Merhaba. Ticaret ilminde en önemli unsur paradır. Malın kalitesi, çeşitliliği, pazarlaması, vb. birçok etkenden belki de en önemlisi olan para kazanılamıyorsa diğer etkenlerin pek bir önemi kalmıyor.
Ticari anlamda mal kaliteli ise fiyatı da ona göre değişiyor. Bu bilinen bir gerçek. Hizmet sektöründe de kaliteli hizmet iyi paradır. Bazen tüccar kaliteli malı sürümden kazanmak maksadı ile hesaplı satabilir. Eğer sektörde yeni ise yer edinmek ve müşteri tutabilmek için de hesaplı satabilir.
Bazı tüccarlar da “ne olursa olsun malın piyasasını öldürmeme” prensibine sahiptirler. Global ekonominin gereklerinden birisi de malı satarken değil alırken kazanmaktır. Malı maliyeti ne kadar düşük ise satarken kar oranı da o kadar yüksek olmaktadır.
Örnek verecek olursak Apple firması kurulduğundan beri amaç oldukça kaliteli bir malı, en hesaplı şekilde üretip en pahalı ve alternatifsiz bir şekilde satmaktır. Bu şekilde her çıkardığı üründe ufak tefek sorunlar da yaşasa yüksek kar etmesinden dolayı zarar etmemiştir.
2015 yılının başında piyasaya sürülen Iphone 6 ve 6Plus modellerinde telefonun ortadan ikiye bükülmesi sorunu bile telefonun satışlarında herhangi bir düşüş yaşatmamıştır. Bu sorunlara rağmen müşterilerine verdiği hızlı, kaliteli, güvenli ve değerli imajı ürün piyasaya çıkarken izdihamların oluşmasına sebep olmakta.
Aynı şekilde kaliteli ürünleri ile bildiğimiz Samsung, HTC, Motorola, Microsoft gibi firmaların mağazalarında ise izdiham haberi duyduğumu hiç hatırlamıyorum. Buna rağmen Samsung firmasının piyasada 50’ye yakın farklı modelinin satışta bulunması da değişik bir pazarlama stratejisi. Böylelikle daha fazla model ve daha bütük bir kitleye hitap etmesinden dolayı Samsung firması da telefon işinden zarar etme ihtimali en düşük firmalardan.
Web hosting hizmeti veren firmalarda da bu yöntem kullanılmakta. Bulut hosting hizmetleri daha hesaplı ama yurt içi lokasyonlu hosting hizmetleri daha pahalı. Diğerinde daha fazla sürüm ve daha düşük maliyet var. Bunun yanında rekabet te piyasayı belirleyen bir diğer etken.
Siz de ürünlerinizi pazarlamak istiyorsanız eğer piyasa araştırmasını iyi yapmalı ve risk analizlerinizi iyi değerlendirmelisiniz. Herhangi bir konuda girişimde bulunmadan önce profesyonel olarak destek almak birçok firmanın göz önünde bulundurmadığı ama hayati bir adım. Profesyonel olarak proje dosyalarını oluşturmadan işe atlamak günümüzde amatörlerin bile yapmayacağı bir hata. Malınızı nasıl satacağınıza karar vermeden önce piyasada alternatifinizin olup olmadığını iyi araştırmalısınız. Sonra sürümden mi kazanacaksınız yoksa yüksek fiyat mı kasacaksınız karar verirsiniz.
İyi günler dileklerimle.