Salgın hastalık, Eğitim, Motivasyon

Salgın hastalık, Eğitim, Motivasyon

Covid-19 salgını devam ediyor. Bu salgın hastalık bize hazırlıksız olmanın nasıl sonuçlar doğurduğunu gösteriyor. Bununla birlikte elbette eğitim alanında da insanlar mağdur oluyorlar. Özellikle de ilk ve ortaöğretim kurumlarında eğitim ve öğretim aksıyor. Peki salgın sürecinde eğitim alanında bireysel olarak neler yapabiliriz? Motivasyon seviyeniz nedir?

Her ülkenin eğitim sistemi temel olarak örgün eğitim, yaygın eğitim, yüksek eğitim ve mesleki eğitim gibi birimlerle işlemekte. Her bir birim ülkenin sosyal, ekonomik, kültürel, coğrafi özelliklerine göre sürdürülmekte.

Ama Covid-19 gibi bir virüs salgınında da görüldüğü gibi doğal afetler ve savaşlarda eğitim ve öğretimin aksadığı da bir gerçek.

Bu konuda her ne kadar devlet uzaktan eğitimler ile süreci yönetmeye çalışsa da bireysel çabalar olmazsa eğitim ve öğretim aksıyor. Bu aksaklıklar da kişisel hedeflerin önüne birer engel olarak çıkıyor.

İhtiyaç Analizi ve Çalışma Planı

Eğitim sistemi içerisinde uzaktan eğitimler ile alınan bilgilerin yeterince öğrenilmediğini düşünüyorsanız veya kişisel gelişiminizi tamamlamak için almanız gereken bir eğitim olduğunu düşünüyorsanız, o zaman online veya offline eğitimleri tercih edebilirsiniz.

Bireysel anlamda online eğitimler Udemy gibi ücretli uzaktan eğitimler ile olabilir. Bu sistemde bir kurs satın alıyorsunuz ve bu kursların sonunda bir sınava tabii tutuluyorsunuz. Burada asıl önemli olan şey, kursiyerin kurs esnasında aldığı bilgileri uygulayacak bir ortamının olması.

Salgın hastalık, Eğitim, Motivasyon

Bilgisayar programlama ve web tasarımı gibi alanlarda bu tür kurslar oldukça faydalı ve kurs sürecindeki uygulamaların yapılması ile bir yeterlilik kazanılabiliyor. Fakat torna, makine, motor, kaynak gibi bir mesleki kursun uzaktan eğitimi meslek edinmede yetkinlik kazandırmıyor.

Yabancı dil eğitimlerinde ise durum biraz daha farklı. Bir dilin öğrenilmesinin en pratik yöntemi öğrenilen bilgilerin sürekli olarak kullanılması. Bu yüzden hangi dil ile ilgili bir eğitim alıyorsanız o eğitimleri uygulamamak adına yabancı dilde sesli sohbet grupları kurabilir ve sohbet ederek kendinizi daha da geliştirebilirsiniz.

Müzik eğiminde ses veya enstrüman ile ilgili bir kurs alıyorsanız eğer, uzaktan vermeniz gereken hissi karşı tarafa iletemeyebilirsiniz. Bu konuda ise elbette sabırla denemek ve uygulamaları aksatmamak gerekiyor.

Eğer herhangi bir sınava hazırlanıyorsanız ve bu sınavla ilgili aldığınız eğitimlerin geri dönüşünü ölçmek istiyorsanız, internetten vereceğiniz deneme sınavları ile kendinizi ölçebilir, tekrar etmeniz gereken konuları Youtube gibi video içerik paylaşım sitelerini kullanarak çalışabilirsiniz.

Kısaca özetlemek gerekirse hangi hedefleriniz için hangi eğitimleri almalısınız? Nasıl çalışmalısınız? Zamanınızı nasıl yönetmelisiniz? Sorularının cevaplarını mutlaka yazmalı ve bu yazdıklarınızı bir plan çerçevesinde hayata geçirmelisiniz.

