Meslek lisesinden mezun öğrencilerin kendi alanları ile ilgili önlisans programlarına diploma notu ile geçmelerini sağlayan Sınavsız Geçiş sistemi, geçen sene yapılan açıklama ile kaldırılmıştı. 2017 yılında mezun olacak olan öğrencilerin bu sene sınavsız geçiş ile ilgili tereddütlerine binaen açıklamalar gecikmedi.
Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamalar sonrasında bu yıl önlisans programlarını tercih edecek olan öğrencilerin YGS sınavına girip belirli bir barajı geçmeleri gerekiyor. Bununla birlikte okuldaki başarılarında yerleştirme esnasında ek puan olarak etki edecek.
Yıllardır sınavsız geçişin kalkmasını destekleyen biri olarak sistemin en sağlıklı şekilde uygulanmasını diliyorum. İnşallah öğrenciler ve veliler mağdur olmazlar. Yıllardır öğrencilerin sınavsız geçiş sistemi ile önlisans sistemine dahil olmalarının meslek liselerinde öğrencilerin derslerinde başarılı olma yönünde kaygı taşımadıklarını dile getiriyordum. Bu sebeple meslek dersleri de dahil olmak üzere bir boşvermişlik alış başını gidiyordu.
Elbette üniversitelerin ilgili birimlerindeki öğretim üyelerinin de feryatları oldukça etkili olmuşa benziyor. Liseden herhangi bir bilgi birikimi veya mesleki yeterlilik sahibi olmadan meslek yüksek okuluna geçen öğrencilerin meslek yüksek okullarını lise zanetmeleri de normal.
Bu yazıda bahsettiğimiz lise öğrencileri ifadesi ile bütün öğrencileri kastetmediğimi bilmenizi isterim. Zaten bilinçli öğrencilerimiz kendilerini YGS, LYS, KPSS gibi sınavlara hazırlayarak, gerekli rehberlik hizmetlerinden faydalanarak geleceğe yönelik kaygılarını fazlasıyla belli ediyorlar.
Milli Eğitim Bakanlığımızın bu kararını mutlulukla karşılıyorum. Yanlışın neresinden dönülse kardır. Keyifli, mutlu ve eğitim dolu bir ömür dileğiyle….
güzel olmuş. türkiye de sanki her şey planlı işliyor gibi. adam düz liseye gidiyor, muhasebeci olmak istiyor. bakıyor ticaret lisesi hop kapmış yeri.
Seydi Bey. isteyen herkes, istediği bölümü okuyabilir. yeter ki okumak için gerekli puanı alsın. Sınavsız geçişin kalkması aynı zamanda meslek lisesindeki öğrencilerin de davranışsal olarak ufkunu açacaktır.
Meslek liselerinde nasıl olsa sınavsız geçiş var deyip sınavı askıya alan bir çok kişi var. Bence çok iyi oldu. Bende meslek lisesi mezunuyum sonra sınavsız geçiş ile 2 yıl okudum, beni tatmin etmedi tekrar sınava girip 4 yıllık üniversiteye başladım.
Birçok kişi için iyi oldu ama diğer taraftan da kötü oldu tabiki. Düşünün adam sınava çalıştı ama sınavda bi sorun oldu yapamadım diyelim ki . İnsanız herkesin başına gelir. En azında direk geçiş hakkı vardı meslek lisesi öğrencilerinin. Ben Anadolu liseli mezunuyum yorum yapmıyorum iyi veya kötü diye 🙂
Sınavsız geçis kalktı bu güzel birşey de keşke adam akıllı bir sınav sistemi yapabilseler birde…
Ben kıl payı yırttım valla. En son geçişi ben yaptım. Sonraki yıl sınavsız geçiş kalktı. Şanslı mıyım ne =)
bu sayede myo ların kalitesi de, meslek liselerinin başarısı da artacaktır. Yoksa öss de cesaret edemeyen öğrenciler, 2 yıllığa girer sonra dsg ile 4 yıllık bir bölüme geçerim diyordu. tabi bu geçiş oranı da oldukça düşük
öğrencilerin duygu durumları değişik. velilerin ve öğrencilerin bilinçli bir şekilde sınavlara hazırlanmaları gerekiyor. ünivesite sınavı başta olmak
zere sınavların dünyanın sonu olmadığını anlatmak önemli…