İnsan sağlığında gerçekten önemli bir organ olan safra kesesi ile ilgili yaşamış olduğum rahatsızlık hakkında bilgi vereceğim bu yazımda. Sindirim sisteminin bir parçası olan Safra Kesesi karaciğerin salgılamış olduğu safra salgısını depolayan ve gerektiğinde bağırsaklara yollayarak yağların sindirilmesinde etkili olan bir organ. Şekil olarak ise armuda benzemekte ve Pankreas, karaciğer ve bağırsaklar ile bağlantısı mevcut.
2013 yılı Nisan ayında safra kesesi rahatsızlığımın ilk belirtileri ortaya çıkmıştı. Titreme, bulantı, kusma, yağlı yemeklerden sonra şişkinlik, karından başlayan ve omuzlara doğru vuran tarif edilmesi imkânsız bir ağrı.
Bir gece yarısı acil servise gittiğimde bana Gastroenteroloji servisine gitmem gerektiğini söylediler. Ertesi gün özel bir hastanenin gastroenteroloji uzmanından randevu aldım. İstenen tetkikler kan tahlili ve ultrasondu.
Kan tahlililerine bakan uzman doktor acilen Tıp Fakültesi hastanesine gitmem gerektiğini şu sözlerle belirtti : “Kendin gider misin? Yoksa ambülans ile mi yollayayım?”. Ben kendimin gidebileceğini söyledim. Hafta sonu olduğu için Pazartesi giderim diye düşünüyordum. Ama gece yarısı sancılar yine olunca eşim hemen beni Tıp Fakültesi aciline götürdü. Doktorlara durumu anlattım. Yine kan tahlilleri, ultrason, ve en son renkli filmler sonucunda 2 saat sonra beni yoğun bakıma aldılar.
Teşhis “akut pankreatit” idi. Safra kesesinde bulunan taşlar safra kesesi kanallarını tıkamış ve tıkanan bölge (Safra kesesi, pankreas başı) iltihap kapmıştı. Buna bağlı olarak Karaciğer enzimeri yükselmiş ve Sarılık nüksetmişti.
Yoğun antibiyotik tedavisi ve damardan sadece serum ile beslenme uygulaması ile 6 gün yoğun bakımda kaldım. 6. gün sonunda servise çıktığımda safra kesesini alacaklarını söyleyen genel cerrahi doktorları konsültasyona gelmişlerdi.
Ben öğretim yılının son günlerinde işlerimin yarım kalmasını bahane ederek ameliyatı erteleme hatasına düştüm. 1 ay sonra tekrar yoğun bakım yattığımda ise tedavim daha uzun sürdü. Ve Nihayet ilk sancımdan yaklaşık 60 gün sonra kapalı ameliyat ile safra kesem alındı.
Safra kesesi ağrılarından kurtuldum ama akut pankreatit beni oldukça yıprattı. Düzenli olarak 6 ayda bir kan tahlilleri ile enzimlerimi kontrol ettiriyorum. Ayrıca beslememe dikkat ediyorum. Az ve sık yemek, bol sıvı tüketmek beni oldukça rahatlatıyor. Zaten ameliyattan sonra kendi beslenmenizi kendiniz belirliyorsunuz.
Herkesin safra kesesi ile beni yaşadığım sıkıntıları yaşamasını kimse beklemiyor. Safra kesesindeki tek ve büyük bir taş bile ağrı yapabilir. Bu konuda safra kesesinin alınması en sağlıklı yöntem olarak tavsiye ediliyor.
Sağlık bu dünyadaki en büyük nimet. Sağlığınızın kıymetini her daim bilmeniz dileği ile.
Safra kesesi sorunlarını son zamanlarda sık sık yaşamaya başladım, muhtemelen doktora gittiğimde ameliyat teklif edecek. Bakalım hayırlısı olsun, yazı için teşekkürler oldukça bilgilendirici.
Anıl Bey geçmiş olsun. Ertelenmeyecek kadar önemli bir rahatsızlık.
Safra kesesi sorunları bekleyerek geçecek sağlık sorunları değildir. Acısını çekmeyen bilemez.