Merhaba değerli okuyucularım. Ülkemiz büyük savaşlardan çıktıktan sonra kuruluş aşamasında ülkenin geleceği için, batılılaşma, modernleşme vb. terimlerle ifade edilen bir sürece girdi ve Dönem dönem kanunlarla olsun sivil toplum kuruluşlarıyla olsun toplumu yönlendirmek için çeşitli yenilikler yaptı. Bunlara genel anlamda inkılap diyebiliriz. Yakın dönemde yapılan inkılaplardan birisi ve bence ülkemizdeki en büyük inkılap, Kapalı mekânlarda sigara içme yasağının gelmesidir.
Toplu taşıma alanlarında, evlerde, okullarda, özel ve tüzel kuruluşlarda sigara içme yasağının gelmesi toplumumuz tarafından önce yadırgansa da, bu yasak geldiğinden beri geçen süreçte hem vatandaşlarımız alıştı hem de sigara zehrini dolaylı olarak kullanan pasif içiciler de kurtulmuş oldu.
Kısaca bu yasaktan bahsedelim ve detaylarından da bahsedelim. Toplu taşıma araçlarında, kapalı mekânlarda sigara içilmesi yasak. Bunun yanında sigara kullanan vatandaşlar da açık havada içmek durumunda. Daha önce sigara içen vatandaşlar için kapalı bir mekân oluşturma zorunluluğu vardı ki o da kalktı. Ayrıca eğitim kurumlarının bahçesi de dâhil olmak üzere sigara içme yasağı devam ediyor. Sigara bırakma kampanyaları, ücretsiz sigara bırakma desteği gibi hizmetler de devlet tarafından ücretsiz sağlanıyor.
Tabii devlet politikası olarak bu şekilde bir çalışma yapılması muhalefet konumunda olan ve kendini muhalefet hisseden kesimler tarafından protesto edilse de, bilinçli olan her vatandaş bu kurallara uymalı ve uyulmasını da sağlamalı.
Kapalı mekânda sigara içenlere Kabahatler kanununa göre para cezası kesilse de, göz yuman, içilmesine müsaade eden kişilere de oldukça ağır para cezaları veriliyor. Hatta okullarda sigara içen öğrenci yakalandığında önceden oluşturulmuş olan komisyon tarafından para cezası kesiliyor ve ayrıca öğrenci disiplin kuruluna sevk ediliyor. Bu uygulama ile hem öğrencilerde farkındalık oluşuyor hem de kötü örnek olacak davranışların önüne geçiliyor.
Toplu taşıma araçlarında sigara yasağından önce sigara içmeyenler sanki ikinci sınıf vatandaş gibiydiler. Sigaradan rahatsız olanlar bu durumu bildirdiklerinde ise dayk bile yiyebiliyorlardı. Böylelikle büyük bir zulümden de kurtulmuş oldular. Allah bu devlete zeval vermesin.
İşletme sahipleri ve kurum yöneticileri bu konuda duyarlı davranmadıkları takdirde alacakları en az 5000 TL ‘lik ceza da kanunun uygulanması konusunda ciddiyeti korumalarını sağlıyor. Bu konuda benim şahsi fikrim ise para cezalarının artırılması ve denetim mekanizmasının sıkılaştırılması. Devletin hantal denetim mekanizmasını hızlandırmanın en güzel yolu ise ihbarlara ödül teşviki. Bu uygulama ile toplum kanunların uygulanması konusunda Avrupai davranış gösterecektir.
Bence ülkemizdeki en büyük inkılap olan sigara yasağı uygulamasının devam etmesi oldukça yerinde bir karar olacaktır. Başka bir yazıda tekrar görüşmek dileği ile…
sigara yasağının olumlu ve olumsuz etkileri elbette oluyor. okul bahçesinin dış tarafında bir grup öğretmen ellerinde sigaralar, sözde okulda sigara yasağına uyuyorlar. ama herkesin gözü önünde, öğrencilerin gözü önünde sigara içiyorlar. bir çok öğrenci rol model olarak öğretmenleri görüyor.