Bilişim teknolojileri alanı, günümüzün ve geleceğin alanı. Bu alanda faaliyet gösteren firmaların gelirleri de göz ardı edilemeyecek kadar fazla. Bu gelirler birçok kişinin dikkatini çekse de herkesin bilişim alanında faaliyet gösterebileceği anlamına gelmiyor. Eğer siz de Bilişim teknolojileri alanında yetenekli olduğunuzu düşünüyor ve bu konuda kendinizi yetiştirmek istiyorsanız aşağıdaki Programcılık Eğitimine Başlama Kılavuzu size yardımcı olacaktır.
1. İlk önce kendinize bir proje belirleyin.
Evet yanlış okumadınız. İlk önce kendinize bir proje belirleyin. Bir hedefiniz olmalı. Amaç olmadan programcılık eğitimi disiplinli olmuyor. Projenin konusu kendinizin veya çevrenizdeki herhangi birinin işini kolaylaştıracak bir proje olursa sizi daha iyi motive eder.
2. Projeniz için gerekli programlama dilini belirleyin.
Projenizin gerçekleştirilebilmesi için hangi programlama dilini kullanacaksınız? Bu sorunun cevabını Internet sitelerinde 1-2 saatlik bir araştırma ile bulabilirsiniz. Bu araştırma esnasında bir çok proje örneği, programlama dili ve başarısızlık hikâyesi öğrenebilirsiniz.
3. Çalışma ortamınızı ve araçlarınızı hazırlayın.
Programcılık Eğitimine Başlarken kimsenin sizi rahatsız etmeyeceği, rahat ve huzurlu bir ortam oluşturmanız önemli. Taşınabilir bir bilgisayar ile her yerde çalışabilirsiniz. Bununla birlikte gerekli olan programlama dilini indirip bilgisayarınıza kurmalısınız.
4. Eğitim kaynaklarını belirleyin ve planlayın.
Öğreneceğiniz programlama dilinin bir mucize şeklinde beyninize yükleneceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Programlama dilinin temel kavramlarını, algoritmaları programlama mantığını öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için Youtube süper bir kaynak. Eğer İngilizce bilginiz varsa işiniz daha kolay. Çünkü programlama dillerinde kullanılan komutların birçoğu İngilizce. Eğer internetiniz kısıtlı ise dert etmeyin. Kaynak kitaplar da internet videoları gibi oldukça yardımcılar.
Bu arada kendinize bir plan yapmanız lazım. Ne kadar sürede bu projeyi bitirmelisiniz? Ne kadar süre eğitimler sürecek? Hangi gün hangi konuyu çalışacaksınız. Projenizin hangi kısmını ne zaman yapacaksınız? Plansız giderseniz bir yerde kaos olacaktır.
5. Not Alın.
Programlama Eğitiminde önemli olan bilgileri not almanız çok önemli. Unutacağınızı düşündüğünüz bilgiler varsa bu bilgileri mutlaka not edin. Not almak için bilgisayarınızda bir not defteri programı kullanabileceğiniz gibi, deftere de notlarınızı alabilirsiniz.
6. Bol bol uygulama yapın.
Öğrendiğiniz bilgileri sık sık tekrar etmek ve uygulamak öğrenmenizi pekiştirir. Hedef projenizin oluşması esnasında da zaten bu bilgileri sık sık kullanacaksınız. Ama bunun dışında eğitim videolarını veya kitabınızı takip ederken de fazladan uygulama yapmak sizin için daha pekiştirici olacaktır.
7. Sormaktan çekinmeyin.
Her sorunun cevabını videolarda ve kitapta bulamazsınız. Eğitiminizi sürdürürken takıldığınız konuları internet üzerinden forumlardan sorabilir ve sorunlarınıza çözümü bu şekilde bulabilirsiniz. Böylelikle diğer insanlarla paylaşarak daha fazla bilgi öğreneceğiniz gerçeğini de yaşamış olursunuz.
8. Kime Ne Faydası Var ? Demeyin.
Her uygulama sonucunda bir ürün ortaya çıkmayacaktır. Bu konuda sizin yapmanız gereken en önemli şey umudunuzu kaybetmeden ve kime ne faydası var paradoksuna girmeden çalışmaya devam etmeniz.
9. Projenizi test ettirin.
İlk projelerde mutlaka hatalar (buglar) olacaktır. Bu hatalarınızı düzeltebilmeniz için projenizin diğer insanlar tarafından kullanılması ve size geri dönüş sağlamaları önemli. Bu konuda isterseniz uygulamanızı ücretsiz olarak sunabilirsiniz. Veya ugulamanızın için hata geri dönüş ile ilgili kodları dönebilirsiniz. Bu da sizin projenizin işlevselliğini, kullanılabilirliğini test etmeniz, hatalarını giderip yeni versiyonları hazırlayabilmeniz için imkan sağlayacaktır.
10. Başardınız.
Artık siz bir programlama dili ile uygulama geliştirebiliyorsunuz. Artık yeni projeler geliştirebilirsiniz. Geliştirdiğiniz projeler için müşteri bulma sıkıntınız yoksa para kazanmaya başlayabilirsiniz. Ama bu konuda yetenekli değilseniz o zaman bir firmaya programcı olarak başvurabilirsiniz. Unutmayın sizin aldığınız eğitimden çok yaptığınız iler referans olacaktır. Ne kadar çok uygulama geliştirirseniz o kadar çok deneyimli olursunuz.
Programcılık Eğitimine Başlama Kılavuzu isimli bu kılavuz sizin de işinize yarar umarım. Bilişim alanında bir çok öğrencim ve arkadaşımın yaşadıklarından özetleyerek bu kılavuzu oluşturdum.
Keyifle ve Sağlıcakla kalın.
” Programlama Öğrenme de İzlenecek Yöntem Nasıl Olmalı? ” başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.