemek yapmak, özellikle de restoran yemeklerini evde denemek bir eğlence şekli oldu. Bununla beraber dünyanın bir çok yerinde de temiz su ve yemeğe ulaşım koşullarında da değişiklikler oluşuyor. Bu yazımda Türkiye’de Yemek İsrafı Yapılıyor mu? sorusuna cevap arayacağız.

Bu Yazıda Neler Var?

Türkiye’de Yemek İsrafı Yapılıyor mu?

Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan bir araştırma Türkiye’de her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiğine işaret ediyor.

Evet, doğru duydunuz.8 milyona yakın besin israf ediliyor ve bizim buna engel olmamız lâzım.peki, neden bizim engel olmamız lâzım çünkü bu israfı tamamen biz yapıyoruz.

Türkiye’de Yemek İsrafı Nasıl Önlenir?

Şimdi gelelim bu israfı nasıl durduracağımıza bu israfı durdurmanın yolları şunlar.

Alışveriş Listesi Oluşturmak

En basit olanı bu bir Alışveriş Listesi Sadece temel ihtiyaçları almak bile gayet fazla fark edecektir. Genelde israf edilen yiyecekler listeler dışında alınan aburcuburların tüketilmesinden dolayı artıyor.

Buzdolabını Kontrol Etmek

Buzdolabımızı kontrol etmek. Nasıl yani ? Buzdolabımıza bakmak yetiyor mu ? hayır, yetmiyor aslında bu 1.madde ile alakalı eğer neye ihtiyacınızın olduğunu bilirseniz israfı durdurabilirsiniz!

Değerlendirmek

Burada biraz kafanız karışabilir, çünkü bu dediğim şey geri dönüşüm değil değerlendirmek peki nasıl bozulmuş çürümüş ezilmiş veya tadı kötü olan meyveleri değerlendirebiliriz? Bunun cevabı basit smoothie yaparak hem lezzetli hemde ekonomik olacaktır. smoothie nasıl yapılır diyorsanız ufak bir araştırma ile yapabilirsiniz.

Kalanları değerlendirmek

Bu biraz farklı bir işlem, eğer yaptığınız bir yemek tencerede kalırsa belki de tek yapmanız gereken sonraki yemek için kullanmak.

Küçük Porsiyonlar

Bu en önemli maddelerden biri şöyle düşünün, siz kocaman bir tabağa yemek çekiyorsunuz ve size fazla geliyor, bunun yerine küçük bir tabağa çekip tabağı bitirmek daha ideal gibi görünüyor.

Dondurun

Eğer satın aldığınız şeyin sadece bir kısmını kullanacaksanız, geri kalanı dondurun. Böylece zamanı geldiğinde, dolaptan daha taze çıkarabilirsiniz. Önceden haşlayarak donduracağınız sebzeler de, yemek pişirmek için yorgun olduğunuz günler için pratik bir yöntem sunabilir.

Geri Dönüşüm

Tek yapmanız gereken çöpleri ve yemek atıklarını ayırıp, geri dönüşüme atmak. Hem bu davranış size ve çevreye daha yararlı olacaktır.

İhtiyacınız kadar alın

Önceden paketlenmiş belirli miktarlardaki yiyecekleri almak yerine, ihtiyacınız olan kadarını alın. Kiloluk paketlerdense, gerektiğinde taneyle alışveriş yapın.

Sonuç Olarak

Artık israfa dur demenin zamanı geldi. 2050 yılında Dünyada üretilen besinlerin insanlara yetmeyeceği ile ilgili bilimsel veriler var. Bu konu ile ilgili bir çok ülkede enstitüler tohum biriktirmekteler. Dünya nüfusunun bu hızla ilerlemesi durumunda yemeklerin yetmeyeceği düşünülürse eğer şimdiden israfın önüne geçmek oldukça önemli bir adım olacaktır.

Keyifle Kalın.

Yazar: ishana

2014 yılından beri keyifle.net sitesinin hem yazarı, hem yöneticisi olan ishana, bilişim teknolojileri alanında 1995 yılından beri eğitimler vermektedir.

4 thoughts on “Türkiye’de Yemek İsrafı Yapılıyor mu?

    mualllim74

    (1 Haziran 2021 - 01:37)

    Türk toplumu özellikle Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşundan beri bir gelişime sürecinde olduğundan dolayı maddi zorluklar çekmiş bir millettir. Elbette son dönemlerde özellikle serbest piyasa ekonomisinin uygulanmasından sonra ülkede ithalatın artması ve bir çok ürünün bulunabilir olması sebebi ile bir rahatlamaya gitse de israf etmeyi sevmeyen bir millet olarak bilinir. Bununla birlikte özellikle son dönemlerde hızlı para kazanma ve hızlı para harcama eylemlerinin sık görüldüğü günümüzde dışarda yemek yeme alışkanlığının da yaygınlaşması ile israf özellikle de yemek israfı artmıştır.
    Değişim bireyin kendisinde başlar. Yukarıda saydığınız maddeleri uygulamaya başlayan ve davranış olarak hayatlarına nakşeden bireylerin ülkenin kalkınmasına da fayda sağladıklarını belirtmek gerekir. Tasarruf etmek milli servetin çöpe gitmesini engellemektir. Milli servetin ülkede kalması demek, ülkenin vatandaşına daha fazla hizmet götürmesi demektir.

    kenan

    (4 Haziran 2021 - 15:24)

    yemek israfının en büyük kalemi aslında fazla yemek yemek olarak sayılabilir. Özellikle de restoranlarda müşterilerin daha uzun süre masada oturmasını sağlamak adına konulan ikramlıkların fazlalılığı, ana yemeklerin bitmemesine ve israf olmasına sebep oluyor.

    Sezai

    (10 Ağustos 2021 - 20:00)

    Keşke sadece yemek israfı yapılsa. ülkemizde insan gücü israfı, teknoloji israfı, zaman israfı, aklınıza gelecek her şeyin israfı yapılıyor. bunun önüne geçebilmek için insanlarımıza Vicdan eğitimi verilmesi gerekiyor.

    serdar aziz

    (27 Ağustos 2021 - 23:57)

    her ne kadar dikkat edilse de yine de israf oluyordur. Elbette evlerde değil ama restoran ve cafelerde atılan yemek miktarı daha fazla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.