 Temel Sorun: Motivasyon

Bireysel eğitimler her zaman grup eğitimlerine göre daha zordur. Çünkü insan bireysel olarak bir işe giriştiğinde kendi iç sesi yani nefsi “Boş ver” der. Kendi iç motivasyonu güçlü olan bireyler hayatlarını da buna göre düzenlerler.

Örnek vermek gerekirse, son dönemlerde bilişim teknolojileri alanında ünlü olmuş olan bireylerin yaşamlarını incelediğinizde, erken kalkma, spor yapma, planlı çalışma yani genel olarak değerlendirdiğimizde prensipli bir yaşamları olduklarını görüyoruz. Başarının temelinde prensipli yaşam var.

İnsanlar prensipleri çerçevesinde yaşamlarını planlıyorlar ve bu planlarını da hayata geçiriyorlar. Ne zaman ne yapacakları belli olduğu için de hayatları düzenli oluyor ve bu düzen içerisinde mutlu da olabiliyorlar.

Sadece maddi başarıdan bahsetmiyorum. Maddi başarı zaten kısmen de olsa bir refahı beraberinde getiriyor. Motivasyonu hırsla karıştırmamak lazım. Amaç çok para kazanmak, hep birinci olmak değil elbette. Amaç hedeflerimize ulaşabilmenin verdiği hazzı hissedebilmek.

Birçok insandan, herhangi bir fikrin başarılı olduğu ile ilgili sohbet esnasında “ben de düşünmüştüm” şeklinde bir ifade duymuşsunuzdur. Evet fikirler birden fazla insanın aklına gelebilir ama harekete geçen ve prensipli bir şekilde çalışanlar o fikirleri gerçekleştirenler oluyorlar.

Sonuç

Eğitim insanların nefsine ağır gelen bir süreç. Bu eğitimin neden alındığı, ne kadar süreceği, maliyeti, sonuçları düşünülmeye başlandığında ise birçok eğitimin yarıda kaldığı da bir gerçek.

Kendinize şu soruyu sormalısınız: ”Ben bu eğitimi bitirdiğimde mutlu olacak mıyım?”. Bu sorunun cevabı eğer evet ise o zaman sizi kimse tutamaz. Hedeflerinizin önüne kimseler geçmesin. Özellikle de eğitiminizin. “Bu eğitimi başkası için değil kendim için alıyorum. Sonucunda ben mutlu olacağım. Ben iyi bir yere geleceğim. Ben başarılı olacağım. O zaman ne olursa olsun ben öğrenmeliyim. “ İşte size eğitiminizi bitirmeniz için birkaç motivasyon öğesi.

Keyifle kalın.

 

Yazar: ishana

2014 yılından beri keyifle.net sitesinin hem yazarı, hem yöneticisi olan ishana, bilişim teknolojileri alanında 1995 yılından beri eğitimler vermektedir.

2 thoughts on “Salgın hastalık, Eğitim, Motivasyon

    bir teacher

    (26 Nisan 2021 - 23:43)

    eğitimde motivasyonun bir diğer yolu da sınıf ortamında ders işlemektir. Salgın hastalık asıl örgün eğitimi vurdu. bir eğitimci olarak yüz yüze eğitimin yerini başka hiçbir şey tutamaz.

    ercan çiçek

    (8 Mayıs 2021 - 03:12)

    eğitimde motivasyon elbette önemli. zaten öğrencilerin özellikle de içinde öğrenme isteği olan herkesin bu konuda çaba göstereceklerinden eminim. bununla birlikte bazen de istemeyen öğrencileri de motive etmek gerekir. bir örnek vermek gerekirse bilişim teknolojileri alanında eğitim gören öğrencilere birer bilgisayar hediye edilmesi, ev internetlerinin faturalarının ödenmesi, bilgisayar sınıflarının bakımlı ve daha hızlı olması birer motivasyon aracı olarak kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.